Sistema nerviós autonum

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,88 KB

• serotonina: intervé en la regulació dels estats anímics, especialment del benestar i del plaer;  • noradrenalina: intervé en les respostes d’emergència o davant de perill percebut i regula l’acceleració del cor o la pujada de la tensió arterial. • endorfines: són substàncies semblants a l’opi i generades pel propi cos humà, que redueixen el dolor, la tensió nerviosa i aporten sensació de calma i serenitat.

Sistema nerviós perifèric o SNP El sistema nerviós perifèric, SNP, té com a funció l'equilibri general del cos. Controla tots els mecanismes involuntaris i imprescindibles per a la vida, com ara la pressió sanguínia, el cor, el funcionament de l'estómac, els pulmons, etc. El sistema nerviós perifèric està format pel sistema somàtic i pel sistema nerviós autònom, SNA, i inclou neurones sensorials i motores. • sistema somàtic: és la part del sistema nerviós que respon o relaciona l’organisme amb l’entorn. • sistema nerviós autònom o SNA: és l’estructura encarregada de rebre la informació de les vísceres i del medi intern per a actuar sobre els seus músculs, glàndules i vasos sanguinis. Regula de forma automàtica i inconscient les funcions internes de l’organisme i es denomina també cervell vegetatiu, ja que regula les funcions vegetatives i viscerals, com ara el ritme cardíac o la secreció hormonal. Té dos subsistemes:  sistema simpàtic: la part del sistema nerviós perifèric que estimula el cos i el prepara davant d’una situació d’emergència. Activa el cos en moments d’estrès.  sistema parasimpàtic: la part del sistema nerviós perifèric que realitza la funció contrària: fa que el cos es recuperi després d’una gran activitat

El sistema nerviós central o SNC controla el funcionament del cos i consta de

l'encèfal (cervell, cerebel i bulb raquidi) i la medulla espinal

• l’encèfal: conté el cervell, l’òrgan més important del cos, el tronc encefàlic o bulb raquidi i el cerebel. Està protegit pel crani.

• El cervell és l’òrgan neurològic més desenvolupat i conté milions de neurones i en ell s’hi realitzen interconnexions neuronals. El cervell regula les funcions superiors dels psiquisme humà, com ara les funcions cognitives

(sensació, percepció, imaginació, memòria, intelligència i pensament) i afectives (sentiments, emocions i passions).

• El cervell consta de dues meitats o hemisferis que es comuniquen i collaboren entre si mitjançant el cos callós, un conjunt de fibres comissurals que connecten els dos hemisferis cerebrals:

o l’hemisferi esquerre és responsable de les habilitats del llenguatge, el raonament lògic i analític, les capacitats numèriques i de càlcul.

o l’hemisferi dret és responsable de les habilitats espacials, creatives, la percepció musical i artística.

Altres estructures cerebrals del cervell són les següents:

• còrtex o escorça cerebral: és la part més externa i superior del cervell i controa les funcions sueriors humanes.





Entradas relacionadas: