Tema 5

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,42 KB

AFRANCESATS: son espanyols d'idees il.lustrades que van aceptar a Napoleó Bonaparte com a rei i van defensar el regnat. PATRIOTES: espanyols que es van mantenir fidels a Ferrán VII. GUERRILLES: civils que atacaven les tropes napoleoniques i estropiaven als francesos sobre el territori espanyol. SANTA ALIANÇA: aliança d les monarquies absolutes europees per garantir l'absolutisme i les revolucions liberals. DESAMORTITZACIÓ: alliberar els bens amortitzats o d mans mortes. REGENCIA: nom que rep el govern d'un estat quan el rei es menor de edat o absent. CANTONALISME: moviment federalista que va tenir com a objectiu la instauració de la Republica Federal d'Espanya. ROMANTICISME: moviment artistic i espiritual amb manifestacions molt diverses, pero una de les mes importants va ser l'exaltació del valors del poble. MAYORAZGO: institució del dret civil que vinculava a una familia la propietat d'uns bens, q no es podien vendre ni cedir. VAPOR: font d'energia per la qual les fabriques prodíen funcionar normalment. APOLOGISTA: defensa els valors i els principis del cristianisme. ICÀRA: illa imaginaria on representava que es diuen a terme les idees comunistes. LIBERALS: donaven suport a Isabel. CARLINS: defensaven el absolutisme i el model de societat tradicional. CONVENI DE BERGARA: va psar fi a la guerra, malgrat que el conflicte es va produir diverses vegades al llarg del s.XIX. LLEI DE FERROCARRILS: va permetre la constitució de la xarxa ferroviária dels anys seguents. UNIÓ LIBERAL: esta integrat pels moderats i progressites temperats. PACTE D'OSTENDE: va acordar l'expulsió dels Borbons i la democratització de la vida política.LLEI DE FERROCARRILS: va permetre la constitució de la xarxa ferroviária dels anys seguents. UNIÓ LIBERAL: esta integrat pels moderats i progressites temperats. PACTE D'OSTENDE: va acordar l'expulsió dels Borbons i la democratització de la vida política. EL TRON PACÍFIC: *ELS CONSERVADORS: es proclamaven defensors de l'esglesia i l'ordre social. *ELS LIBERALS: van desenvolupar reformes socials i van aprovar el sufragi masculí. ELS ANARQUISTES: havien sorgit despres del arevolució sobre tot tenien una presencia important a Catalunya i Andalusia. ELS SOCIALISTES: van crear la Unió General de Treballadors i un sindicat que es va vincular amb el PSOE. REGIONALISTES: van reaccionar contra el model d'estat uniformitzador i centralista . ELS LIBERALS tebien dos grups: ELS MODERATS: partidaris de reforçar la posició del rei i aplicar reformes i els PROGRESSITES: defensaven una politica de reformes profundes. ANTIC REGIM: es el conjunt de relacions socials que era el manteniment de la societat estamental del origen deudal.

SOCIETAT LIBERAL: donaven suport a la societat alta i defensaven el absolutisme. GENERAL SERRANO: va construir un govern provisional y va convocar a les corts constituents . CONSTITUCIÓ DE 1812: es la primera revolució en Espanya, reflectia els principis del liberalisme polític, reconeixia la divisio de poder i la sobirania nacional. CONSTITUCIO DE 1869: contenia una amplia declaracio de drets i inagurava el sugrafi universal masculí . AFRANCESATS: son espanyols d'idees il.lustrades que van aceptar a Napoleó Bonaparte com a rei i van defensar el regnat.
ELS ANARQUISTES:
havien sorgit despres del arevolució sobre tot tenien una presencia important a Catalunya i Andalusia. ELS SOCIALISTES: van crear la Unió General de Treballadors i un sindicat que es va vincular amb el PSOE. REGIONALISTES: van reaccionar contra el model d'estat uniformitzador i centralista . ELS LIBERALS tebien dos grups: ELS MODERATS: partidaris de reforçar la posició del rei i aplicar reformes i els PROGRESSITES: defensaven una politica de reformes profundes. ANTIC REGIM: es el conjunt de relacions socials que era el manteniment de la societat estamental del origen deudal. SOCIETAT LIBERAL: donaven suport a la societat alta i defensaven el absolutisme. GENERAL SERRANO: va construir un govern provisional y va convocar a les corts constituents . CONSTITUCIÓ DE 1812: es la primera revolució en Espanya, reflectia els principis del liberalisme polític, reconeixia la divisio de poder i la sobirania nacional. CONSTITUCIO DE 1869: contenia una amplia declaracio de drets i inagurava el sugrafi universal masculí . AFRANCESATS: son espanyols d'idees il.lustrades que van aceptar a Napoleó Bonaparte com a rei i van defensar el regnat.

INGLES
meet someboy:
conocerse fancy somebody: es van agradar
ask somebody out: demanar sortir go out with: sortir amb algú fall in love: enamorar-se have an arguments: discutir split up: dejar-lo get engaged: comprometer-se make up: reconsiliarse get married: casarse get divorcied: divorciarse. FOR: desde fa --> periode de temps SINCE: hace

PRESENT PERFET: FOR OR SINCE.
I haven't been out SINCE last weekend.
They've been married
FOR two years.
FOR: desde fa --> periode de temps Since: hace

Entradas relacionadas: