Quines dues tècniques van utilitzar els grecs en la decoració de mosaics?

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 13,31 KB


L'ART ROMÀ


Presenta les següents característiques:

  1. És un art més FUNCIONAL que el grec, dominant lo pràctic sobre lo purament estètic (importància de les obres públiques).

  2. L'interès artístic resideix encara en l'home, però més com element integrant de la família o de la societat (abundància de retrats) que com ideal de bellesa.

  3. L'artista perd el seu paper protagonista en el fet artístic, a favor del MECENES, que el patrocina (un particular, l'emperador, ...).


VOCABULARI:

  • AMFITEATRE: Edifici típicament ROMà destinat sobretot a l’espectacle públic: la lluita entre gladiadors, de gladiadors i feres, etc.  L’amfiteatre consta de un espai central obert l’arena, en general el·líptic, però, a cops circular; el podi o mur que envolta l’arena, amb dos portes situades en els extrem oposats; la càvea o graderia on seien els espectadors.

  • CLARABOIA: Designa les finestres superiors d'un mur o paret i també les obertures de vidre d'una coberta que té per finalitat d’il·luminar l'interior, en aquest cas normalment són de forma circular.

  • CÚPULA: És la volta generada per la rotació d'un arc i, en general, pren el nom de l'arc que li dona forma, llevat del cas que aquest sigui de mig punt amb la qual cosa s'anomena semiesfèrica o de mitja taronja.

  • MECENES: Persona que patrocina a un artista.

  • PANTEÓ: Temple dedicat a tots els déus.  També monument funerari per vàries persones.

  • VOLTA DE MIG CANÓ: Construcció o estructura arquejada que cobreix un espai comprès entre murs, pilars o columnes.  Por ser construïda amb carrers en forma de falca, expressament tallats per encaixar en el conjunt, o amb rajoles, essent necessari sempre utilitzar un xindri o cintra per a muntar-la.  Es denomina de mig canó, aquella generada pel desplaçament d'un arc de mig punt al llarg d'un eix longitudinal.


ESCULTURA ROMANA


Va desenvolupar dos gèneres:

  • El Relleu Històric:  representa fets bèl·lics de l'emperador, en arcs de triomf i columnes. 

  • El Retrat:  deriva de la tradició de les primitives màscares de cera que servien per a donar culte als avantpassats; solia ser de gran Realisme, tant eqüestre (ex. Març Aureli), com en bust o de cos sencer.

Característiques:

  • La majoria estaven fets de marbre o de bronze.

  • Segueixen el model grec.

  • Destaquen pel seu Realisme.


PINTURA ROMANA

Destaca:

  • Mural:  És coneguda, especialment, gràcies als descobriments realitzats a Pompèia i Herculà, ciutats que varen esser cobertes per les cendres procedents de l'erupció del Vesubi.  Tenien una funció decorativa, en aquestes pintures es demostra l’interès pel retrat i pel paisatge campestre o urbà.


Ceràmica i Mosaic:  Segueixen els models grecs, perfeccionant la seva tècnica.  Els mosaics eren emprats per decorar el trespol i les parets dels palaus i de les cases.  Els mosaics podien tenir decoració geomètrica o figurativa.

Entradas relacionadas: