Roques filonianes

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geología

Escrito el en catalán con un tamaño de 10,3 KB

El cicla de les roques. Diferencia entre mineral i roca

Els minerals que constitueixen l'escorça sotmesa als agents externs i interns es mobilitzen i transformen segons un cicle anomenat cicle geològic. Considerem un moment inicial en que una zona elevada ñes sotmesa intensament a l'erosió, fracturació i disgregueció dels materials.

Aquests són posteriorment arrosegats pels agents externs actius com el vent, aire, aigua, gel i transporten cada vegada a zones més baixes de l'escorça fins arribar a una conca de sedimentació o area deprimida.

En aquesta conca els materials es disposita en capes horitzontals o estrats entre ells per plans d'estratificació. Aquests sediments es van transformant en roques sedimentàries pel proces de litificació.

La sedimentació constant a la conca sedimentària produeix tal accès de pes o càrrega que s'inicia un procès d'enfrontament o subsidència. D'aquesta manera ara els materials sedimentaris es troben sotmesos a noves condicions de pressió i tª més elevades que les que tenia en el moment de la sedimentació.

A cause d'aques augment de pressió i tª les roques sedimentaries es transfomen en metamòrfiques per procès de metamorfisme. Si quest procès d'enfrontament continua, les roques es poden arribar a fondre total o parcialment donant lloc a una roca magmàtica.

El magma pot seguir 3 canvisper la seva cristalització:

·Pot pujar per una fisura produide pels mateixos gasos i arribar així a la superfície on cristalitzarà ràpida

-ment donant lloc a les roques volcàniques o efusives.

·Pot cristal·litzar en el seu lloc d'origen ( cambra magmàtica ) de forma molt lenta donant lloc a les roques plutòmiques o intrusives.

·Si les fusives no arriben a la superfície, el magma les omple i es cristal·litze més o menys lentament donant lloc a les roques filonianes.

Paral·lelament a aquests processos, els materials es veuen afectats per unes forces que donan com a resultat el seu plegament i es definitiva a la formació d'una nova serralada o orogènesi.

Ja des del primer moment comencen a actuar els agents externs:

Diferencia de mineral i roca:

· Natura--> una matèria s'anomena natura quan s'ha originat sense la intervenció tèrcnica de l'home.

· Inorgànica--> quan la matèria no està composta bàsicament per àtoms de carboni i hidrogen que son els dos elements indispensables per formar la matèria orgànica.

· Sòlida--> una matèria ès sòlida quan les mol·lècules que la formen estan fortament unides per enllaços, cal exercir una força per deformar-lo o trencar-lo.

·Cristal·lina--> quan les seves partícules estan ordenades, és a dir, formen volums geomètrics com ara cubs o piramides i si no ho estan es parla de matèria amorfa.

·Composició química--> els minerals estan formalts per un element geoquímic o per un compost de diversos elements geoquímics en proporcions constants.

Els minerals són homogenis, és a dir, qualsavol dels seus fragments té la mateixa composició i propietats.

Les roques--> són agents de minerals, és a dir, estan construides per diversos tipus de minerals, com el granit ( roca ígnia o magmàtica ) està format per quars, feldespat i mica.

Formació de roques endògenes

Són totes les roques que s'han format a l'interior de l'escorça terrestre. Segons la textura, les roques es poden classificar com a: granulars, microlítiques i vítries.

Els feòlegs distingeixen dos grans tipus de roques endògenes: roques ígnies, magmàtique o roques metamòrfiques.

Roques magmàtiques

Els materials que formen la part superior del mantell anomenat astenosfera estan fosos i formen una massa fluida anomenada magma.

A causa dels moviments convectius que experimenta el magma en deteerminades zones, ascendeix cap a la superfície de la Terra. Ço que a la litosfera la tª és molt menor que a l'astenosfera, el magma que ascendeix es refreda i se solidifica en el seu camí cap a la superfície.

-Extrusives: són aquelles en les quals el magma se solidifica a l'exterior de la Terra.

·
Roques volcàniques: es formen quan el magma emergeix a la superfície en forma de lava.

-Intrusitives: són aquelles en les quals el magma se solidifica a l'interior de la Terra.

·Roques plutòniques: el magma se solidifica abans d'arribar a la superfície, a l'interior d'una cambra

magmàtica.

Inicialment hi ha unes roques sedimentaries que es veuen afectades per la intrusió d'un magm. Aquest de temperatura elevada afecta directament a les roques que estan amb contacte amb ell. Aquestes roques presentan un canvi d'estructura i composició degut a l'increment de tª. D'aqueste transformació en resulta una roca metamòrfica. Es troben al voltant de la intrusió. El grau de metamorfismé és més gran com més aprop estem de la intrusió.


Roques volcàniques

En les roques volcàniques, com que el magma arriba a la superfície de manera sobtada, el refredament és molt ràpid; textura vítria o hipocristalina.

La roca més abundant de la superfície terrestre és volcànica i s'anomena basalt. L'obsidina té un aspecte de vidre negre.

Si el magma conté una gran quantitat de gasos, es formarà una roca plena de cavitats que pot arribar a ser tan lleugera que suri a l'aigua, com la pedra tosca.

Roques plutòniques

Es formen a gran profunditat, sovint a uns quants quilòmetres de la superfície, dins de grans cambres magmàtiques. Tenen un refredament molt lent. Va permetre que els seus components formessin cristalls. Tenen una textura holocristal·lina, és a dir, íntegrament constituïdes per vidres.

La roca plutònica més abundant és el granit, la sinetita i la diorita.

Roques filonianes

Es refreda el magma en fissures, se solidifiquen més ràpidament que les roques plutòniques.
Cristalls grans envoltats de cristalls petits; textura pordídica.

Roques metamòrfiques

Quan una roca està sotmesa a l'acció de grans pressions o tª molt elevades experimentarà un canci en l'estructura i en la composició, s'anomena metamorfisme i consisteix en el fet que els minerals que formen la roca es transformen en uns altres minerals, sense arribar a fondre's. Hi ha dos tipus de metamorfisme:

-Metamorfisme de contacte: el canvi es produeix per la calor que reben quan són prop d'una intrusió de

magma

-Metamorfisme regional: pressions.

·Metamorfisme baix: Pissarra: de color fosc. Tendeix a trencar-se en fines capes planes.

·Metamorfisme intermedi: Esquist: es parteix formant capes ondulades. Conté mica, la qual cosa li aporta

brillanto.

·Metamorfisme intens: Gneis: fragments de color clar perquè conte quars i feldspat, i fragnges fosques

(mica)

Roques sedimentàries

Es distingeixen en tres grupos:

·

Roques sedimentàries d'origen detrític

: són les que s'han format a partir dels sediments acumulats a les

zones de sedimentació i que han estat comprimits i compactats pel pes de les capes superiors; argiles, els

gresos i els conglomerats.

·

Roques sedimentàries d'origen químic

:són les roques que s'han format a partir de la precipitació d'unes

determinades substàncies dissoltes a l'aigua; sal gema i calcària.

·

Roques sedimentàries d'origen orgànic

: són les que s'han format a partir de la transformació de restes

d'éssers vius; carbó y petroli.

Entradas relacionadas: