Noucentisme i caracteristiques de l'escola mallorquina

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,52 KB

··Explicau el concepte i les característiques més importants de l'Escola Mallorquina: Podríem definir l'Escola Mallorquina cm un corrent literari q engloba tota lobra n català dls poetes mallorqins a ls 1º dècades dl sXX.Costa i Llobera i,sobretot,JAlcover sn ls poetes d l'EM q ls consideren ls grans mestres daqest corrent.El seu punt d partid s l reacció antimodernista q coincideix mb l noucentisme tant estèticamnt cm cronològicamnt.Ls principals carctrstiqes d l'EM sn 3:-voluntat d perfecció formal.-nacionalisme tradicionalista.-contenció emocional.Aqesta estètica s molt semblant a l noucentista(recerca d lobra ben feta,mediterraneïtat,classicisme,etc).Això ens permet afirmar q l'EM s l versió mallorqina dl noucentisme.

 Principis del Noucentisme. Esmenta'ls i explica'ls. Qui els va plantejar: Eugeni d'Ors(Bcn 1881-Vilanova1954): Escriptor i filòsof, membre de diverses institucions amb càrrecs molt influients. La seva aparició en el món cultural català va ser breu pero intens; va ser el principal ideòleg del noucentisme des de les pàgines de La veu de Catalunya. Una de les obres més importants va ser"La ben plantada" obra de caràcter simbòlic on la portagonista, na Teresa, es la personificació de la Catalunya ideal plasmant-hi els valors com la civilitat, l'arbitrarisme i el classicisme.




··El Noucentisme i el Modernisme. Semblances i diferències: Hi ha diferencies entre modernisme i noucentistes; els modernistes es caracteritzen pel ruralisme, l'espontaneitat i l'afinitat amb el ramanticisme, en canvi els noucentistes defensaren la civilitat, l'arbitrarisme i optaren pel classicisme, però aquests dos moviments no són antagònics per que també hi trobam temàtiques rurals als noucentistes o quan els modernistes criticaven l'espontaneïtat inculta.

··El noucentisme. Concepte i autors més destacats: El noucentisme: moviment ideològic i artístic que sorgí a la primeria del segle XX, com a evolució i com a rebuig del modernisme i del naturalisme. Reivindiquen la serenitat i l'ordre del classicisme en front l'exuberància del modernisme. Aquestes crítiques al modernisme evidenciaen un criteri tradicional i conservadora que atacava les influències europees heterogènies que els moderniste havien abanderat. I la pretenció de recrear un món ideal que creava bellesa i la perfecció en les formes els efrontava al naturalisme. Els noucentistes volien transformar la realitat sense explicar detalls, com els naturalistes. L'origen es situa en vers al 1906; quan es produeixen 3 fets importants: l'aparició del Glosari d'Eugeni d'Ors que divulgà el noucentisme a "La veu de Catalunya" i la publicació de dos llibres "Els fruits sabrosos" i "La nacionalitat catalana". Al 1907 Pompeu Fabre va iniciar la reforma orgtogràfica i el procés de normativització i normalització de la llengua catalana.

Entradas relacionadas: