Quin tipus d'estat van implantar els Borbó a Espanya

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,64 KB

Augment demogràfic i canvi social:


Als anys 60, la població espanyola creix molt, descendeix la mortalitat i hi ha una elevada natalitat. Franco estava a favor de la natalitat i premiava a les famílies nombroses, i es dona el “baby boom”. El procés del creixement de la població a Catalunya és molt més accelerat per l’alta emigració que hi havia del sud.

Els moviments migratoris dels espanyols provoca el barraquisme, perquè els grans ciutats no poden acollir a tanta gent i a les perifèries es creen barraques.

Estructura social:


A Espanya canvia l’estructura social, com la migració del camp a la ciutat, i la majoria d’aquesta gent és analfabeta. Hi ha molt obrer industrial que està assalariat i hi ha molta classe mitjana, llavors canvien les pautes de comportament.

Aquesta expansió econòmica transforma a la societat, de ser una de misèria, es converteix en una de consum, la gent comença a consumir, a viure amb alegria, i hi ha una revolució amb els electrodomèstics i la televisió.

A més, el nivell educatiu de la gent puja, ja que hi ha una llei d’educació bàsica. També hi ha un canvi en la família rural a la urbana, i els joves comencen a viatjar, anar de festa, escoltar música estrangera... I els que treballen i tenen diners poden independitzar-se.

Les dones canvien, ja no són tant tradicionals i es modernitzen, s’incorporen al món educatiu i al laboral, i hi ha un moviment feminista per l’alliberació de la dona. L’església es reforma i li dona molta importància a l’educació i a la política.

Tots aquests canvis van afeblint al règim.

Reformisme franquista i immobilisme:


El franquisme s’ha d’adaptar, hi havia els reformistes i els immobilistes.

  • Tecnòcrates:

Carreró Blanco, la mà dreta de Franco reforça als tecnòcrates. Al govern es comencen a introduir personatges com Manuel Fraga Iribarne, que ocuparà el ministeri d’informació i turisme, i l’objectiu del govern és desenvolupar econòmicament al país i modernitzar la política. Els polítics nous creuen que si l’economia va bé, hi haurà Pau entre la societat.

  • Reformes legislatives:

Encara hi havia aquells judicis sumaríssims, i hi haurà el TOP (Tribunal d’Ordre Públic), on els delictes ja no passaran per lo militar, sinó per lo civil. I hi ha un seguit de lleis:

  • Llei de convenis col·lectius: fa que es puguin negociar salaris i les condicions laborals

  • Llei de la seguretat social:
    Fa que s’ampliï la cobertura social, es comença un estat de benestar, encara que estarà molt endarrerit respecte a Europa

  • Llei de llibertat religiosa: reconeix la llibertat de totes les religions però de manera privada

  • Llei de premsa: intentarà que no hi hagi tanta censura

  • Llei de representació familiar: fa que en comptes de ser els caps de família del moviment els únics que podien ser procuradors a les corts, ho podia ser qualsevol família

  • Llei orgànica de l’estat: fa que es tregui tot lo relacionat amb el feixisme, que confirma la figura del rei com a successor

El dictador segueix tenint tots els poders, però separa el cap de l’estat i el cap del govern, designa com al seu successor a Joan Carles de Borbó i li donarà el títol de príncep d’Espanya. Davant d’aquestes lleis, els falangistes no estaran d’acord, però els tecnòcrates sí.



Entradas relacionadas: