Recursos Energètics i Canvi Climàtic: Impacte i Solucions

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,81 KB

Recursos Energètics

Els recursos energètics són béns que extraiem de la naturalesa per obtenir energia, classificats en renovables i no renovables. Els renovables tenen un període de formació curt i es generen a un ritme comparable al del seu ús, com l'energia eòlica, hidràulica, geotèrmica i solar.

Els no renovables tenen un període de formació molt llarg o dificultats per eliminar els residus que generen, com els combustibles fòssils: carbó, petroli i gas natural. L'energia endosomàtica és necessària per viure (subministrada pel valor calòric dels aliments), i l'energia exsomàtica s'utilitza per mantenir un estil de vida determinat.

L'energia nuclear de fissió es considera no renovable perquè utilitza minerals radioactius que algun dia s'acabaran. Els recursos energètics hauran de ser renovables per l'esgotament de les reserves de combustibles fòssils i pel seu encariment.

Energies Renovables

  • Eòlica: Generada pel vent.
  • Fotovoltaica: Energia solar.
  • Geotèrmica: Aprofitament de la calor del magma.

Usos de l'Aigua

  • Agrícola
  • Energètic
  • Industrial
  • Lúdic (parcs aquàtics, piscines, fonts ornamentals)
  • Domèstic

La major part de l'aigua que utilitzem prové d'aigües superficials retingudes als embassaments o dels aqüífers explotats per pous. La sobreexplotació dels aqüífers en zones de poques precipitacions causa salinització a la zona mediterrània. Les estacions depuradores d'aigües residuals eliminen part de contaminants i restitueixen la qualitat de l'aigua.

Recursos Forestals

Conjunt de zones boscoses que ocupen un terç de les terres emergides i constitueixen l'hàbitat de la major part dels éssers vius del planeta. La biodiversitat és el conjunt de totes les varietats de formes de vida. La majoria d'espècies d'éssers vius habiten els boscos tropicals, que cobreixen més del 6% de les terres emergides i alberguen entre el 50% i el 90% de totes les espècies conegudes.

La fotosíntesi retira CO₂ de l'atmosfera i allibera O₂. El clima de les zones properes a les àrees forestals és temperat i redueix les oscil·lacions. Les matèries primeres extretes dels boscos són fusta, paper, aliments, material per a la construcció i fàrmacs. La meitat de la fusta es fa servir per a l'obtenció de combustible.

Les causes de l'explotació excessiva dels boscos són el creixement econòmic i la progressió demogràfica. L'explotació dels recursos forestals ha de ser sostenible. La reforestació amb plantes no autòctones provoca la disminució de les espècies autòctones, pèrdua del bosc original, malalties vegetals, menys diversitat, sequera i augment del risc d'incendis.

El Sòl

El sòl és un recurs natural a mig camí del món viu i el món inert. S'ha format com a conseqüència de l'alteració de les roques per l'acció dels agents atmosfèrics i els éssers vius. La ciència que estudia el sòl és la edafologia.

És un recurs important per a l'agricultura i la ramaderia. Els microorganismes descomponedors transformen la matèria orgànica en nutrients inorgànics. Les activitats que produeixen una pèrdua del sòl són l'ús de màquines pesants, l'abús del monocultiu, l'excés de pasturatge i l'erosió hídrica.

Desforestació i Desertificació

Les causes principals de la desforestació són la tala abusiva i els incendis forestals. La pèrdua de grans masses forestals disminueix la capacitat de les plantes per reduir el CO₂, contribuint a l'increment de l'efecte hivernacle. La vegetació redueix l'erosionabilitat del sòl. La desforestació i la pèrdua de sòl afavoreixen la desertificació.

El Canvi Climàtic: Quan un Impacte es Converteix en un Risc

El canvi climàtic és l'alteració global del clima a la Terra, manifestada en variacions anormals dels paràmetres climàtics com la precipitació, els vents, els huracans i els períodes de sequera.

El diòxid de carboni i altres gasos com el vapor d'aigua i el metà exerceixen l'efecte hivernacle, absorbint la radiació infraroja i augmentant la temperatura de la superfície.

Causes del Canvi Climàtic

Fonts Naturals de Diòxid de Carboni:

  • Respiració
  • Descomposició
  • Erupcions volcàniques

Fonts Antròpiques de Diòxid de Carboni:

  • Combustió de combustibles fòssils
  • Desforestació
Efectes del Canvi Climàtic
  • Augment del nivell del mar
  • Disminució de les precipitacions i disponibilitat d'aigua
  • Extensió de malalties tropicals
  • Blanqueig dels coralls

Entradas relacionadas: