Rols i status en la societat

Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,25 KB

Dintre del grup social, els individus ocupen posicions concretes que poden ser molt diverses.

El ROL és el conjunt coherent d’activitats normativament efectuades per un individu.

Exemples: El rol de metge consisteix a atendre, diagnosticar i guarir malalts, prevenir malalties, és a dir, el que entenem com “exercici de la seva professió”.

Els rols inclouen deures, i per tant tenen una dimensió moral i no pas únicament funcional. Produeixen unes expectatives de conducta per part dels que reben els efectes de la seva activitat.

L’STATUS és el conjunt de drets i reconeixements que un individu posseeix en el marc de la seva societat.

Per tant, quan parlem d’status ens referim al que podem esperar del comportament dels altres davant d'un determinat rol. Evidentment, només podem esperar un determinat comportament per part dels altres si aquests són conscients del nostre status. Per això un status s’ha de comunicar, s’ha de donar a conèixer.

El rol és l’aspecte dinàmic de la posició i l’status és l’aspecte estàtic. Per exemple, “ser un alumne d’un Institut” és tenir un status determinat, mentre que “estudiar, fer exercicis, preparar exàmens” és exercir el rol corresponent.

Els rols i status són fenòmens normatius.

La paraula “institució” és molt important en sociologia. Les institucions són estructures de normes i sistemes de rols. Per exemple són institucions la família, l’església, el mercat, l’escola, la policia, l’Ajuntament, el govern, els càrrecs públics, els mass-media...

Normes explícites (formals): Saben que ho són. Normalment recollides en textos escrits o orals (Ex: a Anglaterra cal conduir per l’esquerra).

Normes implícites (informals): Passen desapercebudes fins i tot per aquí les acompleix (Ex: silenci com a norma a l’ascensor). Passen a ser explícites quan algú les transgredeix.

Entradas relacionadas: