Origen i legitimitat del poder polític

Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,01 KB

 

Funció pràctica (el pensament utòpic és sempre la construcció d’una proposta que en certa manera prefigura el demà, és a dir, la utopia convida a l’acció política, social).

.Teories filósòfiques de l’Estat :


-Estat → Quan una societat qualsevol posseeix uns òrgans polítics, administratius i jurídics autònoms, rep el nom d’Estat. Ex : òrgan polític → parlament.

-Nació → Quan una societat comparteix una història comuna, una llengua pròpia, unes costums i unes tradicions que la identifiquen, aleshores parlem de nació.


-País → Fa referència al territori, al lloc geogràfic.


.Característiques d’un Estat :


A) Societat que posseeix un ordre polític capaç d’elaborar lleis sobiranes pròpies


B) Societat que posseeix un poder coactiu : policia, exèrcit, jutges


c) Societat que posseeix una burocràcia. Un sistema burocràtic que gestioni i administri els recursos (hisenda pública).


.Teories organicistes (Estat =organisme) :


L’Estat existeix com a òrgan del bé comú. Aquestes teories tenen un caràcter ètic. Els governants han de governar pel bé de tots. El bé comú és una entitat superior i anterior als interessos particulars i egoistes dels individus. Això vol dir que els individus han de subordinar-se al bé comú. Per tant, no es coneix els drets dels individus. Ex : Una persona té un hort i just on el té, s’ha de construir un camí, una via. Aquesta persona no té dret a reclamar res, ha de cedir, ha d’acceptar-lo.


-
Plató
va crear una teoria organicista i va dir : els governants han de perseguir un únic objectiu, procurar la justícia i el bé de tota la ciutat. El governant no ha d’actuar amb cobdícia. Cada classe social ha de dedicar-se a la seva feina, ha de complir alló que li és propi. Ex : Els governants han de dirigir

Entradas relacionadas: