Nutrició Esportiva: Guia Completa de Macronutrients i Suplements
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Deporte y Educación Física
Escrito el en catalán con un tamaño de 7,69 KB
Alimentació Saludable: Conceptes Bàsics
Nutrició
Procés biològic on els organismes assimilen els aliments i líquids necessaris per a les funcions vitals. És la ciència que estudia la relació entre dieta i salut.
Alimentació
Actes voluntaris i conscients d'elecció, preparació i ingestió d'aliments.
Dieta
Conjunt de productes alimentaris que consumim.
Substàncies que ens ofereix la Natura
Macronutrients (Aporten Energia)
- Hidrats de Carboni: Energètica. Sedentaris 50-55%, Esportistes 45-60%.
- Greixos: Energètica. Sedentaris 30-35%, Esportistes 20-25%.
- Proteïnes: Reguladora (nitrogen). Sedentaris 10-15%, Esportistes 20-30%.
Micronutrients (No Aporten Energia, Ajuda al Metabolisme)
- Minerals (calci, sodi, fòsfor, ferro).
- Vitamines (liposolubles i hidrosolubles).
Aigua
Necessitats Energètiques
El metabolisme basal depèn de l'edat, sexe, superfície corporal, pes, distribució i temperatura.
Recomanacions: aportació calòrica de 2000-2500 kcal per a homes adults, 1500-2000 kcal per a dones. A més edat, menys kcal/dia.
Distribució calòrica en 5 àpats: Desdejuni 25%, Esmorzar 10-15%, Dinar 30%, Berenar 10-15%, Sopar 20%.
Hàbits Saludables
- Menjar assegut i sense presses.
- Mastegar bé abans d'empassar.
- Bon esmorzar amb làctics, cereals i fruita.
- Controlar la ingesta de greixos saturats i sucres.
- Beure bastant aigua.
- Reduir begudes alcohòliques.
- Evitar greixos trans.
Glúcids
Tipus
Hidrats de Carboni Simples
Sucres (absorció ràpida): Monosacàrids (glucosa, fructosa, galactosa) i Disacàrids (maltosa, lactosa, sacarosa).
Hidrats de Carboni Complexos
Fècules (absorció lenta): Polisacàrids (midó, glicogen).
Fibra Dietètica
No digerible ni absorbible: Fibra soluble (fruites, verdures) i Fibra insoluble (cel·lulosa, hemicel·lulosa).
Funció
Aportar energia (cervell), combustible muscular per a esforços anaeròbics.
Ingesta Recomanada
50-60% de la dieta. Per a 2000 kcal, 1200 kcal de glúcids. Midó d'absorció lenta.
Fonts
Primàries
- Cereals: Midó, fibra, poc sucre, pocs greixos, sense colesterol, vitamines i minerals, poca proteïna.
- Fruites: Poques proteïnes, minerals, vitamines. Més madura, més sucre i vitamines.
- Llegums: Proteïnes, minerals i vitamines.
- Verdures i Hortalisses: Fibra, poques proteïnes i lípids (amb la cocció perden valor nutritiu), vitamines i minerals.
Complementàries
Làctics i suplements.
Altres Fonts
Sucres refinats (esporàdic).
Nota: Aliments rics en fibra: fruites, civada, cigrons. Excés de fibra pot dificultar l'assimilació de minerals i vitamines.
Índex Glucèmic
Capacitat d'un aliment per incrementar la glucèmia i estimular la insulina. Nivells de sucre: 60-100mg/100ml.
Elevat índex glucèmic: Sucres refinats i fècules.
Baix índex glucèmic: Rics en fibra i fructosa.
Mecanismes per controlar la glucèmia: Hiperglucèmia (>140mg), Hipoglucèmia (<50mg).
Energia Emmagatzemada com a Glúcid
- Glicogen muscular: 360g o 1440kcal (reserves totals 1800kcal).
- Glicogen hepàtic: 75-100g o 300-400kcal.
- Glucosa sanguínia: 5g o 20kcal.
Gliconeogènesi
Fabricació de glúcids a partir de greixos i proteïnes en situacions d'estrès. Carregar la primera ingesta del dia, abans, durant i després d'entrenaments.
Excés i Mancança
Excés: Malalties cardiovasculars, sobrepès, diarrea, nàusees, colesterol.
Mancança: Pèrdua de massa i to muscular, disminució del rendiment, pèrdua de vitalitat.
Glúcids i Exercici
Únic aliment en el metabolisme anaeròbic làctic.
- 40% de necessitats energètiques en repòs.
- 50% de necessitats energètiques en exercici suau-moderat.
- Combustible preferent en exercicis intensos.
- Combustible exclusiu en esforços màxims.
Hipoglucèmia i Fatiga
Poca glucosa en sang = caiguda del rendiment.
Proteïnes (+ Nitrogen)
Funció
Estructural: Creixement i restauració de teixits.
Reguladora del metabolisme.
Formació de Proteïnes
Aminoàcids (AA) → Proteïna (>100 AA).
Aminoàcids proteics: Essencials (isoleucina, leucina, valina) i No essencials (taurina, glutamina).
Valor Biològic
Quantitat d'AA essencials i proteïna assimilable per 100g.
Classificació
Alt valor biològic: Proteïnes d'origen animal (tots els AA essencials).
Baix valor biològic: Proteïnes vegetals (+ solubles), llegums, verdures, cereals.
Nota: Combinar 70% vegetal i 30% animal.
Aliments Rics en Proteïnes
Llet i derivats, ous, carn, peix, marisc, llegums, fruits secs.
Necessitats Proteiques
Adults no esportistes: 0.8-1g/kg, Esportistes resistència: 1.5-1.8g/kg, Esportistes força: 2.5-2.8g/kg.
Substàncies Nocives
Greixos saturats i colesterol. Molt (+200mg/100g: fetge, cervell, anxoves). Res (ous, llet i productes làctics).
Destí Metabòlic
Consumir cada 3-4h per evitar pèrdua de massa muscular.
Protecció de Proteïnes
Per protegir les proteïnes s’ha de fer una bona ingesta de glúcids (protectors del múscul) durant, abans i després de fer exercici. Important després d’entrenar (gluconeogènesis) 5 Excés i mancança Excés: formació de teixit greixós, i augment d’àcid úric (s’acumula a les articulacions i les degenera) Mancança: pèrdua de to i massa muscular (catabolisme), disminució del rendiment, i disminució del metabolisme bassal. SUPLEMENTACIÓ PROTEÏCA Ajuda en casos en que l’organisme està sotmès a un fort estrés (no fan de substituts d’aliments habituals) Tabletes, càpsules, pols, líquids o barretes 1 Proteïnes Proteïnes de caselina (assimilació lenta): 5-6h VB 70%, millor després d’entrenament Proteïnes de suero làcti (assimilació ràpida): 45-60’ Utilització: proteïnes no s’acumulen, per tant s’han de consumir cada 2-3h per evitar catabolisme. No fer ingestes superiors a 50g (no assimilació) 2 Barretes proteiques Disponibilitat, disminueix valor biològic i augmenta greixos 3 Aminoàcids essencials Hipertrofiar i recuperar (millor ramificats) Assimilació ràpida, útils en casos de molt desgast 4 BCAAS -Essencials ramificats, es prenen abans i durant l’entrenament -Donen energia i recupera dipòsits d’energia i glucògen -Augmenta el tamany muscular, promouen la pèrdua de greix 5 Glutamina -És un anticatabòlic, recupera greus ruptures estructurals -Associada al treball d’alta intensitat (força i hipertròfia) i llarga durada (resistència) -Es prenen dosis de 5-10g x 1-2cops/dia 6 Creatina -Millora el sistema ATP-PC (augmenta el rendiment en esforços curts (-20”) i intensos (+85%) -Millora la força màxima, la força explosiva, la força velocitat, i la hipertròfia Ingesta: quantitat màxima 0’03g/kg de 4-6 setmanes