Origen i legitimitat del poder polític
Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,01 KB
Tweet |
Funció pràctica (el pensament utòpic és sempre la construcció d’una proposta que en certa manera prefigura el demà, és a dir, la utopia convida a l’acció política, social).
.Teories filósòfiques de l’Estat :
-Estat → Quan una societat qualsevol posseeix uns òrgans polítics, administratius i jurídics autònoms, rep el nom d’Estat. Ex : òrgan polític → parlament.
-Nació → Quan una societat comparteix una història comuna, una llengua pròpia, unes costums i unes tradicions que la identifiquen, aleshores parlem de nació.
-País → Fa referència al territori, al lloc geogràfic.
.Característiques d’un Estat :
A) Societat que posseeix un ordre polític capaç d’elaborar lleis sobiranes pròpies
B) Societat que posseeix un poder coactiu : policia, exèrcit, jutges
c) Societat que posseeix una burocràcia. Un sistema burocràtic que gestioni i administri els recursos (hisenda pública).
.Teories organicistes (Estat =organisme) :
L’Estat existeix com a òrgan del bé comú. Aquestes teories tenen un caràcter ètic. Els governants han de governar pel bé de tots. El bé comú és una entitat superior i anterior als interessos particulars i egoistes dels individus. Això vol dir que els individus han de subordinar-se al bé comú. Per tant, no es coneix els drets dels individus. Ex : Una persona té un hort i just on el té, s’ha de construir un camí, una via. Aquesta persona no té dret a reclamar res, ha de cedir, ha d’acceptar-lo.
-
Plató va crear una teoria organicista i va dir : els governants han de perseguir un únic objectiu, procurar la justícia i el bé de tota la ciutat. El governant no ha d’actuar amb cobdícia. Cada classe social ha de dedicar-se a la seva feina, ha de complir alló que li és propi. Ex : Els governants han de dirigir