Trobadors catalans...

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,43 KB

Es una espècie de feminista i diu que la dona té els mateixos drets que els homes. Personatge molt curiós en aquest sentit ja que defensa els drets de la dona, cosa molt important.
-
Ramon Vidal de Besalú : Besalú poble important a l’edat mitjana i esta a prop d’Olot. A part d’escriure poemes bastant interessants, ens interessa destacar una qüestió i esq. és el 1er d’Europa en escriure un llibre en llengües vulgars ( romàniques) on s’explica com s’ha de fer un bon poema, és a dir de gramàtica i de teoria literària. Aquesta obra es titula :”las razós de trobar”
-Guillem de Cabestany(s.XIII): Cabestany és un poble que està al costat de Perpinyà. Va escriure bastants poemes (poemes d’amor), però és + conegut internacionalment per la llegenda de la seva mort (llegenda del cor rostit). Seurimonda estava casada amb Ramon Castell Roselló i Guillem de Cabestany li canta cançons per l’amor de la seva dona. Al final van passar de paraules a les mans i Ramon mata a Guillem (trobador) i diu que portin el cos al castell.
Ara comença la
llegenda: diu que li treguin el cor i el fa cuinar, després crida a la seva dona i li fa menjar sense explicar-s’ho. Ell mira com es menja la bianda i li demana si li agradat i ell es quan després li diu que és el cor del seu estimat Guillem de Cabestany


La dona perd el coneixement i quan es recupera té una reacció que el seu marit no s’esperava ja que li diu que era lo + bo que havia menjat.Ell la persegueix, però ella abans que ell la mates es tira per una finestra. Es diu que el rei quan s’assabenta d’aquesta història, organitza una expedició des de Barcelona fins a Perpinyà i enderroquen el seu castell i a ell el tanquen a les masmorres.
Finalment l’últim , però un dels + importants:
Cerverí de Girona - Guillem de Cervera (nom real) s.XIII: Es diu cerverí perquè va néixer a Cervera i Girona pq de petit practicament va residir a Girona
És l’únic que no era noble però que a base d’esforç va anant aprenent a llegir, escriure i fer poesia trobadoresca. És l’únic trobador que viu de la poesia i de la lit. Trobadoresca. S’han conservat 119 poemes. La feina de trobador la considera importantíssima, però ell cobrava com a joglar categoria inferior i això no li agradava gens). Escriu:
-viadeyra :cançons de camí amb un to + culte...
-Gelosesca: poema contra el gelós
-Misogínia (odi envers les dones) Considera inferior a les dones i diu que la dona es poc fiable...

Entradas relacionadas: