Presa de Decisions Empresarials: Guia Completa
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Economía
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,11 KB
La Presa de Decisions: Una Funció Clau de la Direcció
Una de les funcions més importants de la direcció de l'empresa és la presa de decisions. En aquest document, s'explica què s'entén per prendre una decisió i els mètodes científics que s'utilitzen, com la matriu de decisió i l'arbre de decisió.
Concepte de Presa de Decisions
La presa de decisions és una característica clau de la direcció de l'empresa. Es defineix com el procés de convertir la informació en acció, on la decisió és el conjunt d'accions adaptades a una situació concreta. Les decisions es poden basar en la intuïció o l'experiència, o bé en un procés racional que utilitza mètodes científics. En un món tan competitiu, és més coherent prendre decisions basades en un procés racional i científic que garanteixi una certa consistència.
Etapes de la Presa de Decisions
- Definir l'objectiu que es vol assolir, és a dir, tenir clar on es vol arribar.
- Recopilar la informació que es consideri important per assolir l'objectiu, tant del passat com actual.
- Establir hipòtesis sobre el comportament de les variables, és a dir, establir previsions.
- Dissenyar alternatives: descriure tots els camins possibles per arribar a l'objectiu.
- Avaluar cadascun dels camins, tant pel que fa a l'assoliment dels propòsits com a l'aspecte econòmic.
- Seleccionar l'alternativa, és a dir, prendre la decisió.
- Realitzar o executar les actuacions previstes en el camí seleccionat.
- Establir un control que permeti detectar si es compleixen les previsions.
La Matriu de Decisió
Quan es vol prendre una decisió única, que no estigui condicionada a altres i de la qual no depengui cap decisió posterior, s'utilitza la matriu de decisió. Aquesta és una taula que conté tots els elements que intervenen en el procés de presa de decisions.
Elements de la Matriu de Decisió
- Estratègies: Són les variables controlables, les alternatives o opcions que es poden triar. Constitueixen l'element bàsic de la decisió.
- Estats de la Naturalesa: Són variables no controlables, sobre les quals la persona que pren la decisió no hi pot influir. Representen les possibles situacions en què aquesta persona es pot trobar.
- Desenllaços o resultats esperats: Per a cada estratègia, partint d'un estat concret de la naturalesa.
- Precisions de la probabilitat: La probabilitat que es produeixi cadascun dels estats de la naturalesa.
Criteris de Decisió
Segons el grau de coneixement, es poden presentar tres situacions de decisió:
- Situació de certesa: Es coneix amb absoluta seguretat quin és l'estat de la naturalesa que es pot presentar. Només hi ha un estat únic.
- Situació de risc: Hi ha diversos estats de la naturalesa, però es coneixen les probabilitats que succeeixin.
- Situació d'incertesa: Es desconeix la probabilitat de cadascun dels possibles estats de la naturalesa.
En cadascuna d'aquestes situacions, es pot actuar o decidir d'una manera o altra segons la personalitat del decisor.
Decisions en Situació de Certesa
Es prenen decisions en situació de certesa quan se sap amb total seguretat l'estat de la naturalesa que es presentarà. El problema es redueix a valorar en termes econòmics i triar l'estratègia amb el resultat més favorable. La informació de la decisió es pot deduir de la mateixa matriu de decisió, o se'n pot fer una de nova restringida a l'estat de la naturalesa conegut.
Decisions en Situació de Risc
Es poden prendre decisions en situació de risc quan es coneixen totes les probabilitats dels estats de la naturalesa. Per triar la decisió que aportarà més beneficis, s'ha de calcular el valor monetari esperat (càlcul de l'esperança matemàtica) de cada alternativa i triar aquella que presenti un valor esperat màxim.
Decisions en Situació d'Incertesa
Es prenen decisions en situació d'incertesa quan l'empresari o empresària és incapaç de fer una estimació de la probabilitat que es produeixi cadascun dels estats de la naturalesa. Es poden distingir els següents criteris de decisió:
- Criteri Pessimista o de Wald: Triaria l'estratègia que, en el pitjor dels casos, li proporcionés el millor resultat. Hi ha dos tipus:
- Maximin: Es tria el valor més alt entre els més baixos de cada estratègia.
- Minimax: Es tria el valor mínim entre els màxims existents.
- Criteri Optimista: Triaria l'estratègia que, en el millor dels casos, li proporcionés el millor resultat. S'anomena Maximax si els resultats que interessa mostrar són els màxims, i Minimin si els resultats que es volen mostrar són els mínims.
- Criteri de Laplace: Consisteix a assignar la mateixa probabilitat a cada estat de la naturalesa.
- Criteri de Savage: L'utilitzarien les persones que tenen por d'equivocar-se. Savage proposa crear una nova matriu en termes d'oportunitat, substituint els valors inicials per les diferències o perjudicis que s'hagin presentat per no haver triat la millor estratègia (costos d'oportunitat).
Fases de l'Elaboració d'un Arbre de Decisió
- Determinar l'objectiu, el conjunt d'accions possibles, els esdeveniments que es poden presentar i totes les decisions que s'han de prendre.
- Representar amb l'arbre totes les alternatives possibles, així com els esdeveniments.
- Un cop es té el graf, determinar-ne els resultats i marcar els punts finals, condicionats a les dades econòmiques disponibles.
- Anotar la probabilitat que succeeixi cada esdeveniment.