Tirant lo Blanc: La primera novel·la moderna?

Enviado por raul y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,81 KB

Tirant lo Blanc: Una obra mestra de la literatura universal

Introducció

Tirant lo Blanc, novel·la cavalleresca de la segona meitat del segle XV, atribuïda a Joanot Martorell amb la possible col·laboració de Martí Joan de Galba, és una de les obres més emblemàtiques de la literatura catalano-valenciana i una peça notable de la literatura universal. La seva importància es reflecteix en les nombroses traduccions que ha tingut al llarg de la història.

La fama del Tirant

Malgrat la seva rellevància, la fama de Tirant lo Blanc és limitada fora del domini lingüístic català i els cercles acadèmics. Això és degut, en part, a la marginació històrica de la literatura catalana per motius polítics i a la manca de recursos per a la seva difusió internacional. A més, l'estil retòric i artificiós de l'obra, amb abundància de discursos i debats, pot resultar feixuc per al lector modern. Joseph Vaeth, estudiós de l'obra, suggereix que sense aquesta càrrega ornamental, Tirant lo Blanc seria considerada una obra mestra de la narració i el diàleg.

La vàlua del Tirant

El realisme segons Cervantes

Cervantes, que cita Tirant lo Blanc al Quijote, l'anomena "el millor llibre del món" pel seu estil realista: "aquí comen els cavallers, i dormen i moren en els seus llits, i fan testament abans de la seva mort, amb aquestes coses de què tots els altres llibres d'aquest gènere manquen".

La modernitat segons Dámaso Alonso

Dámaso Alonso considera Tirant lo Blanc la millor novel·la europea del segle XV, destacant la seva anticipació al realisme de la novel·la moderna. Segons Alonso, l'obra s'avança segles al corrent majoritari de la literatura europea amb la seva "llibertat i solta despreocupació en la pintura de la realitat humana".

La influència segons Joaquim Molas

Joaquim Molas destaca la complexitat i incisivitat de Tirant lo Blanc, que va obrir un gran ventall de possibilitats que, a través de Cervantes, influirien en la novel·la europea moderna.

La totalitat segons Mario Vargas Llosa

Mario Vargas Llosa situa Martorell al costat de grans novel·listes com Fielding, Balzac, Dickens, Flaubert, Tolstoi, Joyce i Faulkner, considerant-lo el primer d'una estirp d'autors que pretenen crear una "realitat total" en les seves obres. Tirant lo Blanc esdevé així una novel·la total: "novel·la de cavalleria, fantàstica, històrica, militar, social, eròtica, psicològica; totes aquestes coses alhora i cap d'elles exclusivament, ni més ni menys que la realitat".

Conclusió

Com diu el capellà del Quijote sobre Tirant lo Blanc: "Emporteu-vos-el a casa i llegiu-lo, i veureu que és veritat tot el que us he dit".

Entradas relacionadas: