Pantocrator de la catedral de monreale

Enviado por Chuletator online y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,9 KB

Mosaics de l’Absis de la catedral de Monreale


FITXA TÈCNIA:

  1. AUTOR:


    desconegut.
  2. CRONOLOGIA:


    c. 1190.
  3. TÈCNICA:


    mosaic (opus tessellatum).
  4. ESTIL:


    bizantí.
  5. TEMA:


    religiós.
  6. LOCALITZACIÓ:


    catedral de Monreale, Sicília.

FUNCIÓ I SIGNIFICAT: Cada mosaic té una funció i un significat diferent, per exemple; a la part superior de l'absis es representa un Pantocràtor de dimensions espectaculars. La túnica, vermella i daurada, li dóna un aspecte real i diví; el mantell blau sobre les seves espatlles, representa la humanitat de Crist.


CONTINGUT: La catedral de Monreale és una de les més grans obres de l'art normand al món. Es fon amb l'art musulmà que imperava a Sicília abans de la conquesta normanda.


HISTÒRIA: Sicília és la principal illa italiana del mar Mediterrani; està ubicada al sud d'Itàlia, i els grecs l’anomenaven Sikelia per la tribu nativa que l'habitava, els sículs. Per la seva privilegiada situació geogràfica va patir diverses invasions durant la seva història; grecs, cartaginesos, romans, que la van convertir en territori ROMà durant la República, fins a l'any 476 d. C. També va estar ocupada per els vàndals i els ostrogots i en el s. VI el general Belisari la incorpora a l'Imperi Bizantí.

Des del nord de l'Àfrica els sarraïns van dur a terme nombrosos atacs contra la illa en el s. VIII, conquerint-la i romanent en ella durant dos-cents anys. Després de la conquesta normanda en 1091, els seus reis van ser grans mecenes que van afavorir les arts i es van inspirar en obres bizantines amb la voluntat d'equiparar-se a l'Imperi ROMà d'Orient.


Entradas relacionadas: