La revolta dels esclaus en la moral comença quan el mateix ressentiment

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 10,06 KB

2. EL NAIXEMENT DE LA TRAGÈDIA (1872) - primer llibre que publica. Els grecs de l’època mitològica (prefilosòfica), entenien la vida a partir de dos forces oposades i complementàries representades per dos déus.

Esperit apol·lini Llum/dia, Ordre, Mesura, Raó, Bellesa, Principis d’individuació Esperit Dionísíac Foscor/nit, Caos, Desmesura, Passió/la follia, Horror/ lletgesa, Principi de comuníó.
El món, la realitat, la vida és un flux caòtic carent de sentit i els grecs de l’època mitològica són conscients d’això i saben viure amb l’horror i l’absorditat de la vida. Això és el que queda representat en les tragèdies gregues, a través de les quals els grecs combinaven els dos pols oposats de la realitat. Però quan apareix la filosofia, sobretot Sòcrates i Plató, amb la seva defensa del coneixement només a través de la raó, aquest equilibri es trenca i comença la decadència de l’home occidental. 3. LA DECADÈNCIA DE LA CULTURA OCCIDENTAL (crítica de Nietzche) 1r moment decadent:
Filosofia de Sòcrates → Rebutja tots els valors de Dionís perquè valora per sobre de tot el coneixement racional (entén vida només per la raó) Filosofia de Plató → El dualisme ontològic suposa:  ➤ Predomini de la raó sobre els sentits Predomini del món ideal sobre el terrenal Predomini de l’ànima sobre el cos i els sentits 2n moment decadent: Religió cristiana (el cristianisme) Considerada de febles (el seu missatge és el de igualtat el de protecció dels dèbils…). És decadent perquè:Predomini de la vida eterna sobre la terrenal Tot allò relacionat amb el cos, desitjos, el plaer… és pecat. ➤ L’ànima sobre el cos 3r moment decadent: Valors democràtics (revolució francesa)

4. EL Nihilisme Nihilisme:
Abscència de valor (pèrdua dels valors vitals i autèntics). Passiu: L’últim home, el pitjor home (apareix quan substituïm a Déu per un altre ídol. Ex: Diners, l’Estat, ciència… Actiu: La mort de Déu → el Superhome: en la seva època Déu deixa de tenir sentit perquè la societat cada cop és més laica. Déu deixa de ser productor de sentit i facilita un nou tipus d’home (simbolitzat per l’esperit del nen). Quan deixem de estar sota la seva creença poden passar dos coses: o tornem a ser esclaus d’un sol ídol o ens convertim en un nou tipus d’home. Les tres metamorfosis de l’esperit

L’home ha d’anar canviant i evolucionant per arribar a ser el superhome, simbolitzat per l’esperit del nen Eperit del camell: Simbolitza l’home nihilista decadent que carga les culpes, la submissió, repressió… Nihilisme passiu.
Esperit del lleó: Simbolitza l’adolescent que no es lliure perquè la seva acció es basa en anar  en contra del món,  cal una revolució posterior. Nihilisme actiu.
Home fort i agressiu.
Esperit del nen: Ésser creador i destructor, és lliure. Aquest seria l’esperit del superhome.  5. EL SUPERHOME (solució a la decadència)

Característiques: -

Vitalisme

Valora la salut, el plaer, les passions, els instints, la victòria, la violència, el poder... -Lliure: Té valors propis que no provenen de l’exterior. No està sotmès a cap codi moral, viu més enllà del bé i del mal.-Creatiu: Trenca amb l’escala dels valors tradicionals creant els seus propis valors. -Rebutja la transcendència i l’espiritualitat religiosa i valora el que és material -Exerceix la seva voluntat de poder (afirmació i expressió de la seva força)- Capaç de viure amb l’etern retorn (has de ser capaç de reviure tot el que has viscut sense importar si és bo o dolent)

6. LA GENEALOGIA DE LA MORALObjectiu: estudiar l’origen i l’evolució dels valors morals -Metodologia: mètode generalògic (descobrir a través de l’anàlisi metodològica dels mots, l’evolució dels significats)

Entradas relacionadas: