Paisos oblidats

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,94 KB

Comerç desigual:


Molts països pobres o subdesenvolupats tenen un volum comercial molt escàs o molt baix, en alguns casos es practicament inexistent perquè les economies daquests països són economies basicament de subsistència. En daltres països pobres sí que hi ha productes per lexportació, i aquests productes només són per exportar i no per ells (cafè, cacau, sucre, cotó, té...). En molts casos hi ha països que depenen de un sol producte en un 70% o 80% la seva economia i això es molt arriesgat. Molts son productes agrícoles i si en algun cas hi hagués qualsevol desgracia (huracan, etc) o si els preus siguessin molt alts, ja que els posen les multinacionals i les borses, doncs la gran majoria de la economia daquests països decau moltíssim.
És per aquest motiu que ara sha creat la idea de comerç just o solidari. De totes maneres aquest intercanvi desigual fa que molts països tinguin que demanar diners o bé al fons monetari internacional(FMI) o bé al banc mundial.
Tan el FMI i el banc mundial ofereixen préstecs amb interesos molt baixos, pero fins i tot els països pobles no poden pagar aquests interessos degut a les situacions tan complicades. Això es el deute extern. Hi ha països que no poden sortir daquesta situació i demananen la perdonació del deute.

3.9. La geopolítica:


Quan el mon comunista es va enfonsar, tothom pensava que entraríem a una nova etapa on el capitalisme triunfaria amb una sola superpotencia que serien els Estats Units i que el mon gaudiria duna etapa de Pau i prosperitat. Desde els Estats Units es parlava dun nou ordre mundial. El mon estava dividit en el mon capitalista (USA i els seus països satelits) i el mon comunista (URSS) que va durar desde 1950-1990 aprox. A partir del 1990, lúnica potencia que quedava era els Estats Units. Però això va comprotar que el mon davui en dia sigui un mon molt mes complex, divers i inestable que lo que es pensava.
Els Estats Units, es evident que es la primera potència mundial tan econòmica com militar, però sembla que cada cop te menys capacitat per exercir un liderat mundial. Els Estats Units han deixat de tenir paper de lideratge, per coses com la guerra al Irak, una guerra que es va ficar sense el concentiment de les Nacions Unides.
A partir dels anys 80 alguns països comencen a adoptar lislamisme com a guia política. Aixo passa perque molts països arabs el capitalisme va fracasar, ja que lunic que va provocar es que hi hagués desigualtats i corrupció. Aixo a provocat que per part dels països arabs o en general el mon occidental tingui un rebuig als USA. Aquest rebuig del mon occidental es veu agreujat per la guerra entre Israel i Palestina. Els Estats Units defenen a Israel i moltes vegades es salten les decisions de les Nacions Unides. Tot aquests enfrontaments han creat la aparició de grups terroristes fanàtics.
3)El cas de la xina i Índia, dos estats inmensos amb molta població que tenen grans creixements economics que es perfila com a potencies de cara al s.XXI, però amb enormes desigualtats. El cas concret de la Xina és un cas curiós perquè té un sistema polític comunista però té un sistema economic capitalista.

4)Rússia, intenta recuperar el seu poder perdut quan era la Uníó Soviètica i vol tornar a influir sobre els antics països del Est, el Caucas i lÀsia Central. I això li provoca comflictes sobretot al Caucas. El punt feble de Rússia es la seva feblesa econòmica però es un país amb molts recursos minerals i gran quantitat de combustibles fossils. Europa depen daquests combustibles de Rússia, per tant Rússia dalguna manera controla a Europa
5)LÀfrica subsahariana, zona molt subdesenvolupada, però que té importants reserves de recursos tan de minerals com de hidrocarburs(combustibles fossils, benzina, carburans líquids). En aquesta zona les multinacionals europees, xineses, nortamericanes intenten repartir-se tots aquests recursos. En aquesta zona hi ha molt comflictes que impedeixen el seu desenvolupament. Hi ha molts governs corruptes que el únic que volen es arribar a acords amb les multinacionals i treuren profit. Per tant es una zona que difícilment surtirà daquest subdesenvolupament, ja que els governs corruptes estan sotmesos a les decisions dels països centrals.
6)América llatina, es una zona que generalment està sota control economic dels Estats Units, on també hi ha grans interessos norteamericanes i europees però hi ha una sèrie de països que intenten per la via dun socialisme populista construir una alternativa al poder econòmic europeu i nord-americà com per exemple Veneçuela, Bolívia. Quan parlem de socialisme populista es una doctrina política que es similar a la deuropa pero sintenta repertir millor les propietats, on tothom sigui igual, i on un personatge carismàtic es el lider on cuida de tots els seus fills (ex. Chávez) Per tant aquesta zona de països també hi ha molts comflictes.

El món es cambiant, un mon on per resoldre els comflictes cal la negociació i arribar a acords i cada vegada es fa més necessaria la creació o la reforma duna entitat supranacional, que reguli leconomia i la justícia a nivell mundial. En principi podrien ser les Nacions Unides, pero hi ha un grup de països que impedeixen que les Nacions Unides puguin realitzar aquesta funció. Per tant, les Nacions Unides estan a un moment de revisió, i caldria redefinir el paper i funcionament de les Nacions Unides. Aquests cinc son: Estats Units, França, Regne Unit, Xina i Rússia. Que tenen dret a vet, i poden oposar-se a les decisions de les Nacions Unides.

Deficions: G-7 o Grup dels 7


Integrat per Alemanya, Canadà, Regne Unit, Estats Units, França, Itàlia i el Japó. Organitzen una simera anual,de caps destat, per discutir sobre temes econòmics i polítics. Moltes vegades Rússia es convidada (G-8), però al final sha convertit en el G-20.

Entradas relacionadas: