Rivalitat colonial
Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,41 KB
1.El mon l’any 1914
Europa era el centre econòmic, polític i cultural del món. França, Gran Bretanya i Alemanya eren capdavanteres en gairebé totes les branques industrials i es feien competència. Feia pocs anys que Rússia, l’Imperi austrohongares i les nacions dels Balcans i Turquia havien començat a modernitzar-se. França i gran Bretanya gaudien de sistemes democràtics.
Rússia, era un Imperi on el tsar mantenia una autoritat gairebé absoluta.
Els principals punts de conflicte
Els motius fonamentals dels conflictes van ser la rivalitat colonial i la reivindicació territorial. Pel que fa a la rivalitat colonial, francesos i alemanys estaven enfrontats pel domini del Marroc. On España hi va aconseguir una petita part.
Respecte a les reivindicacions territorials, el focus principal de tensió era la zona dels Balcans. Rússia insistia per aconseguir una sortida a la Mediterrània.
El sistema d’aliances
L’any 1914 van configurar dos grups: d’una banda la Triple Aliança formada per Itàlia, Àustria-Hongria i Alemanya. Per l’altra banda hi havia la Triple Entesa formada per França, Rússia, i el regne unit de la gran Bretanya. Itàlia es va separar de la triple aliança debut a l’ocupació austríaca del seu territori.
2.Les causes de la guerra
Els antagonistes econòmics
La rivalitat econòmica entre la Gran Bretanya i Alemanya i els interessos financers de França a Rússia expliquen en part el conflicte.
La rivalitat naval anglogermanica també va tenir importància en les causes del conflicte.
Un nou programa naval alemany que promovia la construcció de noves unitats de combat va accelerar la cura dels armaments.
La cursa d’armaments
El període anterior a la guerra es coneix com a Pau armada. Tot seguit hi hagué una cursa d’armaments, on s’aplicara al desenvolupament de l’arma mes mortífera: l’artilleria.
Els obusos i els canons van ser les armes que es van perfecciona més.
Les rivalitats territorials i colonials
El Segle XX va ser la rivalitat per la possessió de colònies. La Gran Bretanya i França tenien força dominis arreu del món. Els imperis centrals en canvi havien arribat tard al repartiment colonial. Àustria-Hongria no tenia colònies i Alemanya havia aconseguit quatre territoris africans.
L’augment de l’esperit nacionalista
Durant els anys anteriors els països van generar un anim victimista entre l’opinió publica de totes les nacions. Al final s’acaba proclamant la necessitat d’una uníó sense reserves de tots els ciutadans contra l’enemic exterior comú.
Els francesos havien de defensar-se dels alemanys, que els havien pres Alsacia i Lorena. Els russos estaven contra els tàrtars, els asiàtics i els germànics. I els Italians s’havien d’enfrontar als austríacs.
Diversos corrents de pensament pretenien unir en un gran Imperi tots els pobles d’origen germànic, i el paneslavisme, que proposava la uníó sota un mateix estat de tots els pobles d’origen eslau.