Tombes egípcies

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,25 KB

SITUACIÓ GEOGRÀFICA D’Egipte:


la Ubicació de l’antic Egipte, és la del actual país amb el mateix nom. És a dir, Al nord-est d’Àfrica; presenta dos avantatges, per una part el desert que l’aïlla Dels seus enemics i per l’altra el riu Nil, que amb les seves crescudes rega i Fertilitza les terres del voltant. L’extensió depenia del clima, si era més Càlid devers el IV mil·lenni aC, les tribus disperses poc a poc es reagrupen la Franja fèrtil.

CRONOLOGIA:

Entre el IV i V mil·lenni es va produir una reagrupació de les tribus abans més Disperses per les voreres del Nil, com hem dit abans pel canvi al clima, que es Feia cada vegada més càlid. Devers l’any 3000 aC, s’unifica l’Alt i Baix Egipte, és l’època de l’Imperi Antic, moment en el qual s’aixequen les Piràmides al voltant de l’any 2500aC. Devers el 2000 és l’Imperi mitjà i ja al 1600 aC, l’Imperi nou. La seva decadència arriba l’any 700aC.

BASE ECONÓMICA L’AGRICULTURA:

cada Primavera hi ha pluges torrencials, que augmenten el cabal del riu Nil, aquest Del mes de juny a Setembre creix i inunda les terres. Aquest mes l’aigua Comença a enretirar-se i queda una zona de fang molt obscur, que fertilitza els Camps. Aquestes crescudes, podrien ser un problema per a l’agricultura però tenia El seu aspecte positiu, en un primer moment les ànneres i ocells, així com els Peixos eren mes abundants, es a dir, augmentava la possibilitat de caça i Pesca, però també el gran avanç va ser quan varen aprendre a controlar o al Manco aprofitar questes crescudes per a l’agricultura. Es crearen disc i canals Per distribuir l’aigua i així poder estendre la zona de conreu.

ARQUITECTURA:

COM ERA L’AGRICULTURA EGÍPTICA: no utilitzava ni l’arc ni la volta, era arquitravada, els Edificis es construïen amb pedra i eren decorats amb pintures, gravats i Escultures. Els edificis egipcis tindrien al monumentalisme, seguien unes Regles molt precises i estrictes i evitaven qualsevol tipus d’innovació. TIPUS D’EDIFICIS EREN ELS MES Característics: les construccions més característiques De l’arquitectura egípcia eren els temples i les tombes (construccions Funeràries). COM EREN ELS TEMPLES EGIPCIS: els temples egipcis tenien Una estructura molt similar. L’accés es feia per una avinguda d’esfinx, que Portava a una porta monumental (formada per a 2 pilones) un pati porticat. Al final Del recinte hi havia el santuari on es guardava l’estàtua del déu. Tot el Conjunt estava envoltada per  una Muralla. TIPUS DE TOMBES ES VAN CONTRUIR A Egipte: a l’antic Egipte s’hi Van construir 3 tipus de monuments funeraris. 1) MASTABES: monuments Rectangulars cambra funerària subterrània on se situava el sarcòfag. 2) PIRÀMIDES: superposició de mastabes, que podien arribar a ser gegantins, els Sarcòfag era a la cambra funerària que es tapiava i s’intentava dissimular Enmig d’un complicat laberint de galeries i falses cambres. 3) HIPOGEUS: eren Grans cambres funeràries situades sota terra, el sarcòfag del faraó era al Final d’un complicat laberint de passadissos. 

EL NIL FONT DE CONEIXEMENTS:


les crescudes del Nil, feren desenvolupar als antics egipcis, El càlcul i la geometria, van crear tècniques hidràuliques i també aprengueren A establir un calendari, el qual tenia 365 dies.

EL NIL VIA DE COMUNICACIÓ:

va ser el gran camí de comunicació navegant En barques fetes de canya o de fusta, s’utilitzava per la navegació i el Comerç, a les voreres del Nil va néixer ciutats com Memfis i Tebes.

Organització Política I SOCIAL

A l’any 3000aC, un faraó aconseguí unificar l’alt i baix Egipte, el faraó posseïa el poder Absolut propietari de totes les terres i el màxim poder religiós i judicial, Assegurava l’ordre i també dirigia l’exercit que lluitava contra els enemics, També monopolitzava totes les obres i la distribució de les aigües del Nil, i El comerç amb l’exterior. El territori es dirigia amb províncies dirigides per Governadors pels quals treballaven els Escribes. També es pot parlar de classe Privilegiada, la noblesa que esteïa composta per: governadors, als càrrecs De l’exercit, totes les terres, riquesa i poder que posseïen. Una altra classe Destacada era la dels sacerdots: que celebraven ritus religiosos i Controlaven la ciència: astronomia, matemàtiques... També l’administració de Les terres i l’escriptura jeroglífica. Per acabar el poble egipci, destacaven els Pagesos n’eren la gran majoria, i malgrat eren lliures estaven lligats a la Terra i pertanyia bé al faraó, be als nobles. El pagues havia de donar una part De la collida al faraó com a tribut i també era obligat a la construcció de les Piràmides, obres funeràries immenses, qui també podem parlar dels mercaders I artesans: teixien el lli, treballaven la pedra, els metalls, el cuir, Fusta, ceràmiques... Vivien i treballaven en petit tallers o be d’altres molt Grans que depenien directament del faraó o d’algun estament privilegiat. En el Darrer esglaó, trobam als esclaus, que eren un grup molt nombrós.

Religió:

eren politeistes, que creien En diferents deus (forma d’animal), cada ciutat tenia el seu Déu local, la gent Era molt supersticiosa, i es creia en la vida en el més enllà, una vida imaginada Molt semblant en aquesta amb majors comoditats. Creien que els deus residien Als temples i sols hi podien accedir el faraó o el sacerdot, el poble únicament Participava en les processons o festes. Segons les creences religioses, els Homes posseïen cos ànima (ka), quan el cos moria, el ka anava a l’autotomba. Encara Que únicament hi romandria perpètuament si era embalsamat, antigament sols el faraó I els sacerdots eren considerats immortals, foren saquejades les piràmides i Els faraons es feren enterrats en hipogeus, eren grans cambres funeràries excavades Vall terra.

LA VIDA DIÀRIA A L’ANTIC Egipte:

la gent podia viure a un poblat o a les ciutats, la major part de La població egípcia eren pagesos. Les seves cases eren fetes de canyes i fang De toves molt senzilles, nomes una planta i a sobre una terrassa que s’emprava A l’estiu per dormir  o be per guardar el Gra, hi havia poc mobiliari. El vestuari senzill, les dones vestit de lli, els Homes com pedaç a lligat a la cintura, els infants sovint anaven despullats. En General la roba era lleugera, podien accedir lluïen joies i perfum. S’alimentaven De pa, peix sec, llenties, dàtils, cervesa. En les ciutats era poc diferente no Hi havia massa persones destacades, allà hi vivien els artesans i els Comerciants. Destacava el palau del faraó. També eren destacades les cases d’alguns Risc, on hi havia sovint festes, amb musica, ballarins, plats variats. La família Egípcia era molt important. Les dones s’ocupaven del menjar i de la casa. Es casaven Joves, elles amb  i ells amb. No solien Viure més de anys, els pares s’encarregaven dels fills, de donar-los un ofici i Concertar el seu matrimoni, les filles s’ocupaven dels pares majors, de la seva Momificació i de l’enterrament.

Entradas relacionadas: