Teoria del Big Bang, Planetes i Conceptes Clau d'Astronomia
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Física
Escrito el en catalán con un tamaño de 7,18 KB
Teoria del Big Bang
Si les galàxies s'allunyen unes de les altres, cal pensar que en el passat van estar més a prop, i que al principi tota la matèria estava concentrada en una zona molt petita. La confirmació del Big Bang va ser descoberta al 1965 per Arno Penzias i Robert Wilson, que van detectar una radiació molt feble des de tots els punts de l'Univers. Aquesta radiació còsmica de fons era l'eco del Big Bang, l'eco d'aquella gran explosió de la qual va sorgir el nostre Univers.
Etapes
- Etapa d'inflació
- Formació de la matèria
- Els primers àtoms
- L'incendi de l'univers
- Formació d'estels i galàxies
- L'energia fosca
Planetes del Sistema Solar
Mercuri
És el planeta més proper al Sol, no té satèl·lits, té una òrbita molt curta, no té atmosfera, conté temperatures molt elevades (350 ºC) i és un dels planetes més petits del sistema solar.
Venus
La seva mida és 6 vegades inferior a la de la Terra, triga més temps a fer el moviment de rotació que no pas el de translació. És el segon planeta més proper al Sol i conté gasos d'efecte hivernacle.
Terra
És el planeta on vivim, el tercer més proper al Sol. La seva rotació és de 24 hores i el moviment de translació és de 365 dies i 6 hores. Té atmosfera, conté gasos d'efecte hivernacle, temperatures variables i té un satèl·lit conegut: la Lluna.
Mart
És un dels planetes més petits del sistema solar. Abans es deia que hi havia aigua, ja que hi ha moltes valls i muntanyes. És el quart planeta més proper al Sol i, juntament amb els tres anteriors, formaria els planetes interiors. Té presència de satèl·lits.
Júpiter
És el planeta més gran del sistema solar. És el cinquè planeta més proper al Sol. Té una gran concentració de gasos com amoníac i sofre. Té un moviment de translació bastant llarg i temperatures elevades.
Saturn
Té unes característiques molt semblants a les de Júpiter. És el sisè planeta més proper al Sol. El caracteritzen els seus anells, que són cristal·litzacions de gasos.
Urà
És el setè planeta en distància del Sol, té un moviment de translació molt llarg a causa de la seva òrbita. Té una gran concentració d'amoníac i aigua.
Neptú
Té característiques molt semblants a Urà. És el planeta més llunyà del Sol, les temperatures són molt baixes i el moviment de translació és molt gran. El color blau és degut a les grans concentracions d'amoníac i aigua.
Condicions per a la Vida en Exoplanetes
- La distància del planeta a l'estel, no pot estar ni molt a prop ni molt lluny.
- La gravetat del planeta, la falta de pressió de l'atmosfera provocaria que la hidrosfera es vaporitzés.
- Tenir un satèl·lit gran, perquè sinó provocaria grans canvis de clima.
- Tenir un nucli metàl·lic fos; quan gira, el nucli genera un camp magnètic que protegeix el planeta.
- Planetes gegants al costat per a treure cossos que poden danyar el planeta.
- La situació dins de la Via Làctia, estar lluny del centre galàctic.
- El temps de vida de l'estel, estel de tipus mitjà o amb menys massa que el Sol perquè la vida evolucioni.