El Partenó: Temple Clàssic Grec

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,61 KB

Fitxa Tècnica

  • Nom edifici: Partenó
  • Autors: Ictinos i Cal·lícrates dirigits per Fídies
  • Cronologia: s. IV aC
  • Estil: Clàssic grec, Primer Classicisme
  • Tipologia: Temple
  • Materials: Marbre del Pentèlic i fusta
  • Localització: Acròpolis d’Atenes

Context Històric

Va ser construït durant el període clàssic grec (segles V-IV), concretament el període clàssic primerenc. En aquest moment, els grecs van derrotar els perses en la guerra mèdica. A més, també van sorgir ciutats-estat, de les quals dues noves ciutats-estat van ser les més destacades: Atenes i Esparta. Els valors culturals prevaldrien a Atenes i els valors militars a Esparta, creant una forta tensió entre ambdós que acabaria conduint a la Guerra del Peloponès. La ciutat-estat d'Atenes era rica en art i cultura, i tot estava governat per un sistema polític democràtic.

Context cultural i artístic

A Atenes hi ha la plenitud artística i cultural, anomenada l’edat d’or. Els pilars de l’art grec estaven basats en: l’home, natura, raó, harmonia i bellesa. Apareix Protàgores amb la frase de: “l’home és la mesura de totes les coses”. Apareix l’ordre jònic i diferents personatges destacats en els seus camps, com ara:

  • Historiadors: Tucídides/Herodot
  • Dramatugs: Sòfocles/Esquil/Eurípides/Aristòfanes: Escrivia comèdia i els altres tragèdia
  • Filosofia: Sòcrates/Plató/Sofistes

Els autors del partenó són Cal·lícrates i Íctinos. Cal·lícrates va ser un arquitecte grec que intervé en el partenó, el temple d’Atenea Niké i a les muralles de la ciutat. Íctinos també va ser un arquitecte grec que utilitza l’ordre dòric i s’encarrega de d’escriure la descripció del Partenó que ens ajuda a saber com era. Algunes obres destacades són: Temple de l’Acròpolis, Apol·lo Epicur de Figàlia i Capella a Eleusis.

Anàlisi formal

Estil
Segueix un estil clàssic.
- Els pilars fonamentals segueixen un art racional i matemàtic. Els grecs fan diverses correccions òptiques per buscar la perfecció.
- Ordre jònic
- Moment de la màxima esplendor artística i cultural.
- Reconstrucció de l’Acròpolis feta per Fídies.
- Grans noms en l’estatuària: Policlet, Fídies i Miró.

Espai exterior

El Partenó és un edifici arquitectònic antic situat a Atenes, conegut per la seva estructura i estil dòric. Els elements sustentadors inclouen una base de 3 escalinates, dues estereòbates i una estilòbata que formen un crepidoma. Hi ha columnes dòriques sense base amb fustos compostos per tambors superposats, capitells geomètrics i collarets decorats. Els elements sustentats inclouen una llinda, entaulament amb arquitrau, cornisa, fris i coberta amb decoració d'acroteris. L'edifici està fet de marbre del Pentèlic i fusta, i antigament estava decorat amb colors vermells, daurats i blaus. La façana té vuit columnes dòriques (octàstil) i segueix la normativa del 2x+1. És un temple perípter monòpter situat sobre una escalinata. Presenta un frontó triangular i una arquitectura arquitravada, amb línies horitzontals i verticals dominants.

Espai interior

El Partenó és un temple grec de gran magnificència amb una planta rectangular i un perímetre amb una sola fila de columnes a l'exterior, fent-lo un perípter monòpter. Té vuit columnes a la façana frontal i 17 als costats, seguint la norma 2x+1. A més, té dos pòrtics hexàstils (amb 6 columnes cadascun) a les seves costats, la qual cosa el fa amfipròstil. L'interior està dividit en dues sales, el Naos i l'Opistòdom, separades per un mur.

El Naos conté una columnata interior amb dues plantes en forma de "U" i antigament contenia una estàtua criselefantina d'Atena, creada per Fídies. L'Opistòdom, amb quatre columnes jòniques, guardava el tresor del temple i només era accessible per les sacerdotesses.

La decoració escultòrica del Partenó

inclou mètopes, timpans i frisos. Les mètopes representen escenes com la gigantomaquia, l'amazonomaquia i altres. Els timpans mostren escenes mitològiques com el naixement d'Atena i la lluita entre Atena i Posidó. El fris representa la processó de les Panatenees, un festival religiós important. Tot i que solem veure el Partenó com un edifici blanc, originalment estava policromat, així com les escultures.

La il·luminació del temple era limitada, amb llum que entrava a través de l'entrada a la naos i a la sala de les donzelles, estratègicament disposades per captar la llum del sol.

Relació amb l’entorn

Forma part de l’Acròpolis d’Atenes i dóna l’esquena al Propileus. És l’edifici més gran i el més elevat, ja que està situat a la part més alta del turó de l’Acròpolis.

Anàlisi conceptual

Funció

Religiosa i estètica per mostrar la grandesa d’Atenes i el seu poder. Es va construir com a ofrena als Déus.

Significat

El Partenó és un temple dedicat a la deessa Atena, construït a l'època de Pèricles després de la victòria grega sobre els perses. Atena era vista com la protectora del poble grec i simbolitzava diversos atributs, com la saviesa i la pau.

A través del temps, el temple va tenir diferents usos, com ara ser consagrat com a Santa Sofia durant l'era cristiana i posteriorment dedicat a Santa Maria de Cetines durant l'ocupació catalanoaragonesa de Grècia. Va ser utilitzat com a mesquita durant la dominació turca i com a polvorí militar en el segle XVII. Va patir danys importants per una bomba veneciana al 1687.

Les escultures del Partenó representaven escenes de la vida d'Atena, com el seu naixement i la lluita amb Posidó per la protecció de la ciutat. L'edifici va ser concebut amb una cerca de perfecció i harmonia mitjançant tècniques matemàtiques i correccions òptiques per aconseguir una línia visual perfecta. La seva història diversa el fa un símbol significatiu de la cultura i la història grega.

Models i influències

Models
- El model de tots els temples grecs va ser el Megaron micènic.
- Temple de la Concòrdia (aquest temple ja era dòric i tenia diverses correccions òptiques).

Influències
Va influir a tota la cultura clàssica, tant Grècia com Roma. Dues obres romanes destacades serien:
- Gemma Augustea
- Ara Pacis

Altres obres
- Erectèon
- Atena Niké

Entradas relacionadas: