Principis del liberalisme i altres conceptes econòmics
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Inglés
Escrito el en catalán con un tamaño de 7,17 KB
Adam Smith: Pensador britànic que va establir els principis del liberalisme.
Anarquisme: Doctrina politicosocial que preconitza la llibertat total de la persona humana i la desaparició de l'estat i de la propietat privada.
Capitalisme: Sistema econòmic en què els mitjans de producció són, en la seva majoria, propietat privada, i en què el capital s'inverteix en la producció, distribució i el comerç dels béns i serveis per tal d'obtenir guanys o el benefici màxim en un mercat lliure i competitiu. S'hi inclouen factors de producció com ara la terra i altres recursos naturals, així com la mà d'obra i els béns capitals.
Càrtel: Tipus d'acord d'empreses amb l'objectiu de fixar els preus i d'establir àrees d'influència. En aquest cas és un acord entre diferents empreses.
Economia de Mercat: En aquesta economia no es produeix per a l'autoconsum, sinó per a la venda en mercats cada vegada més amplis. Aquest canvi va ser possible gràcies a l'augment de la producció, al creixement de la població i a la millora del poder adquisitiu dels pagesos i de les classes populars.
Estoc: Mercaderia que es té en dipòsit en espera de ser distribuïda i venuda.
Holding: Tipus d'acord d'empreses amb l'objectiu de fixar els preus i d'establir àrees d'influència. En aquest cas és un grup financer que té la major part de les accions d'un conjunt d'empreses i bancs.
James Watt: Enginyer, mecànic i inventor escocès. Per les millores introduïdes tothom el considera, sovint, com el veritable creador de la màquina de vapor moderna.
Luddisme: Moviment sorgit entre els obrers anglesos al principi del s. XIX que destruïa les màquines de la indústria. Els obrers identificaven com a causa dels seus mals (atur, degradació del treball, baixos salaris, etc.) els instruments, en lloc d'atribuir-los a l'organització i el sistema de la producció industrial.
Lliurecanvisme: Política econòmica que suprimeix les traves a la lliure circulació de productes entre els països.
Marxisme: Conjunt de doctrines polítiques, econòmiques i filosòfiques encunyades pels pensadors alemanys Karl Marx i Friedrich Engels.
Monopoli: Tipus d'acord d'empreses amb l'objectiu de fixar els preus i d'establir àrees d'influència. En aquest cas té un dret exclusiu d'una empresa a comercialitzar un producte.
Proteccionisme: Política econòmica que dificulta l'entrada en un país de productes estrangers que fan competència als nacionals.
Revolució Industrial: Resultat d'un conjunt de canvis econòmics i tecnològics que es van produir per primera vegada a la Gran Bretanya a mitjan segle XVIII i que van donar lloc a una transformació profunda de l'economia i de la societat.
Sistema Fabril: Sistema de producció que consisteix en la concentració dels obrers i les màquines en grans edificis industrials: les fàbriques, on, a diferència del sistema artesanal, té lloc la divisió del treball, és a dir, cada obrer fa només una petita part de la cadena de producció.
Sistema Norfolk: Sistema de conreu que permet no deixar cap porció de terra en repòs i obtenir conreus herbacis per alimentar el bestiar.
Stephenson: Va contribuir a l'expansió del ferrocarril a la Gran Bretanya i a Europa. En els primers anys de la Revolució Industrial es van produir una sèrie de millores progressives en el transport. Un fenomen veritablement innovador va ser l'aplicació de la màquina de vapor al transport terrestre i marítim amb l'aparició del ferrocarril i del vaixell de vapor.
Taylorisme: El taylorisme consisteix en la divisió de les tasques dels processos de producció, suposa l'aïllament del treballador i la imposició d'un salari variable i proporcional al valor que l'obrer afegeix al procés. Va suposar una nova forma d'organització que tenia per finalitat augmentar la productivitat i evitar el control dels obrers sobre el seu temps de treball.
Trust: Tipus d'acord d'empreses amb l'objectiu de fixar els preus i d'establir àrees d'influència. En aquest cas és una fusió d'empreses.
Present Simple: Sujeto + verbo normal/negativa don't, doesn't/pregunta do, does.
Present Continuous: Sujeto + to be + verbo-ing. They are listening to music now.
Used to: Afirmativo - used to / negativa - didn't use to / pregunta - did use to.
Past Simple: Sujeto + verbo-ed / negativa - didn't / pregunta - did. He performed in the concert.
Past Continuous: Sujeto + was, were + verbo-ing / negativa - wasn't, weren't / pregunta - was, were.
Past Simple / Past Continuous: When - past simple / while or as - present continuous.
Subject Questions: Who, what.
Object Questions: Who, what, where, when, why and how.
Present Perfect Simple: Sujeto + have, has + verbo irregular / negativa - haven't, hasn't.
Will: Sujeto + will + verbo normal / negativa - won't.
Be Going To: Sujeto + to be + going to + verbo normal.
First Conditional: If + present simple + will (if you study, you will pass your exams).
Second Conditional: If + past simple, would + verbo normal (if I had a lot of money, I would travel to London).
Modals: May, might and could expresen posibilidad. Must, have to + verbo expresen obligación. Mustn't + verbo expresa prohibición. Can + verbo expresa habilidad, posibilidad y permiso. Could + verbo expresa habilidad en el pasado. Should + verbo expresa sugerencias y consejos.