Principals característiques dels recursos energetics

Enviado por Javi y clasificado en Tecnología Industrial

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,94 KB

Descriu la informació corresponent als recursos energètics i contesteu les preguntes següents:


ELS RECURSOS ENERGÈTICS

Actualment les societats desenvolupades tenen un ampli ventall de recursos per fer front a les seves despeses energètiques.

Des de les energies dels combustibles fòssils i l’energia nuclear fins, més darrerament, les energies renovables.

Fins als anys 70, tot i que les energies renovables com la solar, eòlica i hidràulica ja es coneixien, les més utilitzades eren les obtingudes a partir dels combustibles fòssils i l’energia nuclear, si bé, degut a l’esgotament de les primeres i als problemes mediambientals d’ambdues, els governs de les principals potències mundials s’han començat a plantejar diferents alternatives en base a les anomenades “energies renovables”.

La realitat actual és que la majoria de països aposten per la continuació de les centrals nuclears, com poden ser principalment Estats Units, Regne Unit, China e Índia, amb l’excepció d’Alemanya.

  • L’energia nuclear: avantatges i inconvenients

Els defensor de l’energia nuclear destaquen com a punts més importants per a la defensa de la mateixa les següents característiques:

  • Estabilitat: ja que no depèn de factors climàtics com les energies eòliqües, hidràulica i solar.
  • Economia: el preu de l’energia nuclear es fins a quatre cops menys que d’altres (gas i petroli), i no cal patir per un immediat esgotament de la mateixa com si passa amb el petroli, gas natural i carbó.
  • Independència: permet als països sense recursos energètics propis no dependre d’altres països.
  • Efectes mediambientals : l’energia nuclear, al no emetre gasos d’efecte hivernacle, no provoca el calentament i per tant no provoca el nociu canvi climàtic que, actualment, és un dels greus problemes del planeta.

D’altra banda, els detractor de l’energia nuclear destaquen com a punts més febles de l’energia nuclear els següents:

  • Inestabilitat: ja que el risc d’un accident implica que qualsevol petita averia o modificació en el seu procés suposi un llar termini de reparació per a garantir la seguretat.
  • Inseguretat: ja que un accident a una central nuclear pot suposar una catàstrofe de conseqüències imprevisibles, i al mateix temps pos ser objectiu d’atacs terroristes.
  • Economia: Encara que l’urani és barat, els elevats costos i el llarg termini de construcció d’una central nuclear i els costos de tractar l’urani per a ser útil fa que surti més car que altres fonts d’energia; d’altra banda.
  • Efectes mediambientals: hi ha el greu problema del tractament dels residus atòmics, que són actius durant desenes de milers d’anys, i sense que de moment s’hagi trobat solució.
  • Armes nuclears: el fet de treballar amb centrals nuclears afavoreix el risc de restes de bombes brutes amb elements radioactius.
  • Les energies renovables vers les energies no renovables

Durant els últims anys ha pres una gran importància el debat entre les energies renovables i les no renovables.

Entenem per energies renovables  aquelles que no s’esgoten amb el seu ús, com l’energia solar, energia eòlica, energia Hidráulica i energia de la biomassa.

Entenem per energies no renovables aquelles que s’esgoten amb l’ús, dins les quals hi trobem les que reben la denominació genèrica de “combustibles fòssils”, com són el petroli, el carbó, el gas natural; també l’urani s’inclouria dins de les mateixes.

L’esgotament de les energies no renovables es veu també agreujat pels  diferents problemes mediambientals que generen:

  • Petroli :impacte sobre el medi per a la seva extracció i transports, emissió de CO2 en la seva combustió afavorint l’efecte hivernacle) ha afavorit la idea de la substitució d’aquestes per les energies renovables.
  • Carbó: la seva combustió expulsa gasos que afavoreixen l’efecte hivernacle i la pluja àcida.
  • Gas natural: afavoreix l’efecte hivernacle
  • Urani: gènere residus radioactius d’una molt lenta desaparició amb un greu perill de contaminació.

Tot aquest seguit de consideracions han fet centrar l’atenció dels governs dels diferents països en buscar una alternativa a aquestes energies, les anomenades “energies renovables”.

Dins d’aquestes hi trobem:

  • Energia solar: és la que s’obté del sol, mitjançant l’aprofitament de la radiació solar. Això es dur a terme mitjançant col·lectors solars que transformen l’energia solar en energia tèrmica, i amb d’utilització de panels fotovoltaics l’energia lluminosa es converteix en elèctrica. S’utilitza normalment per a l’acondicionament  i estalvi d’energia d’edificacions i pel calentament de petits aparells electrodomèstics.

  • Energia eòlica

    És la que prové de l’acció del vent, utilitzant l’energia cinètica generada per les corrents d’aire, i funciona mitjançant un aerogenerador o generador eòlic (amb aspes). Produeix energia elèctrica..
  • Energia hidràulica: s’obté amb l’aprofitament dels salts de l’aigua, corrents de rius o marees i la transforma en energia elèctrica. És molt neta i d’un alt rendiment.
  • Energia geotèrmica: és troba a l’interior de la terra en forma de calor, i prové de la desintegració de components radioactius i del calor que es va originar en els primer moments de la formació del planeta. Pot ajudar en plantes hidroelèctriques, i també en balnearis, cultius en hivernacles, piscifactories, calefacció, etc.
  • Energia de la biomassa: és el combustible energètic que s’obté directa o indirectament de recursos biològics, per exemple de residus agrícoles, forestals, restos de la industria de la fusta, etc. És utilitzada, principalment, per a ús domèstic.

Entradas relacionadas: