Objectius principals de la Unió Europea

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,64 KB

1.- LA GLOBALITZACIÓ:


La globalització és un procés d’integració en el món que Influeix en àmbits diversos com l’econòmic, el social, el cultural, el polític I el tecnològic. Els dos factors que han accelerat aquest procés són:

·La revolució tecnològica

·La expansió dels fluxos comercials


1.1.- EL PROCÉS DE GLOBALITZACIÓ:


El procés de globalització consta de tres processos:

Globalització econòmica:

és l’aplicació de les Noves tecnologies de la comunicació que faciliten els contactes i els Intercanvis dins de les empreses.

Globalització social:

són les transformacions Que provoquen l’augment del nivell de consum, els canvis profunds dels mercats Laborals i els canvis dels models familiars

Globalització cultural:

afecta en els àmbits De la ciència per això les empreses i els països inverteixen en recursos en I+D. Els nivells de gustos artístics i esportius també s’igualen gràcies els Mitjans de comunicació. A més a més tots els països estan connectats gràcies a La TV, la ràdio o les xarxes socials.


1.2.- LES DESIGUALTATS TERRITORIALS AL MÓN:


El sistema d’economia de mercat ha generat benestar i Progrés només per a un grup de països.

Els països desenvolupats:

viu un 20% de la Població mundial i estan caracteritzats per la riquesa de l’economia, un alt Nivell d’urbanització, una considerable estabilitat política i un creixement Demogràfic.

Els països pobres:

la majoria de la població Mundial viuen en aquests països que es troben a Àsia, a Amèrica Llatina i a L’Àfrica i es troben en una situació de pobresa i d’endarreriment tecnològic.

Nivells de desenvolupaments diferents:

tenen Un nivell de vida relativament baix i un creixement de la població elevat, una  economia agrària molt potent però una d’industrial Molt baixa.


4.- LA UníÓ EUROPEA


La UE està formada per 28 països i té una població de 500 milions d’habitants. És una gran potència comercial i econòmica però no tan En la política.

4.1.- LA UE, ORGANITZACIÓ SUPRANACIONAL


La UE és una macroorganització supranacional que ha de Preservar la identitat dels seus estats, regions i autonomies.


4.2.- LES INSTITUCIONS DE LA UE


Les principals institucions polítiques de l’UE són:

Parlament europeu:

és l’òrgan legislatiu de la Uníó Europea, la seva funció és elabora i reforma lleis, aprovar la gestió dels Pressupostos, estudia temes i problemes concrets i a més controla el Consell de La Uníó Europea i la Comissió Europea.

Consell Europeu:

reuneix els Caps d’Estat dels Estats membres, juntament amb el president de la Comissió Europea. La seva Funció es definir l’orientació política i les prioritats de la Uníó Europea i Estableix la política exterior i la seguretat comunes.

Comissió Europea:

és la institució Políticament independent de la Uníó Europea  Que exerceix la funció executiva. La seva funció és elaborar propostes Legislatives  i d’aplicar les decisions Acordades pel Parlament Europeu i pel Consell de la Uníó Europea.


4.4.- OBJECTIUS DE LA UníÓ EUROPEA

Els objectius més importats que es van plantejar des de El començament va ser la unificació monetària i econòmica, a més a més, de la Unificació social i política.

La unificació monetària: l’euro:

 des de l’inici es va voler formar un mercat Comú en què es poguessin intercanviar fàcilment els productes per això es va Crear la formació d’una uníó econòmica i monetària definitiva que es va assolir L’any 1999 amb la implantació del Banc Central Europeu per això es van eliminar Alguns obstacles abans d’implantar l’euro com a moneda única.

La unificació social i política:

es va donar Gràcies a l’acord Schengen que posava fi els controls fronteres interns entre Els Estats signants excepte en unes determinades circumstàncies


5.2.- ELS FONS DE LA UE

La UE pretén que les regions menys desenvolupades s’acostin A la mitjana i als estàndards europeus de consum i de benestar per aconseguir Això els països menys desenvolupats utilitzen els Fons Estructurals i d’Inversió Europeus o els Fons de Cohesió

Fons Estructurals i d’Inversió Europeus:

és el Més important i el seu objectiu és enfortir la cohesió econòmica i social de la UE mitjançant el foment de les infraestructures. Les seves ajudes són

oFons Social Europeu:
per a les accions de Formació professional contra l’ocupació

oFons Agrícola per al Desenvolupament Rural:
Per a l’àmbit rural finançant els agricultors a noves formes d’agricultura

oFons Europeu Marítim i de Pesca:
garanteix l’aplicació De la Política Pesquera Comuna

El Fons de Cohesió:

afavoreix el creixement econòmic I la convergència reals dels Estats membres de la UE amb un millor nivell de Desenvolupament que presenten una renda nacional bruta per habitant inferior al 90%.


6.3.- LA INCIDÈNCIA DE LA POLÍTICA REGIONAL EUROPEA EN L’ECONOMIA I LA SOCIETAT ESPANYOLA


Amb l’entra d’Espanya a la Uníó Europea moltes de les Seves regions estaven per sota dels estàndards europeus per això moltes van accedir A la utilització d’uns fons europeus. A Espanya aquests fons van servir per finançar Nombrosos projectes, sigui com a ajudes directes i subvencions sectorials o bé Com a contribucions al desenvolupament de les regions menys afavorides.


7.5.- L’ÍNDEX DE DESENVOLUPAMENT HUMÀ (IDH)

És un indicador creat pel Programa de les Nacions Unides Per al Desenvolupament  i que serveix per Determinar quin és el nivell de desenvolupament que tenen els països del món. Estudia un conjunt de variables com l’esperança de vida en el moment de néixer, L’alfabetització dels adults, l’escolarització, el PIB x habitant i la posició Del país en relació mundial segons el PIB.

Entradas relacionadas: