Tirant lo blanc

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,63 KB

Ricomana: infanta siciliana.S’enamora de Felip i es casen gracies a Tirant.
L’ermità: es Guillem de Varoic, va ser olt famos en aquella època.Aquet acull a Tirant al saber k no habia estat mai instruit en l’ordre de caballería.
Filosof de calabria:Es cridat a sicilia per decidir sobre el matrimoni de felip i la infanta.Al final es descobreix que es un frau.
Tirant: és un personatge psicològicament ric, i la seva novel·la és, de fet la seva biografia. Tirant és valent, és hàbil en l'ús de les armes i avesat al cerimonial cavalleresc. Invencible, però a diferència dels herois de Bretanya és ferit en el combat, es cansa, etc. És virtuós, és admirable, però viu en un món ben real i actua sempre en el marc del que és possible. Abans de ser cavaller, és instruït en l'ordre de cavalleria per guillem de Varoic i després nomenat cavaller per el rei d'Anglaterra. És un gran estratega, estudia la situació de la batalla, les forces del contrari i aplica les tècniques millor.
Plaerdemavida: és l'intermediària entre els enamorats, juga un paper decisiu en les escenes amoroses, és ella qui provoca la trobada entre els dos amants
Diafebus: és cosí de Tirant. Serà l'home d'Estefania -filla del vertader duc de macedònia .
Carmesina: és una noia d'uns 14 anys que s'enamora de tirant a primera vista. Entre ells intercanvien jocs amorosos sense arribar a “l' acte”, al que Carmesina no vol accedir fins que siguin un matrimoni i mai convidà a Tirant a la seva habitació, encara que li agradés molt, es mantenia firme a les seves conviccions. Representa els valors socials de Joanot Martorell. Al morir Tirant d'una malaltia, Carmesina mor amb ell a causa de la tristesa.
Viuda reposada: és una dona jove, d'uns 23 o 24 anys que sempre està al costat de la Carmesina, l'ha educat. Ella també està enamorada de tirant, però encara que ha educat a Carmesina, farà tot el possible perquè aquest no prengui matrimoni amb Carmesina. Martorell ridiculitza a aquest personatge. Morirà al saber que tirant torna i que la pot matar per impedir el seu casament.
Felip de França: és un infant, estúpid, però Tirant l'ajuda i aconsegueix a Ricomana.Ricomana: princesa de Sicília. Es casarà amb Felip de França gràcies a Tirant.
Hipòlit: cavaller, cosí de Tirant que l' ajuda en les batalles i en els afers amorosos. Entre Hipòlit i Tirant hi ha una gran amistat.
Guillem de Varoic: és un compte anglès de gran fama com cavaller. És fa ermità quan es va anar de peregrinació i tornà a Anglaterra vivint d'almoines donades en el viatge de peregrinació.
Emperadriu: és la mare de la Carmesina i dona de l'emperador. Es casà amb Hipòlit, el qual ja mantenien relacions sexuals.
El senyor d'Agramunt: cosí de Tirant. Serà casat amb Plaerdemavida i serà rei de Fes.
Diafebus: és cosí de Tirant. Serà l'home d'Estefania -filla del vertader duc de macedònia-.


2. VOCABULARIO
Bacin: casc medieval en forma d’ovoide,que acostuma a estar format x una careta i una peça rodona que protegia el coll.
Nigromancia: art d’invocació dels difunts per tal d’obtenir coneixement del futur.(magia negra).
Bombardes: considerada l’arma de foc portátil mes antiga,era una primitiva peça d’artilleriaprecursora del canò.
3. VOCABULARIO
Boda sorda: relacions entre dos amants abans de casarse com a colminacio de la seva relacio amorosa.
Batalla d’ultrança: repta que un cavaller li fa fer a un altre a vida o mort.
Pas d’armes: era un lloc depas, on es situava el caballer i raptava a tots aquells que volien pasar per alla.
Lletra de batalla: carta on un caballer reta a un altre.
4. L'ORDRE DE LA GARROTERA
Durant les festes del casamentdel rei d’Anglaterra,una dama perd una lliga i un cavaller li recull del terra.El rei li diu al cavaller que li posi la lliga.Per recordar aquest fet, el rei d’Anglaterra va instituir l’ordre de la Garrotera.
El libro de caballería es un gé nero literario_literario> en prosa, de gran é xito y popularidad en Españ a y Portugal en el siglo XVI, que fue ví ctima de la parodia de Miguel de Cervantes > en el libro Don Quijote de la Mancha >. Se escriben desde fines del siglo XV hasta 1602 y empiezan a perder su popularidad hacia 1550 .El ú ltimo libro original, Policisne de Boecia se publica en 1602, pero muchos de los libros de caballerí as siguen reeditá ndose durante todo el siglo XVII.El libro de caballería es un gé nero literario_literario> en prosa, de gran é xito y popularidad en Españ a y Portugal en el siglo XVI, que fue ví ctima de la parodia de Miguel de Cervantes > en el libro Don Quijote de la Mancha >. Se escriben desde fines del siglo XV hasta 1602 y empiezan a perder su popularidad hacia 1550 .El ú ltimo libro original, Policisne de Boecia se publica en 1602, pero muchos de los libros de caballerí as siguen reeditá ndose durante todo el siglo XVII.novela caballeresca la novela caballeresca remite a un mundo posible, y a veces real, cuando se trata de biografí as de caballeros que pertenecen a la historia

Entradas relacionadas: