Sistema reproductor femení i masculí: anatomia i funcions

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 11,47 KB

L'òvul és el gàmeta femení produït per l'ovari.

PRIMARIS OVARIS gònades femenines. Testicles gònades masculines

SECUNDARIS GENITALSDONA: trompes uterines, vagina, vulva, clítoris • HOME: epidídim, canal deferent, vesícules seminals, pròstata, glàndules de Cowper, uretra, penis. Extragenitals• morfològics • funcionals • psíquics

El sexe està determinat genèticament. Depèn de la constitució cromosòmica de l'individu i s'estableix de forma irreversible en l'instant en què l'espermatozoide penetra en l'òvul per fecundarlo • 44A + XX per a la dona • 44a + XY per a l'home.

A més d'aquests factors genètics, en el desenvolupament i manteniment dels caràcters sexuals influeixen factors hormonals: (estrògens produïts per l'ovari) i (andrògens produïts pel testicle).

Glàndula sexual té una doble funció.

GAMETOGÈNICA o generativa: Capacitat per produir el gàmeta corresponent (masculí o femení) GAMETES - ovuls, espermatozous GONADA - ovaris, testicles

HORMONAL: Secreció d'hormones que contribueixen al desenvolupament i manteniment dels caràcters sexuals secundaris, per exemple: la barba, la veu, els pits

Anatomia macroscòpica • Són uns òrgans parells, de forma ovoide, que s'allotgen a les bosses escrotals.

ANATOMIA MICROSCÒPICA • Estan formats per dos lòbuls • conductes seminífers

Vies espermàtiques Presenten una estructura tubular

PARTS DE LES VIES espermàtiques: TUBS RECTES Recullen els conductes seminífers de cada lòbul testicular. XARXA TESTICULAR Agrupa els tubs rectes per sota del cos de Highmore, formant una xarxa. CONDUCTES EFERENTS Uneixen la xarxa testicular amb l'epidídim EPIDÍDIM Conducte que uneix els conductes eferents amb cada conducte deferent. CONDUCTE DEFERENT Comença a la cua de l'epidídim i acaba a la vesícula seminal. VESÍCULES SEMINALS Són dos. Estan situades a banda i banda de la pròstata. Aboquen el seu contingut en el conducte deferent. CONDUCTE EYACULADOR Travessa el cos de la glàndula prostàtica per desembocar a la uretra. Rep el contingut de l'ampolla del conducte deferent i de la vesícula seminal.


PENIS • És un òrgan cilíndric que presenta una extremitat anterior anomenada gland, oberta al centre. Aquesta obertura correspon al meat urinari (part final de la uretra) per on surten de forma indistinta però no simultània l'orina i l'esperma. • Exterior del gland està revestit pel prepuci. PRÒSTATA • És un òrgan únic glandular els conductes s'obren a la uretra. GLÀNDULES DE COWPER • Són dues, situades per sota de la pròstata. • Presenten un conducte excretor que aboca la seva secreció mucosa a la uretra a l'altura de la base del penis.

Ovaris (Trompes uterines o de Fal·lopi) Són dos i s'estenen des dels laterals de l'úter fins a la superfície de cada ovari. Tenen una estructura tubular. La seva funció és la de transportar els òvuls perquè es produeixi la fecundació

Úter: • Està situat en la línia mitjana abdominal • Té forma de con truncat • Està dividit en cos, coll, istme • Està fixat per lligaments als seus òrgans veïns • La seva funció és la d'allotjar l'embrió

VAGINA: • S'estén des del coll uterí fins a la vulva. • Es troba situada davant del recte i darrere de la bufeta. • Sortida del feto en el parto, sortida de todos los restos de menstruación, aloja el pene en la fecundación.

VULVA: • Comprèn el conjunt de genitals externs. • Presenta una depressió central o vestíbul. • A cada costat està limitada per dos amples plecs: o LLAVIS MAJORS o externs, de naturalesa cutània que parteixen de la muntanya de Venus o pubis o LLAVIS MENORS o interns que conflueixen en la part anterior en l'òrgan erèctil femení o clítoris. • Als costats de la meitat posterior de l'orifici vaginal estan les GLÀNDULES DE Bartolino. Produeixen una secreció lubricant

Mames: Estan formades per teixit glandular, greix i abundant teixit conjuntiu. Cadascuna d'elles presenten lòbuls. Cada lòbul està constituït per un conjunt de cèl·lules secretòries que conflueixen en el mugró.

RONYONS: Els ronyons estan situats un a cada costat de la columna vertebral. Estan recoberts per teixit adipós, la superfície externa és llisa i està coberta per una càpsula fibrosa. En la vora intern es troba el hili, per on entren al ronyó vasos sanguinis, vasos limfàtics i nervis.

ESTRUCTURA macroscòpica o parts del ronyó:LA PELVIS RENAL: o És una expansió en forma d'embut situada a continuació de l'urèter.


L'MEDUL·LA És la zona interior del ronyó o S'hi localitzen unes masses còniques, les piràmides de Malpighi • L'ESCORÇA és la part exterior del ronyó. (nefrones son cèl·lules que formen el ronyó)

ESTRUCTURA MICROSCÒPICA / parts de la nefrona: • El ronyó està format per multitud de nefrones aproximadament un milió • La nefrona és la unitat estructural del ronyó. Les parts de la nefrona són: • Corpuscle de Malpighi (a)o Glomèrul RENAL: Format per una xarxa de capil·lars (cabdell capil·lar) que reben sang a través d'una arteriola. o CÀPSULA D'BOWMAN: Està formada per una doble capa de teixit epiteli o Envolta el glomèrul.

Túbuls renals (b) o Túbul contornejat PROXIMAL: son conductos por donde pasan formando la orina. o NANSA DE HENLE: Part del túbul proximal té forma d'U i consta de: -branca DESCENDENT.-branca ASCENDENT. o túbul COL·LECTOR: És un túbul recte on conflueixen els túbuls distals de diverses nefrones

La càpsula de Bowman, el túbul contornejat proximal i el túbul contornejat distal estan situats a l'escorça renal. La nansa de Henle i els túbuls col·lectors són a la medul·la renal i acaben en les papil·les (de les piràmides de Malpighi) que s'obren als calzes de la pelvis renal.
Vies urinàries: • Són dos conductes musculars d'uns 25 cm de longitud, de trajecte retroperitoneal que s'estenen des dels ronyons a la bufeta.

Bufeta urinària: És un òrgan buit i musculós revestit interiorment de mucosa. La paret de la bufeta està constituïda per fibres de múscul llis. • El sòl presenta tres orificis que constitueixen els vèrtexs d'un triangle conegut com trígon vesical. o En els orificis dels vèrtexs posteriors desemboquen els urèters. o L'anterior és la sortida de la uretra. Al hi ha dos esfínters: un d'intern i un altre extern funcion: almacenar la orina

URETRA: És un tub que comunica la bufeta amb l'exterior, El meat urinari és l'orifici pel qual l'orina surt a l'exterior (es mas corto en mujeres y mas largo en los hombres)
GLOSARI ALBUMINÚRIA: Presència d'albúmina en l'orina./ ALCALOSI: Augment de ph de la sang per sobre de 7,45./ AMORTIGUADORS = tampo o buffer: Substàncies que contenen, eviten els canvis bruscos del pH./ ANASARCA: Edema generalitzat que afecta tota la superfície corporal./ ANTIÀCID: Substància que neutralitza a un àcid.


CETOSI Acidosi de tipus metabòlic atribuïda a excés de cossos cetònics./ DESHIDRATACIÓ: Dèficit d'aigua intra o extracel·lular./ EDEMA: Acumulació excessiva d'aigua en el líquid intersticial./ HIPERHIDRATACIÓ: És l'excés de líquid intra o extracel·lular./ HIPEROSMOLARITAT: És la retenció excessiva d'electròlits (sales minerals)./ HIPOOSMOLARIDAD: deficit de sales minerales./ HIPOPROTEIMEMIA: És el dèficit de proteïnes en la sang./ pH: És el logaritme invers de la concentració d'ions hidrogen d'una solució./ PROTEÏNÚRIA: És l'excés de proteïna en l'orina.

PREFIXOS-SUFIXOS PREFIX-SUFIX / SIGNIFICAT /EXEMPLE

ADEN (O)/glàndula/ adenocarcinoma significa càncer de histologia glandular. ARTR (O)/ articulació /artritis significa inflamació d'una articulació. Carcin (O)/ càncer /Dermocarcinoma significa càncer de la pell.HIPO/disminució/ hipotiroïdisme significa disminució de la funció de tiroide. INTER /entre/ intercostal significa situat entre les costelles. HIPER /augment/ hiperpigmentació significa augment de la pigmentació. CONDR (O)/ cartílag/ condroma significa tumor benign d'estructura histològica que s'assembla al cartílag. COST (A) /costelles/ músculs intercostals són els músculs respiratoris situats entre les costelles. EMESI /vòmit/ Hiperemmesis significa patologia caracteritzada per abundants vòmits. ENDO /dins/ Endocostal significa dins de la costella. ESPLENO /MELSA/ hiperesplenismo significa patologia caracteritzada per un funcionament anormalment intens de la melsa. LARINGO/ laringe/ laringitis significa inflamació de la laringe. CELE /hèrnia/ Laringocele significa hernia de la laringe.LIP (O)/ greix/ Lipoma significa tumor benign de contingut gras. MUC (O)/ moc/ Mucós significa relacionat amb el moc. OLIG (O)/ Poc /Oligúria significa eliminació d'escàs volum d'orina en un dia. PLÀSTIA /Reparació quirúrgica de/ Rinoplàstia significa reparació quirúrgica del nas.POLAC /freqüent/ Pol·laciúria significa micció molt freqüent. POLI /molt/ Poliúria significa eliminació d'elevat volum d'orina en un dia. -OMA/ tumor /benigne Osteoma significa tumor benign d'un os. -OIDE/ semblant a/ Mucoide significa semblant a moc. TROFO/ nutrició/ Autòtrof significa capaç d'elaborar per si mateix els nutrients que necessita.

Entradas relacionadas: