Poesia trobadoresca

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,87 KB

1-L a poesia trobadoresca és un reflex de la societat feudal. Era consumida per la noblesa i per tant, l'amor cortès es va convertir en un símbol de classe. L'amor cortès era un conjunt de virtuts que identificava a la noblesa i, en canvi, aquestes virtuts eren contràries a les dels camperols i burgesos.
2- a) trobador/joglar -> són els creadors de la liretatura trobadoresca. Es dedicaven a compondre cançons, per tant, la majoria tenien estudis musicals i retòrics. Algun trobadors interpretaven les seves cançons acompanyats d'un instrument de corda.
b)provençal/occita -> llengua provinent del sud de França. Al segle XII es va convertir el la llengua culta utilitzada per escriure poesia.
c)razos/vidas(guillem de cabestañ, Joufre rudel, Goucelm faidit) -> textos breus. RAZOS expliquen fets o personatges que apareixen als episodis de les composicions trobadoresques. VIDAS expliquen els trets més caracterísitcs de la biografia del trobador que escriu una obra.
d) locus amoendus -> indret de la natura agradable, ple d'arbres amb ombra, prats verds i una font on la dama i el trobador feien l'amor.3-sirventès és un poema en el qual un trobador desafiava a un altre, i l'altre estava obligat a respondre-li amb la mateixa música, mètrica i rima. el sirventès ès un gènere poètic guerrer.
5-TEMÀTICA BÈL·LICA -> es basa en recrear estratagemes militars, terrestres o navals. En el cas de Martorell, a partir de texos d'altres autors, per la seva experiència o recollint de primera mà el que mariners i corsaris li van explicar.
TEMÀTICA AMOROSA -> es l'art de seducció deduible dels personatges femenins però responent a partons masculins pròpies de l'època. En el cas de Tirant lo Blanc, el seu interès era solament el sexe.

Entradas relacionadas: