Tecnica fosa escultura

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,66 KB

 

David de Donatello: a) Situeu l’obra en el context cronològic, històric i cultural corresponent. Cronologia:1444-1446. Context: Mosaic polític de petites ciutats estats: Florència, Pisa, Milà, Màntua. Poder dels Mèdici a Florència. Paper dels mecenes. A finals de segle, auge del papat. Cultura humanista.

b) Digueu a quin estil pertany l’obra i enumereu quatre característiques formals o conceptuals de la pintura d’aquest estil. Estil: Renaixement [florentí]. Característiques: Temàtiques: Religiosa, mitològica, al·legòrica, retrats. Tècnica: fresc i tremp sobre tela o taula. A final de segle s’introdueix la pintura a l’oli. Característiques formals i compositives: Perspectiva geomètrica o matemàtica.Fons arquitectònics o paisatgístics.Composicions simètriques.

c) Enumereu cinc característiques formals, estructurals o tècniques d’aquesta obra. Característiques formals i estructurals: Embalum rodó. Unifacialitat. Contrapposto que recrea la corba praxiteliana. Perfecta anatomia. Cànon de nou caps.

d) Expliqueu el tema, el significat i la funció de l’obra.Tema: David, després d’enfrontar-se al gegant filisteu, Goliat, li talla el cap i l’ofereix al rei d’Israel, Saül. Significat: Prefiguració de la victòria de Jesús sobre Satanàs, del bé sobre el mal. Iconogràficament, barret típic dels pagesos florentins al cap de David, vencedor sobre Goliat, amb els atributs –elm amb visera i ales– dels ducs de Milà: Florència vencedora enfront de Milà. Funció: Al·legòrica i propagandística. Cànon de bellesa ideal.

e) A. Verge de les roques, de Leonardo. Renaixement. B. El marxisme curarà els malalts, de Frida Kahlo. Surrealista. C. El gronxador, de Fragonard. Rococó. D. Les tres gràcies, de Rubens. Barroc.

Dànae, de Ticià:


a) Situeu l’obra en el context cronològic, històric i cultural corresponent:Cronologia: 1553-1554.Context: importància de la Republicà de Venècia com a potència del comerç marítim. Lluita contra el turc. Concili de Trento [1541-1563] contra la Reforma protestant. Lluites catòlics versus protestants. Humanisme. Carles V, emperador del Sacre Imperi Romanogermànic. Francesc I, rei de França. Nou poder de l’Església a Roma després del Saco de Roma per les tropes Imperials.

b) Digueu a quin estil pertany l’obra i enumereu QUATRE característiques formals o conceptuals de la escultura d’aquest estil.Estil: renaixentista.Característiques de l’escultura renaixentista: Tècnica: escultura d’embalum rodó i relleu.Materials: marbre i bronze. Característiques formals de l’escultura de cinquecento:Forma serpentinata. Utilització de diversos blocs de material.Multifacialitat [múltiples punts de vista]. Cànon allargat.

C) Expliqueu CINC característiques formals, compositives o tècniques d’aquesta obra

Característiques: domini del traç obert, la llum i el color sobre el dibuix. L'obra està dividida en dues parts mitjançant una forta diagonal. S’aconsegueix un gran efectisme atmosfèric gràcies a l’aplicació del sfumato, apreciable en els contorns de la jove, i l’ús d'una gamma cromàtica de tonalitats càlides, com el vermell o el groc.

Tècnica: oli sobre tela.

d) Expliqueu el tema, significat i funció de l’obra. Tema: segons la mitologia grega, un Oracle havia dit al rei d'Argos que acabaria morint en mans del fill de la seva filla Dànae, per la qual cosa va decidir tancar-la en una torre per mantenir-la allunyada dels seus pretendents. No obstant això, Zeus va aconseguir fecundar la jove princesa convertit en pluja d'or. Fruit d'aquesta uníó naixeria Perseu, qui amb el temps mataria accidentalment el seu avi amb un disc.

Significat: Durant l'Edat Mitjana, el mite de Dànae va ser un símbol de castedat i, al seu torn, un exemple de la concepció d'una verge per intervenció divina. No obstant això, durant el Renaixement el mite de Dànae va recuperar la seva concepció pagana, i es va convertir en una temàtica molt popular entre els pintors, ja que permetia poder retratar el nu femení.

Funció: decorativa.

e) Enumereu cinc obres pictòriques renaixentistes i esmenteu-ne els autors.Botticelli: Naixement de Venus./Rafael: L’Escola d’Atenes

Leonardo: La Gioconda...

Miquel Àngel: Judici Final...

El Greco: L’enterrament del senyor d’Orgaz.Entradas relacionadas: