Osasuna eta Elikadura: Hormonak, Nutrienteak eta Dieta Orekatua

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Biología

Escrito el en vasco con un tamaño de 5,46 KB

Hormonak eta Guruinak: Funtzio Nagusiak

Giza gorputzak hormona ugari ekoizten ditu, bakoitza guruin espezifiko batek sortua eta funtzio zehatz bat betetzen duena. Jarraian, hormona garrantzitsuenak, haien jatorria eta funtzio nagusiak aurkezten dira:

HormonaGuruinaFuntzioa
TiroxinaTiroideaZelula-metabolismoa eta oxigeno-kontsumoa aktibatzen ditu, beroa sortuz.
ParathormonaParatiroideaOdoleko kaltzio-maila handitzen du.
AdrenalinaGuruin SuprarrenalaMuskuluen jarduerari laguntzen dio. Gorputza bat-bateko ahaleginetarako prestatzen du.
IntsulinaPankreaOdoleko glukosa-maila jaitsi egiten du, zelulek glukosa xurgatzea erraztuz.
EstrogenoakObarioakEmakumezkoen karaktere sexualak garatzen ditu eta obulazio-zikloari laguntzen dio.
TestosteronaTestikuluakGizonezkoen karaktere sexualak garatzen ditu eta hezurren garapena aktibatzen du.
Hazkuntzaren HormonaHipofisia (aurreko lobulua)Hazkuntza orokorrari laguntzen dio: zelula-bereizketa, proteinen sintesia eta hezurren garapena aktibatzen ditu.
Hormona AntidiuretikoaHipofisia (atzeko lobulua)Gernu-ekoizpena gutxitzen du.

Dieta eta Osasuna

Dieta egokia eta bizitza osasuntsua zuzenean erlazionatuta daude, eta zientifikoki frogatuta dago. Mundu osoko herrialde osasuntsuenek dieta bereziak dituztela ikusi ahal izan da. Dieta horiek guztiek amankomunak dituzten ezaugarriak dituzte, eta bitan laburbil daitezke: osoak eta orekatuak dira.

  • Dieta osoa izateak esan nahi du talde guztietako elikagaiak dituela.
  • Orekatua izateak, bestalde, elikagai horiek proportzio egokian agertu behar direla esan nahi du.

Nutrienteak

Nutrienteak elikagaietatik hartzen ditugun substantziak dira. Bi motatakoak izan daitezke:

Makronutrienteak

Elikagaien osagai nagusienak dira. Talde honetakoak dira:

Gluzidoak edo Karbohidratoak
  • Funtzioa: Energia ematen dute. Zuntzak heste-igarobidea errazten du.
  • Iturriak: Fekulak, azukre sinpleak (sakarosa, glukosa), zuntza (landareetan dagoen gluzidoa).
Lipidoak edo Koipeak
  • Funtzioa: Energia ematen dute.
  • Iturriak: Landare-olioak, animalia-koipeak.
Proteinak
  • Funtzioa: Zelulen materia osatzen dute.
  • Iturriak: Animalia-jatorrikoak (haragia, arraina, arrautzak).
Ura
  • Funtzioa: Organismoaren osagai garrantzitsuena da.
  • Iturriak: Edanda, elikagaietan.

Mikronutrienteak

Elikagaietan kantitate txikietan agertzen badira ere, gizakiontzat ezinbestekoak diren substantziak dira. Hauek gatz mineralak eta bitaminak dira.

Bitaminak

Ezinbestekoak dira kantitate txikietan.

  • A bitamina: Azenarioa.
  • B1 bitamina: Arrautza, kakahueteak, lekaleak.
  • B6 bitamina: Sardinak, antxoa freskoak, dilistak.
  • C bitamina: Zitrikoak, kiwia, piper gorria.
  • D bitamina: Larruazalak eguzkiaren bidez sortua.
Mineralak

Ezinbestekoak dira kantitate txikietan.

Adibideak: Sodioa, Magnesioa, Potasioa, Kaltzioa, Fosforoa, Sufrea, Fluorra, Burdina, etab.

Elikagai Taldeak

Sailkapen mota desberdinak egon daitezke. Dieta osasuntsu batean ezinbestekoa da honako talde guztiak agertzea:

  1. Esnea, Esnekiak, Arrautzak: Proteinak, Bitaminak, Kaltzioa.
  2. Haragiak, Hegaztiak, Arrainak: Proteinak.
  3. Koipe eta Olioak: Lipidoak.
  4. Zerealak, Lekaleak, Patatak, Azukreak: Proteinak eta Gluzidoak.
  5. Barazkiak: Bitaminak eta Zuntza.
  6. Frutak: Gluzidoak, Bitaminak eta Zuntza.

Behar Energetikoak

Gorputzak behar duen energia kaloriatan neurtzen da.

Pertsona bakoitzaren energia-beharra bi faktoreren mende dago:

  • Pertsonaren adina.
  • Eguneroko jarduera mota.

Dieta Osasuntsua: Osoa eta Orekatua

Dieta osasuntsu bat jarraitzeko irizpide nagusiak:

  1. Energia kantitate egokia behar dugu (ez gehiegi, ez gutxiegi).
  2. Proteina, bitamina eta mineral kantitate egokia.
  3. Elikagai mota bakoitzetik lortzen dugun energia kantitateak proportzio egokia mantendu behar du:
    • Gluzidoak: %55-60
    • Lipidoak: %30
    • Proteinak: %15
  4. Beste irizpide batzuk:
    • Zuntza beharrezkoa da hesteen funtzionamendu egokia izateko.
    • Gatz gehiegirik ez hartu.
    • Gluzido sinple gutxi hartu (goxokiak...), gehienez 10g/egun.
    • Egunero kolesterol behar minimoa dugu.
    • Animalia eta landare proteinak tartekatu egin behar dira.

Entradas relacionadas: