Proteinen Propietateak

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en vasco con un tamaño de 1,64 KB

Espezifikotasuna

  • Proteinen propietaterik garrantzitsuena.
  • Ez ditugu aurkituko proteina berdin berdinak dituzten bi organismo.
  • Zenbait eta urbilago egon bere arbaso komuna, orduan eta desberdintasun gutxiago.
  • Espezifikotasun funtzionala. Egituraren arabera. Aldaketa txikienak funtzioa galaz dezake.

Disolbagarritasuna

  • Tamaina eta formaren arabera.
  • Aa erradikalen, haien antolamenduaren, eta inguruko pH-aren araberakoa.
  • Aa erradikalak ioizatu eta urarekin elkartu (Hlot.)
    • Ur molekula geruza batez estali proteina.
    • Beste proteina batzuekin elkartzea ahalbidetu.
    • Gehienak disolbagarriak.
      • Tamaina molekularra oso handia denez, disoluzio koloidalak.

Desnaturalizazioa

  • Forma kop infinituan tolestu. Bakoitzak konformazio bat hartu; konformazio natiboa.
  • Deskonposatzeko prozesuari desnaturalizazioa deritzo.
    • Tenperatura aldaketen ondorioz.
    • pH aldaketen ondorioz.
      • Proteinak konformazio natiboa galdu
      • Prozesu leuna → itzulgarria

Proteinen Sailkapena

  • Proteina mota asko daude
  • Oso zaila da sailkatzea.
    • Konposizioa
    • Egitura
    • Funtzioa
      • Egitura
        • Kolagenoa
        • Keratina
      • Entzimatiko
        • Zelulasa
      • Hormonala
        • Intsulina
      • Garraiatzailea
        • Hemoglobina
      • Babeslea
        • Antigorputzak
      • Erreserba 
        • Kaseina
      • Toxina
        • Bakterioak sortu

Entradas relacionadas: