Novel·la Valenciana Anys 70: Canvi i Realisme
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,33 KB
La Novel·la en Valencià als Anys 70
La Novel·la del Canvi i la Novel·la Realista
Al començament dels anys 70, la novel·la en valencià no presentava símptomes de vida. Però a mesura que els escriptors valencians van anar coneixent altres models del nostre àmbit lingüístic, el panorama començà a canviar. A partir del 1974, aparegueren dues tendències en la narrativa valenciana: la novel·la del canvi i la novel·la realista evolucionada.
La novel·la del canvi va alterar la norma narrativa, utilitzant dos procediments: la manipulació del codi textual i la postulació de temes ideològics oposats a l'ordre vigent. Manipulant el codi textual, el novel·lista pretenia introduir el lector dins del text, el qual no calia que tinguera un argument massa explícit. En les novel·les del canvi, els temes oposats a l'ordre vigent van ser:
- La crítica política i l'exigència de llibertat (hi havia una repressió per part del franquisme).
- La reivindicació d'alguns drets de la societat que estaven mal vistos (moltes vegades, la defensa de l'homosexualitat).
- La ruptura amb els valors de la tradició cultural (l'exaltació de la marginalitat, de la joventut i de la llibertat sexual).
- El desig de modernitat del planeta.
Però altres narradors van optar per la novel·la realista, contant històries que entendria un públic normal. Utilitzaren un llenguatge intel·ligible i estructuraren la novel·la d'una forma més clara. En aquest grup hi ha sobretot narracions que recorden el passat amb nostàlgia, que situen la trama de la història en els records de la infància. L'espai narratiu sol situar-se en l'àmbit rural.
Factors que Impulsaren la Novel·la Valenciana
Cap a 1980, diverses causes van donar lloc que els narradors valencians tingueren una idea narrativa de caràcter diferent, gràcies a:
- La introducció del valencià en l'ensenyament, que va fer aparèixer un nou públic lector.
- La tendència a la normalització social de l'idioma.
- La consolidació del sector editorial i llibreter.
- El coneixement que tenen els escriptors sobre la nostra llengua.
- La tendència a la professionalització dels escriptors.
Nou Període en la Novel·la en Valencià
Amb la novel·la històrica de Josep Lozano i la novel·la generacional de Joan Francesc Mira, s'inicià un nou període en la novel·la en valencià, caracteritzat per:
- La liquidació de l'experimentalisme de les novel·les del canvi de la dècada precedent.
- La continuació del model evolucionat del realisme.
- La publicació de molt diverses novel·les de gènere: novel·la històrica, novel·la negra o novel·la eròtica.
Principals Obres
- Novel·les del canvi: Ramona Rosbif d'Isa Tròlec, Espai d'un ritual de Josep-Lluís Seguí, Coll de serps de Ferran Cremades i L'anarquista nu de Lluís Fernández.
- Novel·les del realisme evolucionat: Els cucs de seda, Matèria de Bretanya, Mari Catúfols i Rondalla del retorn.