Poesia trobadoresca; joglar i trobador

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,39 KB

Poesia trobadoresca A l’edat Mitjana els poetes feien poesia culta, és a dir, en llatí ( llengua de prestigi social). La POESIA TROBADORESCA neix a Occitània, la Propença (part sud de França). És la poesia + avançada a Europa des de l’època dels Romans. Sorgeix cap als s.XII. Des de la Propença es va extendre per Catalunya, Castella, Galicia, Portugal, Itàlia...( es va extendre gairebé per tot Europa). On va tenir + importància i va durar + temps va ser a Catalunya ( va durar 3 segles; del s.XII - XV). No escrivien poesia en català-Prosa a partir del s.XIII en català però la poesia no. Ausiàs March fa poesia totalment en català ( s.XV) Poesia trobadoresca es diu així pq la feien els torbadors. *dif trobador i joglar: T-escribia poesia per ser cantada.Componia musica i escribia en Occità (llengua que es parlava a Occitania, sud de França). Poèticament era la llengua + culta, per això no escribien en català i si en OccitaJ- el que divulgava, anava cantant els poemes que havien elaborat els trobadors i es guanyaven la vida d'això i tmb feies acrobacies, malabarismes.... Trobador tenia + cultura.
*dona que escrivia poesia tob. Era una
trobairitz.*
Aquesta poesia reproduïa esquemes de la societat medieval ( sistema feudal-societat piramidal;tothom era vassall d’un altre). Per fer-se vassall es feia una cerimònia molt espectacular i molt llarga. Dama(midons) es el “senyor” i l’home és el vassall . Simbolisme ( -amor; - fidelitat)
Se’n diu
cobla a l’estrofa de la poesia trobadoresca i els versos sempre tenen el mateix nombre de síl·labes i cobles(estrofes). tornada ( última cobla de l’estrofa o bé els 2 versos que es van repetint al final de cada cobla. En la tornada hi ha : - senyal (pseudònim de la persona a la qual es dedica el poema); - dedicatòria- nom del joglar( nomes hi surt de vegades).

Entradas relacionadas: