Resumen en València del llibre croniques d´un rei

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,21 KB

Lírica trobadoresca

:

oS.II-S.V

oPrimera Manifestació literària culta escrita en occità dura 4 segles, poesia amorosa (amor cortès)

oProvençal, Llamancí (dialectes del occità)

oCançoners Recopilacions de poemes dels trobadors

oTrobador (componia poema i musica) basall de la dona amb la que es casa (marit gelós i Amics envejosos. Amor cortès i societat medieval.

oJuglars: Reciten els poemes per tot el territori

oTipus De poesia: albada els amants es separen, comença a amanecer.

oPseudònim: Senyal amagar el nom de la dona

oTrobar Leu: llenguatge senzill

oTrobar Clus: llenguatge elitista, complex

Ausiàs March

: va Ser un poeta i cavaller valencíà medieval, originari d'una família De la petita noblesa amb aficions poètiques. Va ser un dels poetes més Importants del Segle d'Or valencíà. S'han conservat 128 poemes D'Ausiàs March provinents dels manuscrits i edicions antigues, que han estat Classificats sovint segons la temàtica: d'amor, de mort, morals i espirituals.

·
Les quatre grans Cròniques és el nom amb el qual es coneixen quatre obres escrites en català a Finals del segle XIII i Durant el XIV.

oLa Crònica de Jaume I o Llibre dels Fets: l'obra degué ésser Quasi acabada poc abans de la mort de Jaume I. Malgrat això, les còpies que en Tenim són posteriors . Narra, de forma autobiogràfica, la vida i les gestes més Importants del rei (sobretot les conquestes de Mallorca i València). La història comença amb el seu naixement i acaba amb la seva mort (del 1208 al1276).
oLa Crònica de Bernat Desclot o Llibre del rei en Pere d'Aragó: Narra els fets històrics succeïts des del Regnat de Ramón Berenguer IV fins a Pere el Gran, Tot i que el nucli principal d'aquesta crònica se centra en aquest darrer.

oLa Crònica de Ramón Muntaner: És la més llarga de la literatura catalana i se centra en el regnat de Jaume II el Just però també es refereix a períodes anteriors basant-se en Cançons de gesta i en cròniques anteriors. L'obra és didàctica, escrita perquè Futurs governants que es trobin en situacions similars sàpiguen el que faria un Bon monarca. L'exaltació patriòtica i religiosa i la fidelitat incondicional. L'estil és directe, amb refranys i girs populars; l'obra va ser escrita per ser Llegida en veu alta.

oLa Crònica de Pere el Cerimoniós: Redactada per iniciativa de Pere III, Però no escrita per ell, explica alguns fets importants del seu regnat. Els Objectius principals que volia aconseguir eren afermar la monarquia i donar-li Prestigi, així com justificar la seva actuació com a rei.

LLIBRES DE CAVALLERIES

: presència d’elements meravellosos i inversemblants i per situar l’acció En escenaris fantàstics, terres llunyanes i exòtiques, i en èpoques remotes i Mítiques. Els cavallers dels llibres de cavalleria corresponien a un prototip D’heroi amb unes qualitats sobrehumanes: tenien una força desmesurada i eren Invencibles. Aquesta literatura intentava reflectir quin era el model de Cavaller-heroi que tots havien d’imitar.

Entradas relacionadas: