Quins van ser el objectius del congres de viena

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,69 KB

El Congrés de Viena


PRINCIPIS DE LA RESTAURACIÓ: EQUILIBRI: .No hi pot haver cap potència hegemònica al continent europeu. LEGITIMITAT: S’interpretarà en relació a les monarquies... Es defensarà la legitimitat monàrquica. INTERVENCIÓ de les grans potències en els assumptes interns dels estats sempre que la situació pugui alterar l’equilibri general (repressió contra els moviments liberals). -Congrés d’Aquisgrà (1818) La Restauració (1815-1848) S’inicien les revolucions liberals a partir de 1820 per canviar el sufragi censatari (només voten els rics) perquè hi hagi més gent votant i estendre el sistema parlamentari. Això provoca una llarga lluita política al llarg del
S. XIX amb l’objectiu d’eixamplar el cens.
El 1848 ja hi ha sufragi masculí, és a dir, que podien votar tots els homes independentment de la seva economia. El liberalisme i les seves lectures polítiques des d’un punt de vista nacional a partir de 1815britànica.
El liberalisme a GB s’entén a nivell econòmic (lliure comerç), capitalisme pur. El pare d’aquesta ideologia és Adam Smith, ell va publicar “La riquesa de les nacions”, que és on es teoritza la llei de la oferta i la demanda.

Francesa

. El liberalisme s’associa a la llibertat d’expressió, política, de reuníó... Llibertats nascudes de la Rev. Francesa.
El nacionalisme i la seva traducció en els diferents espais nacionals a partir de 1815 (aquí hi ha info que no he pogut agafar perquè la Laura m’ha fet arribar tard) Normalment, els liberals també són nacionalistes → idea revolucionaria Però també hi haurà un nacionalisme autoexcloent (a partir dels anys 30 i 40) el racisme, antisemitisme, etc. Naixerà en aquest moment. (ultra dretans). L’antisemitisme (odi cap als jueus) és diu així i no racisme cap als jueus perquè es considera que els jueus són una raça a part. La idea de que el món està dividit en races neix al S. XIX.

La Santa Aliança (1815)

Organisme que es va crear a partir del Congrés de Viena per els russos, austríacs i prussians van crear la santa aliança amb l’objectiu de fer valdre els acords del Congrés de Viena. França va entrar a la Santa Aliança posteriorment. El principi d’intervenció era un dels acords que es va signar en el Congrés de Viena, però GB no estava d’acord amb intervenir i, això finalment va acabar trencant l’ordre polític establert a Viena. La posició francesa serà depenent del que li convingui a ells.

El llegat del Congrés de Viena: el sistema de congressos

Per que aquest ordre internacional es mantingui es farà un seguit de congressos on es reuneixin les 5 potències i es revisaran tots els acords pactats en el de Viena 1818 El primer de tots serà el d’Aquisgrà
: França està al mateix nivell que les altres potències i per això va entrar a la Santa Aliança, es disminuiran els pagaments que havien de fer. A partir de 1818 es retiren les tropes internacionals de França 1819 Congrés de Carslebad:
Aquest congrés és l’únic on no participen totes les potències (només austríacs i prussians) el que ha succeït és que a Alemanya comença a haver-hi un moviment estudiantil que volen reformar la confederació germànica, volen introduir reformes liberals que capgiraran l’orde sorgit a Viena. La resposta d’Àustria i Prússia serà respressió. Demanen que la confederació germànica es doti d’una constitució i s’ampliï el cens. Alemanya s’unificarà. Amb la repressió també apareixeran els primers organismes que funcionaran de forma federal o confederal.

1820
Congrés de Toppau:
Ha esclatat una revolta liberal a Nàpols, i s’ha obligat al Rei de Nàpols a jurar una constitució liberal, aquesta revolta liberal contradiu el que es va signar a Viena. La resposta de la Santa Aliança va ser enviar tropes a Nàpols, els britànics no estan d’acord, tot i així Autsria enviarà tropes.

1821
Congrés de Laybach:
Ha sorgit un altra revolta liberal al Nord d’Itàlia. Els austríacs enviaran l’exèrcit de Nàpols a allà i acabaran amb la revolta
1822 Congrés de Verona:
Ha sorgit una revolta liberal a Espanya (trienni liberal), això acabarà amb la intervenció francesa a Espanya (fracassa la revolta). També va esclatar una revolta a Portugal, aquesta és l’única que no intervenen.  I a més a Grècia hi ha una revolta per la independència.

Les revoltes a la Confederació Germànica: El naixement del Zollverein

L’any 30 esclaten un seguit de revolucions liberals a diferents estats alemanys, aquestes seran reprimides pels prussians, però una conseqüència política important és que neix “Zollverein” una uníó duanera. Fins a aquest moment, per passar mercaderies s’havia de pagar, però a partir del zollverein (1834)s’acaben aquestes duanes i per tant, això provocarà la unificació d’Alemanya com a estat.

La revolució de 1848 a França

Lluís Felip d’Orleans cap França i el fan fora. Segona república francesa amb Lamartine.Encara amb la segona república segueix havent-hi gent que segueix revoltant-se. Sufragi universal masculí a França.

’onada revolucionària de 1848 a l’Imperi austríac: La caiguda de Metternich

Esclata una revolució a Viena, demanant sufragi universal masculí, una constitució.Metternich, ha de fugir





Entradas relacionadas: