Origen i Evolució de la Vida: Teories Clau

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,03 KB

Teoria de la Generació Espontània

Durant molts segles es va creure que els éssers vius naixien espontàniament de la matèria orgànica en descomposició. Francesco Redi va ser el primer científic que va qüestionar aquesta teoria, va demostrar que les larves de mosca apareixien en la carn en descomposició per les mosques i no de la carn. En el segle XIX, Louis Pasteur va concloure que tot ésser viu, independentment de la seua grandària, prové d'un altre ésser viu.

Formació de les Primeres Cèl·lules

L'any 1922, Oparin va proposar una teoria sobre l'origen de la vida: les primeres molècules es van formar a partir dels gasos de l'atmosfera primitiva per l'acció de descàrregues elèctriques produïdes per les tempestes i de la llum ultraviolada del sol. El primer investigador que va comprovar la hipòtesi d'Oparin va ser Stanley Miller l'any 1953. Mitjançant un aparell que simulava les condicions de l'atmosfera primitiva, va poder comprovar que en l'interior s'hi formaven molts compostos precursors, especialment aminoàcids. Modificant la composició de l'atmosfera primitiva, altres científics van produir diferents biomolècules. Oparin va anomenar "sopa primitiva" a les biomolècules que es van anar acumulant durant milions d'anys en els oceans. Posteriorment, aquestes biomolècules van aconseguir unir-se a d'altres i tancar-se en petites gotes (coacervats). En algun moment, aquests coacervats van donar lloc a les primeres cèl·lules.

Evolució Biològica

Transformació gradual i progressiva de formes de vida primitives en altres de més diferenciades i complexes.

Fixisme

Teoria que va tenir una gran credibilitat durant segles que considerava que totes les espècies eren invariables i que van ser creades al principi dels temps. Els fòssils es consideraven capricis de la naturalesa o espècies que van desaparèixer per diverses catàstrofes.

Teoria Catastrofista

Teoria que va intentar fer compatible el fixisme amb l'existència dels fòssils.

Teoria de Lamarck

Proposa que els éssers vius tenen una tendència innata al seu perfeccionament. Llei de l'ús i desús dels òrgans: la funció crea l'òrgan. Herència dels caràcters adquirits. Aquesta teoria és falsa perquè tots els intents que s'han fet per demostrar l'herència dels caràcters adquirits han fracassat.

Teoria de la Selecció Natural

Teoria que intentava explicar l'evolució biològica. Abans que Darwin publiqués les teories sobre l'evolució, va rebre un article de Wallace en què exposava que les teories dels dos científics eren pràcticament iguals. L'any 1858 van arribar a un acord i van presentar a la Linnean Society de Londres la teoria que plantejaven.

Neodarwinisme

Teoria sintètica de l'evolució que es va crear l'any 1930 per mitjà de la unió de la teoria de la selecció natural amb els coneixements aportats per la genètica i altres ciències biològiques. El neodarwinisme afirmava que les mutacions i la selecció natural es complementen entre si.

Característiques dels Fòssils Representatius

El descobriment de formes de transició o baules perdudes aporta indicis sobre les relacions evolutives entre els organismes, i les sèries filogenètiques permeten observar modificacions graduals de les estructures dels fòssils.

Mutacions

Canvis en el material genètic d'un ésser viu. Constitueixen la matèria primera de l'evolució perquè proporcionen nous gens que són l'origen de les diferències entre individus o variabilitat. S'esdevenen a l'atzar i independentment de si causen un benefici o un perjudici a l'organisme i a la seua descendència.

Recombinació Genètica

Durant la meiosi, la recombinació dels gens produeix una gran varietat de gàmetes diferents que són una gran font de variabilitat genètica. En la fecundació, la unió dels gàmetes s'esdevé a l'atzar, cosa que permet formar una enorme quantitat de genotips, diferents dels que tenen els progenitors.

Espècie

Conjunt d'individus amb característiques semblants, capaços d'encreuar-se entre si i produir descendència fèrtil. Pot passar que dues espècies diferents siguin capaces d'encreuar-se entre si, malgrat que la seua descendència serà estèril.

Especiació

Procés de formació de noves espècies a partir d'un avantpassat comú per mitjà de l'acumulació de petits canvis.

Tipus d'Especiació

  • Poblacions separades geogràficament: al cap de milers d'anys, les poblacions són tan diferents que ja no s'encreuen entre si.
  • Poblacions separades per mecanismes d'aïllament: les poblacions viuen en hàbitats diferents i es reprodueixen en estacions diverses o en diferents moments del dia.

Especiació per Poliploïdia

Manera ràpida que no necessita cap tipus d'aïllament. Un individu poliploide és aquell les cèl·lules del qual tenen més de dues dotacions haploides de cromosomes. Provenen d'errors en la meiosi. La poliploïdia és poc comuna en els animals, però molt freqüent en les plantes.

Teories Actuals

Darwin va defensar que l'evolució es produïa sense salts sobtats, gradualment. El gradualisme defensa una evolució gradual i continuada en el temps i treu importància als fenòmens catastrofistes en l'evolució. Eldredge i Gould, l'any 1970, van desenvolupar la interpretació coneguda com a equilibri puntuat o saltacionisme. Beer va proposar el concepte d'evolució en mosaic, que estableix que el ritme de canvi de les diverses parts d'un organisme no és uniforme.

Òrgans Homòlegs

Òrgans que tenen un aspecte diferent perquè fan funcions diferents, però que responen al mateix model d'estructura bàsica.

Òrgans Vestigials

Òrgans homòlegs que no fan cap funció.

Òrgans Anàlegs

Òrgans que tenen funcions similars, però no tenen cap semblança estructural.

Entradas relacionadas: