Proteïnes: Composició, Estructura i Funcions

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,68 KB

Composició de les Proteïnes

Les proteïnes són biomolècules que contenen carboni (C), oxigen (O2), hidrogen (H) i nitrogen (N). La majoria contenen sofre (S) i algunes fòsfor (P), ferro (Fe), zinc (Zn) i coure (Cu).

Són polímers formats per la unió de centenars i milers d'aminoàcids. Es coneixen vint aminoàcids, els quals es combinen entre ells de moltes maneres molt diverses i originen milers de proteïnes diferents, cadascuna amb propietats i funcions característiques diferents. S'uneixen entre ells mitjançant enllaços covalents anomenats enllaços peptídics, que s'estableixen entre el grup carboxil d'un aminoàcid i el grup amino del següent.

  • Pèptids: proteïnes formades per pocs aminoàcids.
  • Oligopèptids: quan s'uneixen uns pocs aminoàcids.
  • Polipèptids: quan s'uneixen centenars d'aminoàcids.

Característiques dels Aminoàcids

Els aminoàcids estan formats per un àtom de carboni (C), al qual s'uneixen un grup carboxil, un grup amino i un grup R o cadena lateral. Els isòmers D se situen a la dreta i els isòmers L se situen a l'esquerra. Els aminoàcids solen ionitzar-se i originen un ió dipolar, és a dir, amb càrrega positiva i negativa.

Estructura de les Proteïnes

  • Primària: és la seqüència d'aminoàcids que se succeeixen en la cadena, l'un a continuació de l'altre.
  • Secundària: s'obté com a resultat del plegament de la cadena sobre si mateixa, de manera que la molècula de proteïna adquireix una estructura tridimensional.
    • Hèlix: és la cadena de les proteïnes que formen estructures d'una estabilització considerable.
    • Conformació: les proteïnes amb aquesta estructura formen filaments suaus i flexibles.
  • Terciària: en algunes proteïnes l'estructura secundària es plega un altre cop sobre si mateixa a causa de les interaccions entre els grups R dels aminoàcids.
  • Quaternària: es constitueix quan s'uneixen mitjançant diversos tipus d'enllaços o interaccions dues o més cadenes polipeptídiques per tal de formar una gran proteïna.

Propietats de les Proteïnes

  • Especificitat: a diferència d'altres biomolècules, les proteïnes són específiques de cada espècie i fins i tot de cada individu, ja que depenen de la informació genètica.
  • Solubilitat: les proteïnes són solubles en aigua si disposen de prou aminoàcids amb grups polars. En funció de la càrrega que presentin poden actuar com a àcids o com a bases.
  • Desnaturalització: les proteïnes amb temperatures o pH extrems es desnaturalitzen, el que vol dir que perden la seva forma tridimensional, per la qual cosa ja no poden realitzar la funció que desenvolupen. En molts casos aquesta desnaturalització és reversible, és a dir, quan els valors de temperatures o pH tornen a ser òptics la proteïna es renaturalitza.

Funcions de les Proteïnes

  • Estructural: confereixen resistència i força als teixits. Exemple: la queratina a les ungles.
  • De reserva: els aminoàcids que s'obtenen de la hidròlisi poden ser emprats en processos d'obtenció d'energia. Exemple: la caseïna a la llet.
  • De regulació: actuen en la regulació de processos metabòlics, s'hi inclouen algunes hormones. Exemple: la insulina.
  • Catalitzadora: els enzims són les proteïnes que controlen la velocitat de les reaccions. Exemple: el glicogen.
  • Defensiva: hi ha proteïnes que actuen defensant els organismes d'altres organismes patògens. Exemple: les immunoglobulines.
  • Transportadora: s'uneixen a altres substàncies per a transportar-les als diferents teixits. Exemple: l'hemoglobina transporta oxigen.
  • Contràctil: permeten a les cèl·lules i als orgànuls de contreure's i de participar en diversos tipus de moviments.

Classificació de les Proteïnes

  • Proteïnes simples o holoproteïnes: estan formades per cadenes de polipèptids i la seva hidròlisi produeix aminoàcids. Exemple: l'ovoalbúmina.
  • Proteïnes conjugades o heteroproteïnes: estan formades per cadenes polipeptídiques i molècules o ions anomenats grups prostètics. La hidròlisi produeix aminoàcids i altres molècules o ions.

Entradas relacionadas: