Unions en Ebenisteria: Guia Completa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Tecnología Industrial

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,88 KB

Introducció a les unions en ebenisteria

L'ebenisteria és l'ofici en què intervenen el disseny i la construcció del moble. Els mobles són objectes mòbils o fixos que es construeixen en bloc o a l'interior dels edificis. Podem dir que són elements esfèricament utilitaris. El disseny, la moda i la societat els converteixen en objectes decoratius, però hem de ser pràctics. Avui dia, sorgeix mobiliari amb dissenys molt concrets que disposen de peces corbades. Els processos i materials necessaris per a la construcció varien, i en tot el disseny, construcció i adaptació és molt important on anirà col·locat el moble. La creació es divideix en dos grans grups: els mobles clàssics, més artesanals, i els de disseny o moderns, que es fabriquen en sèrie. Tant en un sistema com en l'altre, cal tenir un coneixement tècnic per a la idoneïtat, com poden ser els encaixos inicials i els factors que influeixen en la creació.

Matèries primeres

  • Fusta massissa
  • DM (densitat mitjana)
  • Contraxapat
  • Aglomerat de fibra
  • Aglomerat de partícula
  • OSB
  • Enllistonats
  • Estratificat / Plàstic
  • Materials diversos (no fusta)
  • Xapa

Unions entre elements o estructura d'un moble

Unió amb claus i visos o unió amb topall

Unió amb galze reforçada amb claus i visos

Aquesta unió s'aconsegueix tenint un punt de referència on es pugui recolzar i, per tant, una superfície que es pot encolar. S'utilitza molt en la construcció de calaixos o en mobles de poca alçada. La distància és d'1/3 del gruix i, si es tracta de fulles molt gruixudes, és d'1/5 del gruix.

Unió amb cadell i galze

L'ànima que forma el galze tindrà aproximadament 1/3 del gruix de la peça on va encaixada. S'utilitza en la fabricació de calaixos o estanteries, sempre que sigui un derivat de la fusta.

Unió d'ànima i cadell amb biaix o cartabó

Gràcies a aquest tipus d'unió, s'aconsegueix més superfície d'encolat. S'utilitza en la construcció de mobles i calaixos, tot i que aquest tipus d'unió també es pot utilitzar en contraxapat. Primer es fa el cartabó i després farem un canal perpendicular al biaix o cartabó. Després col·loquem l'ànima i l'encolem.

Unió amb cadell i ànima

Per a la mecanització d'aquesta unió, fresarem els cantells en cadascuna d'aquestes peces i, posteriorment, unirem aquestes peces amb una ànima postissa de contraplacat amb les vetes al llarg o a l'inrevés. L'ànima encaixada a la peça es procurarà que tingui 1/3 del gruix, i aquest canal serà de 2/5 o 1/3.

Unió de cadell i ànima especial: galeta

En aquest tipus d'unió, les ànimes especials tenen forma helicoïdal, i els seus arcs s'adapten perfectament als realitzats per la fresa al llarg de tot el cantell, fet que fa que la resistència de la peça disminueixi. Aquestes galetes acostumen a ser de faig, i les seves mides són les següents:

Unió de cadell i perfil angular de plàstic i biaix i cartabó

Es fa el cartabó de les dues peces i s'encolen amb un cadell a cada peça paral·lel al costat.

Unió de cadell i cudornella simple

Aquest s'utilitza sobretot en construcció de fusta massissa i s'aconsegueix que no quedi debilitada la junta. El cantell ha de tenir normalment 1/3 del gruix de la peça i estar situat com a mínim a 30 mm.

Unió amb cudornelles amagades

És una unió amb cudornella, però els mascles són més curts. Normalment, la llargada és de 2/3 del gruix. S'utilitza molt en calaixos, joiers, baguls i, sobretot, en frontals de calaixos de fusta massissa.

Unió amb cudornelles amb biaix

La llargada del mascle és de 2/3 del gruix. S'utilitza aquest tipus d'unió en feines de molta qualitat. Es poden fer amb biaix complet o amb biaix i avançament.

Unió amb metxes rectes múltiples

Es rebaixa a parts iguals tot el llarg de la testa de la peça, de manera que quedin un seguit de dents. Aquestes dents seran tan profundes com la peça en la qual s'han d'unir, i el seu gruix serà d'1/3 o la meitat de la seva llargada.

Unió amb sistema folding o plegat

És un sistema automatitzat que només es pot produir amb una màquina.

Unió amb cudornella / dentat anglès

És molt semblant a la cudornella múltiple, però acaba amb biaix.

Unions entre elements d'un moble a base de bastigis i plafons

Direm que, actualment, entenem per moble massís o rústic el que conserva el seu disseny tradicional. Es pot aconseguir mitjançant diverses tècniques de fabricació i tipus d'acabats, donant un aspecte antic o envellit, tot dissimulant aspectes puntuals de la construcció. Els principals problemes que ha de resoldre l'ebenista quan ha de treballar amb fusta massissa són, per exemple, l'estudi de les combinacions de les diferents unions.

Encaixos

Un encaix és la unió de dues peces o més per les seves cares, cantells o testes, tot recolzant-se a l'extrem d'altres peces o al mig d'aquestes per obtenir elements i conjunts rígids. Les unions solen ser amb angle recte, tot i que poden adaptar altres formes.

Mitja mossa

Des del punt de vista constructiu, aquest encaix no és gaire resistent, tot i que es pot fer més rígid amb cola, claus o visos. Són per construir finestres i portes.

Mitja mossa amb biaix

És el mateix que la mitja mossa, però s'ha d'anar amb molt de compte de fer el biaix a la cara bona, perquè només es fa en una cara.

Metxa i caixa oberta amb forquilla

Aquest és d'ús molt corrent per la seva facilitat a l'hora de mecanitzar-lo. La metxa té un gruix d'1/3 de la fusta.

Metxa i caixa oberta amb biaix a cartabó

Sovint utilitzem aquest encaix quan hi ha motllures a la cara del biaix, millorant així l'aspecte anterior.

Metxa i caixa oberta amb biaix total a cartabó

Aquest tipus d'encaixos no és recomanable en mobles que hagin de suportar grans esforços. Es fa servir per a quadres.

Metxa amb caixa

El forat o la caixa no travessa el muntant. Com en el cas anterior, no s'utilitza per fer mobles de gran resistència. Es fa servir per a quadres.

Metxa i caixa oberta doble o de forquilla doble

Aquesta s'utilitza en peces molt gruixudes i es fa quan volem fer una unió amb metxa però, en el cas d'aplicar forquilla, que només agafa 1/3 de la peça, ens sortirà molt gran.

Metxa i caixa oberta doble o de forquilla amb cartabó

Aquest tipus és molt difícil de mecanitzar, però millora el seu aspecte estètic. S'ha d'utilitzar en el cas de fer motllures a la cara bona.

Metxa i caixa passada o travessada

Aquesta és molt fàcil de mecanitzar, tot i que els elements que la componen no hauran de suportar grans esforços. No és molt resistent.

Metxa i caixa amb retaló de fusta

Aquest tipus d'encaixos s'utilitza per a muntants amb travesses inferior i superior. Es fa servir en portes i finestres. Tenen l'objectiu d'evitar que la fusta es doblegui. El retaló té més proporcions respecte a la metxa, d'1/3 de la llargada i la metxa.

Metxa i caixa amb retaló d'ebenista

És de característiques similars a l'anterior, amb la diferència que la metxa no és visible en el cantell. Es fa servir en parts de gran quantitat.

Metxa i caixa feta en el mig de muntant

Aquest tipus d'unió s'utilitza quan hem de passar a través del mig del muntant. El gruix de la metxa és d'1/3 del total, i l'amplada sempre ha de ser més estreta que l'amplada del travesser.

Unió amb metxa i caixa regular

Aquí l'únic que ens marca és que la metxa és d'entre 10 i 15 cm.

Unió a doble metxa

S'utilitza aquest tipus de metxa quan el travesser inferior ho admet. Es pot fer doble metxa amb un retaló alt mig per aprofitar al màxim el treball del travesser.

Entradas relacionadas: