Tarquini prisc

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,73 KB

Carrera política de Març Porcí Cató M. Cató va néixer al municipi de Túsculum. Abans de dedicar-se a la carrera política, va viure en el territori dels sabins on posseïa una heretat; després va emigrar a Roma. Fou tribú militar a Sicília; va esdevenir edil de la plebs amb G. Helvi; nomenat pretor va obtenir la pAb. Rovíncia de Sardenya de la qual en un temps anterior s’havia emportat el poeta Q. Enni.
Cèsar distribueix les seves nou legions en tres parts Una vegada dividit l'exèrcit, Cèsar ordena a Tit Labiè que avanci amb tres legions cap a aquelles parts que pertanyen als Menapis; envia Gai Treboni amb igual nombre de legions cap a aquella regió que es troba al costat dels aduàtucs. Ell mateix amb les tres legions restants decideix anar cap al riu Escalda, que desemboca en el Mosa.

MENTRE CÈSAR ES PREPARA PER ANAR A HISPÀNIA, HI ENVIA EL SEU LEGAT GAI FABI

Mentre Cèsar disposa i organitza aquestes (coses), envia a Hispània el llegat Gai Fabi amb tres legions i (li) ordena ocupar ràpidament els passos dels Pirineus, que en aquest temps eren ocupats amb guarnicions pel llegat Luci Afrani. Ordena que (el) segueixin les restants legions que hivernaven més lluny.

CICERÓ TROBA L'AJUT D'HERACLI PER TAL D'ACUSAR VERRES
(Jo) no esperava dels Siracusans cap ajut ni públicament ni privadament, ni estava en el (meu) ànim demanar(-los-el). Negociant aquestes (coses), de sobte ve cap a mi Heracli, aquest que llavors tenia el (càrrec de) magistrat a Siracusa. Negocia amb mi i amb el meu germà que ens presentem al seu senat (al senat d'ells). EL VALOR DE L’ELOQÜÈNCIA Totes les coses que existeixen en la vida dels homes han d’haver estat tractades per l’orador; en efecte,l’eloqüència és una de les virtuts més importants. Encara que totes les virtuts són iguals i similars,tanmateix una és més il.Lustre que no pas una altra; l‘eloqüència és la força que exposa les percepcions iles decisions de la ment de manera que és capaç de commoure els oients ALGUNES CREENCES I REALITATS SOBRE LA DURADA DE LA VIDA DELS ANIMALS I DE LES PERSONES
Hesíode, que va dir el primer algunes (coses) sobre això, contant moltes (coses) sobre l'edat dels homes, atribueix a la cornella nou vides nostres, el quàdruple d'això als cérvols; però per anar a (coses) provades, és cert que el gadità Argantoni va regnar 80 anys, i que el sicilià Gòrgies (en) va viure 108.


UNA DONA VELLA OFEREIX AL REI TARQUINI ELS LLIBRES SIBIL.LINS


Una vella desconeguda va anar al rei
Tarquini el Superb portant nou llibres, els quals deia (que) eren oracles divins. Els volia vendre. Tarquini va preguntar el preu. La dona va demanar un preu excessiu i desorbitat; el rei va riure. Llavors ella va cremar tres llibres dels nou i va preguntar al rei si volia comprar els sis restants al mateix preu.

CARACAL.LA EXPLICA LES RAONS PER LES QUALS VA MATAR EL SEU GERMÀ

Caracal.La, després de la mort del (seu) pare, anant cap al Campament Pretorià, davant dels soldats es va queixar de ser assetjat per les intrigues del (seu) germà, i així va fer (que) el (seu) germà fos mort al Palau. De seguida va ordenar que el cos d'aquest fos cremat. A més a més va dir al Campament que el (seu) germà li havia preparat verí; i va donar públicament les gràcies a aquests que el van matar. 

Darreres gestes d’Amílcar abans de morir

Però després que Amílcar va travessar el mar va arribar a Hispània, va produir grans coses amb la fortuna favorable*; va sotmetre les més grans i les més guerreres races; va enriquir tota Àfrica amb cavalls, amb armes, amb homes, amb riquesa. En pensar aquest de portar la guerra a Itàlia, l'any novè, després d'haver arribat a Hispània, va ser mort en una batalla lluitant contra els vetons.

Viriat, pastor lusità, s’oposa als romans i és assassinat

Viriat, que actuava a la Lusitània contra els romans, d’entrada va ser pastor, després, cap de bandolers; finalment, va incitar tants pobles a la guerra que va ser considerat l’alliberador d’Hispània contra els romans. Va ser mort pels seus, després d’esvalotar durant catorze anys les províncies d’Hispània contra els romans Luci Catilina surt de Roma mentre el Senat pren mesures contra ell 
Però L. Catilina, després d’aturar-se uns dies a casa de G. Flamini en el camp d’Arezzo, mentre arma la població ja prèviament revoltada, es dirigeix al campament amb els fasces i les altres insígnies del poder. Quan això es va saber a Roma, el senat decreta que Antoní s’afanyi a perseguir Catilina amb l’exèrcit.


Efectes de l’huracà que assolà la regió de campània


 La Campània va ser devastada per un huracà que va malmetre vil·les, arbres i conreus, i estengué la seva violència fins a la ciutat veïna, on una pesta virulenta assolava tota la població. Les cases s’omplien de cossos sense vida, els camins, de funerals; no hi havia sexe ni edat lliures de perill.

Després d’organitzar el govern de la ciutat, ròmul rapta les noies dels pobles veïns

 Ròmul, després de fundar la ciutat, a la qual tot partint del seu propi nom va denominar Roma, rebé a la ciutat una multitud de pobles veïns. Va triar cent homes d’entre els més vells, als quals va posar el nom de senadors a causa de la vellesa. Aleshores, com que ni ell ni el poble no tenien esposes va convidar les nacions veïnes de la ciutat de Roma a l’espectacle dels jocs i en va raptar les noies.

Un amic del rei pirros s’ofereix a trair-lo

Com el rei Pirrus fos en terra d’Itàlia i hagués lliurat amb èxit una i dues batalles, aleshores un tal Timócar, amic del rei Pirrus, anà d’amagat al cònsol G. Fabrici i li demanà un premi, i prometé, si s’avenien del premi, matar el rei amb metzines.

Entradas relacionadas: