Tipus de pesca que es realitza en alta mar amb grans vaixells

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,12 KB

 

subsistència- itinerant per cremació irrigada de l'arros tradicional de plantació.

Mercat- extensiu- grans extencions de monocultiu. Mecanitazada, ambientada a obtenir la millor producció amb la millor qualitat i intentant no fer servir molta inversió.

Mercat-intensiu- no és de monoconreu però pot ser complementari. Gasta molts diners en inversió d'infraestructures. Necessiten molta mà d'obra amb la intenció d'obtenir molt benefici per la qualitat del producte.

Plantació- agricultura de mercat. La plantació és una explotació agraria que es dona en un monocultiu o en indrets on el producte es cultiva en un lloc en que el producte està en perfectes condicions de temperatura. Hi ha plantacions modernes, on es practica agricultura justa. Moltes de les plantacions son herencia d'explotacions que els paisos europeus i USA havien tingut en conreus colonitzats. Hi ha una població nativa que treballaen explotacions agraries.

La ramaderia

Consisteix a criar animals per aprofitar-ne els productes que ens donen.

Es diferncia la intesiva i la extensiva

Hi ha bestià boví, oví, porcí, d'aviram, cabrum, cunicultura, equí, avicultura i apicultura

La activitat ramadera ha donat en l'actualitat lloc a raçes selectes i també ha contribuit molt a la difusió d'algunes espècies ramaderes, el transport i els sistemes de conservació.

Extensiva- es dóna en grans espais naturals, en pastures o fonts d'aliment natural.Inversions i guanys escassos.

Intensiva- Alta productivitat que pot ser estabulada o semiestabulada. Grans inversions i explotacions especialitzadores.


Baca Alberesa- Viu en la natura. Hi ha uns 300 exemplars. Viuen en estat salvatge i predominen de color fagí. Boca musculada i animal proper als primitius. Es troba a l'Alt Empordà. Es resistent, es cria en llibertat i es fa servir per la carn.
Es fa una esquellada, que es una reuníó dels caps de bestiar. Intensiva.

. Vaca dels pirineus- Població bovina del tronc Alpí. Pelatge bru, rústega i amb gran capacitat de pasturatge.Té triple aptitud: llet, carn i treball. L'origen està situades en les comarques pirinenques, a lleida. Necessiten estar a l'exterior. Raça adaptada al seu entorn. A vegades es pasa l'hivern a l'intemperie. Bona mare. Extensiu. Gran tamany blanques o negres.                


. Vaca Pallaresa- espècie autoctona mes antiga d'Europa. Queden 20 individus. Es va creuar amb la vaca suïssa. Origen en la baca bruna. Produeix carn ecologica criant-se en règim extensiu durant tot l'any. S'adapta al medi on viuen. Es cria en extensió.

Cabra blanca de ranquera- terres de l'ebre. Destaca per la llet i el formatge. Destaca en la comarca de ports. Té banyes de base ampla, robustes i ben conformades i barba en ambdós sexes. No té pel al genoll. Pell gruixuda i elàstica. Poden ser negres sobre fons blanc o blanques. Son de companyia.


Ovella ripollesa- L'origen està en l'encreuament antic i fixat entre l'ovella dels pirineus. Hi ha unes 70.000. Es diferencien per la mida, la llana i la cornamenta. Son robustes sobretot les cuixes i les potes. Tenen la capa de color blanc amb algunes pigmentacions de color negre a la panxa i al nas. El pes del xai és de 22-24kg i el de les ovelles de 60-90kg els mascles i 40-60kg les femelles. És autòctona i practica la transumància. Ovella xisqueta.

Ovella Aragonesa- Situada a la vall d'aran. Hi ha 1700. Ovella bastant gran. És blanca, fina, tenen banyes la femella i el mascle. Els mascles pesen 100kg i les femelles 70kg. 


Gos d'atura català- Origen a les valls pirinenques i prepirinenques. Es autòcton des de l'any 1991. Van trobar registres arqueològics d'aquesta espècie de fa 4000 anys. Cames integrades al cos, pel llarg i curt, grandària mitjana, obedient, de color cañella, gris o pisarra i pèl gruixuda. Pesen 20kg i solen mesurar 47-55cm. És molt resistent.

L'ase català- És dona a Catalunya. Raça domesticada en perill d'extinció. Cariñós, obedient, potent, no gaire sumís, molt gran, molt caracter i un cèl extrovertit. Es de color negre amb el ventre, les cames i les cares blanques. El cap es rojenc i elevat. Es eixerit, aparença orgullosa, orelles erectes i mirada expressiva.


Els cavalls- Es dona a tot el nord. Ungla plana i rodona. Es l'evolució dels caballs salvatges. Es fa servir per desplaçaments. No és un caball de montura fàcil.

Gallina Nana- Au petita, de color blanc, rústega, vigorosa, elegant i de temperament molt viu. Pesa uns 800- 1100g. Bones actituds maternes. Incubació: 10 ous propis, 6 de gallina gran, 15 de perdiu, 20 de guatlla, 4 d'ànec i 2 d'oca.

Gallina empordanesa- Pon uns 160 ous. Són rogencs d'uns 60g-5kg, orelles grogues, tarsos grocs, cresta amb clavell. Ploma rossa. Es blanca, blanquinosa, roja o rossa, bec elegant i petitet. Es semipesant.


Gallina del prat- Baix llobregat. Raça forta, potent, potes blaves. Hi ha 2000.  No progressen. Produeixen menys carn i ous. Bon plomatge. Creix a poc a poc. No produeixen llet.


Gallina penedesenca- Es caracteritza pel tipus d'ou, de closca de color marró rogenc molt intens. Apta per la carn ecològica i ous. Son les més boniques. Es crien en llibertat. Hi ha: la negra, l'aperdivoda, la blat i la barrada.


Oca empordanesa- Te com a característica un munyet al cap, blanca, esvelta. Posa carn i ous. Té utilitat de companyia no per la productivitat. Es crea per fer foagras, omplint el fetge amb blat de moro. S.XIX.


Pesca

Significa capturar al mar o al riu espècies aquàtiques. El problema es la contaminació per l'abocament de residus al mar i oa sobrexplotació, és a dir, pesquen més del que la natura ens pot proporcionar. 3/4 parts es dediquen al consum humà i l'altre per matèries primeres, com oli.

Autoconsum- pescadors que pesquen per fer els seus propis menjars.

Litoral/costanera- Es fa amb vaixells petits o refrigerats amb peix d'alta qualitat, fresc amb un preu alt. Prop de la costa.

Altura- Els vaixells es desplacen a buscar els peixos als caledós, on hi ha més quantitat de peixos, amb aigua tèrbia i freda. Es pasen un any sencer en els caledós. Acostumen a cobrar abans de fer la feina. Normalment pesquen bacallà, tonyina, bonítol,..

Gran pesca-
S'estableix en grans plataformes flotant en superfícies al mar.

sobrepesca-s'aplica l'aqüicultura, que es la cria en captivitat o en un ambient controlat d'organismes animals i vegetals aquàtics.

pisicultura- que consisteix a produir peixos petits i els llencen al mar.


Explotació forestal- aprofitament economic dels boscos. Es practica la silvicultura que consisteix a evitar que desapareguin els boscos,per explotar-los economicament. A les zones on la regeneració dels boscos és ddifícil o triga molt es fan repoblacions.
Entradas relacionadas: