El teatre culte i el Romanticisme a Catalunya

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,78 KB

El teatre culte

El teatre culte va seguir la línia evolutiva de la literatura europea del sXIX. Hi distingim diferents gèneres dramàtics:

Drames romàntics

Dins d’aquest apartat s’inclouen obres teatrals tràgiques i melodramàtiques d’ambientació històrica, de vegades medieval, de vegades clàssica (greco-llatina). AUTORS: Víctor Balanguer “Don Joan de Serrallonga”.

Teatre de costums

Obres més populars comèdies i els drames costumistes, atreien les classes populars. Les obres podien ser de tema urbà, rural i mariner. Eduard Bidal i Valenciano “Tal faràs, tal trobaràs

El drama realista

El teatre romàntic contrastava amb els gustos i els costums d’una societat burgesa i mercantil que s’havia anat consolidant al llarg del sXIX. Al voltant del 1860 es fa present una generació d’escriptors que intenten acostar-se a la problemàtica dels costums quotidians.

ROMANTICISME

El Romanticisme fou decisiu en el desvetllament de la Renaixença, va ser la via d’expressió dels autors de la Renaixença. Aquests dos moviments, tot i que coincideixen en temps i espai, són diferents en el seu abast i en algunes característiques. El Romanticisme és un moviment artístic i literari totalment oposat al neoclassicisme. Suposa una crisi del classicisme propugnat per la Il·lustració que apareix com a conseqüència dels grans canvis econòmics, socials i polítics originats per la Revolució Industrial. Es va iniciar a finals del sXVIII a Alemanya i Londres. Vinculat als moviments revolucionaris liberals i nacionalistes del tombant del sXVIII, fins que va evolucionar al llarg del sXIX. Es va difondre arreu d’Europa i quan va arribar a Espanya al sXIX, es trobava ja en regressió. Les idees romàntiques es van donar a conèixer per primera vegada a Catalunya i a Espanya a través de la revista “El Europeo”, redactada per dos autors catalans, un autor anglès i dos italians i editada a Barcelona entre 1823 i 1824. Després del tancament de “El Europeo”, la mort del rei Ferran VII, va fer possible la fundació d’una nova revista, “El vapor” (1833-1838), que continuà la tasca de difusió de l’ideari romàntic iniciada per l’anterior. El pròleg de la novel·la “Los bandos de Castilla” de Ramon López Soler, ha esdevingut el manifest del Romanticisme català i també de la novel·la històrica. A més, el Romanticisme va afavorir el tipisme, la visió estereotipada i folklorista de cada país. D’altra banda, la imaginació i el gust per la fantasia popular dels romàntics hi va contribuir amb reculls de la cultura catalana i tradició feta per folkloristes i erudits que reivindicaven la nostra història antiga i les essències populars.

Entradas relacionadas: