Tècniques Agrícoles, Ramaderes i Pesqueres

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Tecnología Industrial

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,51 KB

Agricultura

Comprèn totes les tècniques que ens permeten obtenir les matèries primeres d'origen vegetal.

Tècniques de conreu

Per aconseguir primeres matèries sempre cal seguir unes operacions: la neteja i desbrossament del sòl, la llaurada, la sembra, el reg, el tractament de malalties i la collita.

Neteja i desbrossament del sòl

S'han d'eliminar els arbres, treure les pedres, matolls, etc. Ha de quedar un sòl llis. També caldrà treure pedres i roques perquè dificultarien la llaurada. Caldrà treure-li el pendent per facilitar que treballin les màquines.

Llaurada

Consisteix a trencar la capa superficial del terreny i fer sortir a la superfície la terra que hi ha a sota. Per aconseguir-ho s'utilitza l'arada, que és com un ganivet gros amb forma corbada. La llaurada es pot fer amb bous, ases o animals forts, o amb maquinària com el tractor. Llaurant el sòl s'aconsegueix que la terra quedi esponjosa i estovada, que la capa superficial es renovi i s'oxigeni, i així es facilita el creixement dels vegetals. S'han d'eliminar els microorganismes amb fungicides i insecticides. Les plantes absorbeixen adobs.

La sembra

Les dues maneres de sembrar són amb llavors o amb planter.

  • Llavors: s'introdueixen a la terra amb la mà o amb l'ajut d'una maquinària.
  • Planter: són petites plantes que s'han germinat a partir d'una llavor en unes instal·lacions especials. Quan tenen una mida adequada, es traslladen a un altre lloc i allà es deixen créixer.

La sembra amb llavor és més senzilla que la de planter, però no és tan efectiva. Amb el planter ens assegurem que pràcticament totes les plantes creixeran, i amb les llavors no sempre germinen totes, ja que se les poden menjar els ocells.

Reg

L'aigua de la pluja és de secà i l'aigua artificial és de regadiu.

Reg per inundació

L'aigua procedent de dipòsits o rius arriba al camp per mitjà de canals.

Reg per infiltració

És similar a l'anterior, però quan s'obren les comportes, l'aigua no inunda tot el camp, sinó que circula per uns canals petits i l'aigua es filtra.

Reg per aspersió

És la tècnica més semblant a la pluja natural. S'utilitzen uns aspersors que reben l'aigua a pressió per mitjà d'unes canonades i la llencen al voltant de tot arreu en forma de pluja. No és artificial.

Reg per degoteig

Consisteix en una instal·lació de canonades estretes de plàstic distribuïdes per la superfície del terreny al costat de totes les plantes. Les canonades tenen petits forats per on surt l'aigua molt a poc a poc en forma de gotes.

Tractament de malalties

És perquè no es morin i se'ls ha de posar productes químics com:

  • Fungicides: per eliminar els fongs.
  • Insecticides: per eliminar insectes.

Collita

És quan el fruit o les plantes han arribat al seu estat òptim de maduració i es recullen.

Ramaderia

És el conjunt de tècniques que ens permeten obtenir les primeres matèries d'origen animal.

Escorxador

És on es sacrifica i esquartera l'animal per poder fer-ne després la distribució i comercialització.

Camps

És el pasturatge, estan lliurement en una àrea de terreny.

Granges

  • Farratge: està format per un conjunt de vegetals conreats als camps i es pot consumir fresc o ensitjat.
  • Pinso: és un compost fabricat industrialment a partir de cereals.

Tipus de bestiar

  • Bestiar avícola (aviram): format per les aus de corral: les gallines, els estruços, les oques, els ànecs, etc.
  • Bestiar boví: format per vaques, vedells i bous.
  • Bestiar oví: format per ovelles i cabres.
  • Bestiar porcí: format per porcs.

La pesca

Pot ser:

  • Costanera: a prop de la costa, amb vaixells petits i poca tripulació. El producte obtingut es du ràpidament al port.
  • D'altura: lluny dels ports, amb vaixells grans i ben equipats.

Tècniques de pesca

Pesca amb canya i ham

Es practica al riu o amb vaixells petits. Quan es practica amb vaixells petits i potents canyes fortes es diu curricà, i quan es fa amb vaixells grans i molts treballadors es diu pesca amb pinxo. Es capturen tonyines i llobarros.

Pesca amb palangre

Tècnica costanera de parany fix. Consisteix a situar al mar una llarga corda, la mare, de la qual pengen uns fils més curts, els braçols, amb uns hams a l'extrem. Es capturen el lluç, l'orada, etc.

Pesca amb nansa

Tècnica costanera. Consisteix a situar al mar la nansa, que té forma de gàbia feta amb vímet amb un esquer a l'interior. És fàcil entrar-hi, però no sortir-ne. Es llença i, al cap d'unes hores, es recull. Es capturen l'escamarlà, el llamàntol, la llagosta, etc.

Pesca d'arrossegament o ròssec

S'utilitza una xarxa en forma de bossa que s'arrossega pel fons del mar. Es captura tota mena d'espècies. La xarxa no es porta a la fondària adequada per no fer malbé les plantes. Es captura el rap, entre d'altres.

Pesca d'altura

S'utilitzen sistemes electrònics com radar, sonar i satèl·lits. També s'utilitzen tècniques d'encerclament i deriva. Al producte obtingut se li aplica una tècnica de conservació, com ara el congelador.

Pesca amb teranyina

Tècnica amb xarxa anomenada d'encerclament que es fa de nit. S'atrauen els peixos i els rodegen. Es captura sardines, anxoves, verats, etc. A vegades les xarxes es trenquen i s'han d'arreglar.

Actualment, un dels problemes que presenta l'activitat pesquera és la sobreexplotació dels recursos marins, que és deguda a les captures intensives, a la pesca d'animals immadurs, a la destrucció dels fons marins i a la utilització de xarxes molt atapeïdes i de tècniques poc selectives com la d'arrossegament. Per evitar-ho, cal implantar èpoques de veda i prohibir la pesca de peixos petits. La utilització excessiva de productes no naturals pot suposar la contaminació del medi ambient i pot arribar a afectar la salut dels consumidors.

Aqüicultura

Consisteix en la cria i engreix de peixos, mol·luscs o crustacis en instal·lacions adequades. Aquestes instal·lacions poden ser gàbies, anomenades piscifactories o muscleres, que es situen a mar obert; o basses, que es situen a terra.

Alimentació

És una de les necessitats bàsiques que tenim tots els éssers vius. Per satisfer aquestes necessitats d'alimentació i de vestit s'utilitza també el procés tecnològic. En aquest cas, el procés és una mica diferent d'aquell que se segueix per construir objectes.

Processos tecnològics

S'han passat per tres fases: obtenir les matèries primeres, sotmetre-les a uns processos de transformació o elaboració dins les fàbriques i, finalment, comercialitzar els productes acabats.

  • Sector primari: el formen activitats dedicades a obtenir matèries primeres naturals d'origen animal o vegetal.
  • Sector secundari: comprèn les indústries.
  • Sector terciari: format per la resta d'activitats.

L'agricultura, la ramaderia i la pesca són les que ens permeten obtenir les matèries primeres.

Entradas relacionadas: