Utilitat del temple de janus

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 10,58 KB

FORUMS I TEMPLES


Quan parlem de fòrum, es parla de la part més important de la ciutat romana. El fòrum era aquella part de la ciutat on es situava la vida dels seus habitants fent una funció semblant a l’àgora grega. Estava envoltat de porxos on estaven disposades les botigues (tabernae
), un punt clau per a la interacció dels romans i quelcom relacionat amb els seus costums.Era el punt on convergien el decumanus i el cardo maximus.
  • Temple de Juno Moneta → Era un temple dedicat a la deessa Juno construït en un dels set turons de Roma l’any 344 a.C. La deessa formava part de la tríada capitolina juntament amb Júpiter i Minerva. Juno era la reina del cel i protectora dels parts i del matrimoni; la societat romana tenia Juno com a un símbol personificat de la dignitat.

  • Temple de Càstor i Pol·lux → El trobem dins del fòrum de Roma. Càstor i Pòl·lux eren dos germans bessons, fills de Júpiter i Leda. Càstor havia nascut mortal i Pòl·lux immortal i el culte cap a ells es va introduir al sud d’Itàlia per les influències gregues de la zona. Es va construir el seu temple en el fòrum després d’una victòria dels romans l’any 499 a.C. Quan cap al voltant de l’any 14 a.C va haver-hi un incendi en el fòrum, es va aprofitar per reconstruir el temple i es va associar els bessons als prínceps imperials Gai i Luci Cèsar; però com que van morir abans que el temple estigués acabat, la seva consagració va canviar. Les úniques restes que queden del temple en el fòrum actual són les tres columnes. És diu que el temple era molt gran, tenía un podi de 7 metres d’alt i 25 cambres interior amb diferents funcions.

  • Els tres arcs de triomf → Els arcs de triomf van ser construïts per commemorar victòries militars. El de Septimí Sever es va alçar en honor a les victòries del que porta el nom i dels seus fills Geta i Caracal·la. L’arc de Tit commemorava les victòries de Tit contra els jueus, on apareix un fris amb les tropes de Roma a Jerusalem, i en una altra imatge apareix la deessa Roma i una "victòria" col·locant-li una corona de llorers a l'Emperador. Per últim, l’arc de Constantí va ser construït el 312 dC. Per honorar la victòria de Constantí I “El Gran” a la batalla de Milvi.

  • a Basílica de Maxenci → La va començar l'emperador Maxenci al nord-est del fòrum ROMà al començament del segle IV d. C (306-310 d.C.) i la va acabar Constantí (312 d.C.). La seva funció seria albergar la prefectura judicial que administrava la ciutat de Roma. Es va aixecar sobre uns antics mercats d'època Flavia, els Horrea Piperataria, on s'emmagatzemava i venia espècies, pebres i herbes medicinals.

  • La Casa de les Vestals → L’Atrium Vestae era una mansió luxosa construïda entre els imperis de Domicià i Trajà. S’anomenava així perquè a l’atri estaven situades les estàtues de les vestals més venerades.

  • Les Basíliqües Júlia i Emília → La Basílica Júlia va ser començada al 54 a.C. Per Juli Cèsar. Destruïda per un incendi va ser reconstruïda i ampliada per August el 12 dC que la va dedicar als seus néts Gai i Luci. Posteriorment va patir un nou incendi i va ser reconstruïda per Dioclecià al segle III dC. Era magnífica, sumptuosa i va ser la primera basílica en què es va emprar el ciment. Construïda al 179 d.C., com a edifici públic, la Basílica Emília va ser principalment un lloc per a negocis i reunions. El pòrtic va acollir les anomenades Tabernae Novae, és a dir, botigues noves i un mercat, però també es va utilitzar per a préstecs de diners.

  • La Cúria Romana → Malgrat que el seu nom pot indicar que és un edifici religiós, la Cúria Romana (o Cúria Iulia) era la seu del Senat. L'edifici forma part del pla general d'obres de renovació del Fòrum ROMà, encara que va ser August qui la va acabar el 29 a.C.

  • La Tribuna d’oradors → També anomenada Rostra, aquesta era una plataforma des d’on els oradors es dirigien al poble. El seu nom (Rostra) que significa “becs” va ser posat després de la Gran Guerra Llatina perquè fou decorada amb els becs dels vaixells enemics que havien caigut.




Entradas relacionadas: