Proteinen Propietateak
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en vasco con un tamaño de 1,64 KB
Espezifikotasuna
- Proteinen propietaterik garrantzitsuena.
- Ez ditugu aurkituko proteina berdin berdinak dituzten bi organismo.
- Zenbait eta urbilago egon bere arbaso komuna, orduan eta desberdintasun gutxiago.
- Espezifikotasun funtzionala. Egituraren arabera. Aldaketa txikienak funtzioa galaz dezake.
Disolbagarritasuna
- Tamaina eta formaren arabera.
- Aa erradikalen, haien antolamenduaren, eta inguruko pH-aren araberakoa.
- Aa erradikalak ioizatu eta urarekin elkartu (Hlot.)
- Ur molekula geruza batez estali proteina.
- Beste proteina batzuekin elkartzea ahalbidetu.
- Gehienak disolbagarriak.
- Tamaina molekularra oso handia denez, disoluzio koloidalak.
Desnaturalizazioa
- Forma kop infinituan tolestu. Bakoitzak konformazio bat hartu; konformazio natiboa.
- Deskonposatzeko prozesuari desnaturalizazioa deritzo.
- Tenperatura aldaketen ondorioz.
- pH aldaketen ondorioz.
- Proteinak konformazio natiboa galdu
- Prozesu leuna → itzulgarria
Proteinen Sailkapena
- Proteina mota asko daude
- Oso zaila da sailkatzea.
- Konposizioa
- Egitura
- Funtzioa
- Egitura
- Kolagenoa
- Keratina
- Entzimatiko
- Zelulasa
- Hormonala
- Intsulina
- Garraiatzailea
- Hemoglobina
- Babeslea
- Antigorputzak
- Erreserba
- Kaseina
- Toxina
- Bakterioak sortu
- Egitura