Situació de la dona als països subdesenvolupats

Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 10,61 KB

DIVERSITAT CULTURAL: tant els aspectes culturals com els ètnics o els que estan relacionats amb el lloc de procedència s’engloben en conjunt sota el concepte de diversitat funcional, la qual s’evidencia mitjançant la convivència i el contacte de les diferents cultures en un mateix espai.

ETNOCENTRISME: actitud que consisteix en l’anàlisi del món a partir dels paràmetres de la cultura pròpia, que se suposa que és la preeminent.

RELATIVISME CULTURAL: totes les cultures tenen el mateix valor i no hi ha cultures superiors ni inferiors.

MODELS DE CULTURA: el contacte entre cultures es duu a terme des d’una doble mirada: l’una està dirigida cap a la comunitat pròpia,, i l’altra, cap a les altres cultures.

  • ACULTURACIÓ: fa referència al procés de canvi cultural homogeneïtzador a partir de l’assimilació cultural la imposició d’una cultura dominant.

  • MULTICULTURALISME: es dóna quan, a partir de la convivència és un mateix territori de més d’una cultura, cada grup social conviu respectant la cultura aliena.

  • INTERCULTURALITAT: el contacte i la interacció de diverses cultures que consisteixen en un mateix territori.

    • MELTING POT: a parir de les influències de les diferents cultures, s’integraven els trets i es creava un nou producte propi del país a partir de les diferents aportacions culturals.

DISCRIMINACIÓ PER ORIGEN, ÈTNIA O CULTURA: hi ha una amalgama d’estereotips que han configurat una imatge negativa sustentada en una sèrie de prejudicis.

  • DISCRIMINACIÓ PER LLOC DE PROCEDÈNCIA: quan es dicrimina algú pel lloc de procedència, se’l tracta de manera desfavorable a causa de la seva nacionalitat, la seva llengua o el seu origen ètnic.

    • XENOFÒBIA: actitud de rebuig i hostilitat envers les persones estrangeres.

La xenofòbia es pot manifestar de moltes maneres. De vegades, el rebuig deriva de la creença d’una suposada pèrdua de drets de les persones autòctones a favor de les persones immigrants.

La xenofòbia es dóna quan les persones tendeixen a sobrevalorar la seva cultura, les seves tradicions i el seu grup en comparació dels altres.

DISCRIMINACIÓ PER ORIGEN ÈTNIC: es manifesten en un tracte excloent envers les persones d’un grup social amb unes característiques físiques comunes: faccions, color de la pell, altura, color dels cabells o dels ulls, etc.

  • RACISME: ideologia que postula que les persones es poden classificar en races segons les característiques físiques i biològiques, i que aquestes diferències determinen la superioritat d’unes races sobre unes altres.

DETERMINACIÓ PER LA CULTURA: es centra més en el món de les idees, els valors, la moralitat, l’espirualitat o les creences.

Un aspecte essencial de la discriminació cultural é a veure amb la religió, especialment perquè les creences religioses estan fortament vinculades a qüestions ideològiques i d’ètica social.

ANÀLISI DEL PROCÉS MIGRATORI: l’origen dels moviments migratoris es troba en les grans desigualtats entre països del nord i dels sud del planeta. Es un context d’economia global, les persones emprenen un projecte migratori per millorar les seves condicions de vida individuals i familiars.

FACTORS DE LA IMMIGRACIÓ:

  • Situació social, demogràfica o econòmica desfavorable dels país d’origen:

    • Guerres, conflictes bèl·lics, violència.

    • Falta de llibertats, violació dels drets humans, etc.

    • Catàstrofes naturals.

    • Situació personal adversa: atur o impossibilitat de realització professional.

  • Factors relacionats amb el país d’acolliments:

    • Disposar xarxes de suport.

    • Envelliment de la població, que exigeix importar mà d’obra al paìs receptor.

ETAPES DEL PROCÉS MIGRATORI:

  1. PRESA DE DECISIÓ DEL MIGRANT: abans del procés migratori es construeix l’imaginari sobre els país d’acolliment i les expectatives entorn del projecte.

  2. LLIMBS MIGRATORIS: el viatge pt ser molt dur, especialment per a les persones que el fan al marge de la legalitat, per pasar la frontera per terra o mar.

  3. ETAPA DE SOBRECOMPENSACIÓ: la persona concentra totes les seves energies a sobreviure i adaptar-se al medi.

  4. ETAPA DE DESCOMPENSACIÓ O CRISI: quan la família o la persona s’assenten en la seva nova realitat i projecten el seu futur.

  5. ETAPA DEL PROCÉS TRANSGENERACIONALS: als conflictes intergeneracionals s’hi sumen els canvis de tipus cultural.

Entradas relacionadas: