Principis Comptables, Comptes Anuals i Auditoria
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Economía
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,2 KB
Principis Comptables
Els principis comptables permeten que els comptes anuals expressin la imatge fidel del patrimoni, de la situació financera i dels resultats de l'empresa. N'hi ha nou. En cas de conflicte entre principis comptables, prevaldrà el que permeti que els comptes anuals expressin més fidelment la imatge del patrimoni, de la situació financera i dels resultats de l'empresa.
Principi de Prudència
Només es comptabilitzaran els beneficis realitzats en la data de tancament de l'exercici. Es comptabilitzaran els riscos i les possibles pèrdues tan bon punt es coneguin, encara que no s'hagin produït. Aquest principi té prioritat sobre els altres.
Principi d'Empresa en Funcionament
L'empresa té una durada pràcticament il·limitada i, per tant, l'aplicació dels principis comptables no té com a finalitat determinar el valor de la liquidació del seu patrimoni.
Principi del Registre
Els fets econòmics s'han de registrar quan es produeixin els drets o les obligacions que els originen. Això vol dir que tots els futurs projectes no es poden comptabilitzar fins que no hi hagi un suport contractual.
Principi del Preu d'Adquisició
Tots els béns i drets es comptabilitzaran pel preu d'adquisició o pel cost de producció. En aquest principi es fa una distinció entre els béns que es compren fora de l'empresa i els que es produeixen a l'empresa mateixa. El preu d'adquisició serà el preu inicial del bé més el transport, menys el descompte comercial.
Principi de la Data del Fet (Meritació)
La imputació d'ingressos i despeses s'ha de fer d'acord amb el corrent real de béns i serveis que representen, amb independència del moment en què es cobrin o es paguin.
Principi de Correlació d'Ingressos i Despeses
El resultat de l'exercici serà constituït pels ingressos del període menys les despeses per obtenir-los, com també pels beneficis i les pèrdues no relacionats clarament amb l'activitat de l'empresa.
Principi de No-Compensació
En cap cas no es poden compensar les partides de l'actiu i les del passiu del balanç, ni les de despeses i d'ingressos del compte de Pèrdues i Guanys.
Principi d'Uniformitat
Una vegada adoptat un criteri comptable i de valoració, caldrà mantenir-lo en el temps i aplicar-lo en tots els elements patrimonials que tinguin les mateixes característiques. En cas que es modifiqui el criteri, el canvi i les causes que l'han originat s'hauran d'especificar en la memòria.
Principi d'Importància Relativa
Serà admesa la no-aplicació estricta d'alguns dels principis quan la seva importància en termes quantitatius sigui poc significativa.
Comptes Anuals
Els comptes anuals comprenen el balanç, el compte de Pèrdues i Guanys, i la memòria. Aquesta part normalitza la forma i el contingut dels documents que l'empresa ha de facilitar a tercers. Els comptes anuals s'han de redactar en uns documents oficials.
Auditoria
La verificació comptable es fa mitjançant l'auditoria. L'auditoria consisteix a analitzar si les anotacions que estan plasmades en els documents comptables descriuen els fets que les han produït; el seu objectiu és elaborar un informe sobre la fiabilitat de la informació economicofinancera analitzada.
L'auditoria s'ha d'analitzar per l'auditor de comptes, i la informació redactada en l'informe es destinarà a totes les persones relacionades amb l'empresa, que necessitin informació autèntica. L'informe de l'auditor, juntament amb els comptes anuals, s'han de dipositar en el Registre Mercantil i llavors són de consulta pública. No totes les empreses estan obligades a realitzar auditories.
L'adaptació de la legislació mercantil en matèria de societats va provocar la modificació d'aspectes del Codi de Comerç i també l'elaboració d'un nou text de la Llei de societats anònimes i un nou Pla General Comptable. El Codi de Comerç diu que tot empresari està obligat a fer auditar els comptes anuals de l'empresa quan un jutjat competent ho cregui convenient. També la Llei de societats...