Període prepatogenic

Enviado por Chuletator online y clasificado en Formación y Orientación Laboral

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,3 KB

1.1.1

Promoció de la salut:

Combinació d’activitats educatives , organitzatives, econòmiques i ambientals que sustenten comportaments dels individus que condueixen a millorar la salut o capacitat per aprofitar els avantatges i les mesures dels serveis preventius.


Educació per a la salut ( OMS ) : combinació d’oportunitats de aprenentatge que facilita canvis voluntaris del comportament que condueixen a una millora de la salut .


SALUT: variable influïda per diferents factors: biològics o endògens, lligats a l’entorn i als hàbits de vida, i factors lligats al sistema sanitari


SALUT RELATIVA O AUTOPERCEBUDA : estat en què trobem alguns signes desfavorables, sensacions doloroses, disfuncions d’òrgans o sistemes  ( d’intensitat discreta i no evolutius ) que no impedeixen a la persona integrar-se plenament en una activitat normal familiar, professional i social i que li permeten considerar-se tant davant de si mateix com davant de la societat.


SALUT PÚBLICA:

  • Activitat encaminada a millorar la salut de la població

  • Implica POLÍTIQUES SANITÀRIES destinades a protegir, promoure i restaurar la salut del conjunt de la població.

  • Actuacions com a prevenció de malalties transmissibles i no transmissibles ( moltes vegades amb origen en hàbits  i estils de vida poc saludables ), activitats de vigilància epidemiològica, seguretat i higiene dels aliments o de la sanitat ambiental, etc.

FUNCIONS de SALUT PÚBLICA : vigilància epidemiològica, protecció de la malaltia , prevenció de la malaltia, promoció de la salut i restauració de la salut.


SALUT COMUNITÀRIA : té per objectius la prevenció, promoció i educació al voltant de la salut de la població.

  • No correspon a les autoritats ( polítiques sanitàries ) sinó que implica manera activa als usuaris després directrius que parteixen dels professionals de la salut després de realitzar estudis de la població.

EVOLUCIÓ NATURAL DE LA MALALTIA


Manera d’evolucionar que té cada malaltia quan segueix el se propi curs ( sense cap tractament )


PROCÉS MÓRBIDO: es distingeix en tres etapes o períodes


  1. Període prepatogénic o subclínic : després d’exposició al factor de risc o agent causal. No hi ha consciència ( no signes ni símptomes ) del procés

  2. Període patogènic o clínic : fase asimptomàtica + fase clínica

  3. Resultat : possibles conseqüencies de la malaltia: cura, cronicitat, incapacitat o mort

NIVELLS DE PREVENCIÓ : es distingueixen en tres en funció de cadascuna de les etapes o períodes de l’evolució de la malaltia


  1. Període prepatogénico o subclínic : prevenció primària : promoció i prevenció de la salut; intenta mantenir l’equilibri en la tríada ecològica ( agent, hoste, ambient )

  2. Període patogènic o clínic : prevenció secundària : diagnòstic precoç i tractament oportú; intenta aturar la progessió i propagació de la malaltia, evitant complicacions i seqüeles

  3. Resultat: prevenció terciària : rehabilitació i recuperació del malalt: intenta aconseguir al menos grau d’incapacitat possible .

ODONTOLOGIA PÚBLICA : esforç organitzat de la comunitat dirigit a protegir, fomentar i promocionar el benestar de la població en relació amb la salut bucodentañ i les malalties orals .  ( Examen o exploració del pacient, diagnòstic, pla de tractament, avalució )


ODONTOLOGIA COMUNITÀRIA : prestació de serveis preventius i assistencials en forma integrada a totes les persones ( sanes i malaltes ) d’una comunitat.

Inclou la investigació de factors ambients, socials i de conducta que determinen la malaltia i la promoció de la seva correcció.


( enquesta epidemiològica de la població, anàlisi de la situació, programa d’accions sanitàries, avaluació )



Entradas relacionadas: