Noucentisme assaig

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 10,31 KB

La Ben Plantada d’Eugeni d’Ors és un recull de gloses fa una al·legoria de les virtuts de la Catalunya noucentista.

Classicisme:

El Noucentisme cerca el classicisme apol·loni: harmonia, equilibri, proporció, bellesa.

Civilitat:

El Noucentisme vol una polis ordenada, democràtica i molt assenyalada. El Noucentisme pensa que la Catalunya Ideal és la Catalunya-Ciutat, o sigui, la polis clàssica, ordenada i democràtica. Per aconseguir-la l’home s’ha d’imposar sobre la Natura, i el Noucentisme se situava en una actitud COSMOPOLITA, contra el ruralisme (primitiu i groller).

Arbitrarisme:

El Noucentisme vol crear l’obra ben feta, fruit de l’esforç, la disciplina i l’estudi, que vencen el caos, la inspiració i la improvisació. El Noucentisme defensa la importància de l’aspecte formal per sobre del contingut com a mostra del domini de la voluntat sobre la realitat. Qualsevol tema és bo, el que interessa és la seva plasmació artística, l’artifici i l’aplicació de les lleis del cànon literari.

Moralisme:

El Noucentisme pensa que l’obra ha de contenir una lliçó moral que reflecteixi els valors burgesos, urbans, civilitzats.

Mediterraneïtat:

El Noucentisme estima el mar mediterrani, els seus paisatges, vinya, olivera, la llum, la claredat i la raó.

Imperialisme:

El Noucentisme propugna que la burgesia il·lustrada ha de ser la dirigent del país i ha de poder aconseguir superar la lluita de classes.

Intervencionisme:

El Noucentisme fou un moviment que s’implicà en el funcionament de la societat en les institucions culturals i polítiques que s’alià amb la Mancomunitat en l’objectiu de culturitzar i modernitzar la societat catalana.

Els dos gèneres que van predominar en El Noucentisme van ser l’assaig i la poesia.
Per què?

Assaig:

El Noucentisme volia construir de forma organitzada una nova Catalunya i necessitava, per tant, donar a conèixer el seu ideari a través de la premsa i dels llibres.

Poesia:

Permetia l’aplicació de l’arbitrarisme-
Plasmació de la realitat no tal com era, sinó tal com es volia que fos-, això significava una lluita contra la inspiració i l'espontaneisme propi del Romanticisme i més concretament dels poetes modernistes. També la cerca d’un ideal de ciutat -
civilitat, civilització- a través de temàtiques diverses, i per tant un acostament al classicisme, que en el cas dels noucentistes rebé la influència dels grecs i llatins. Per últim la tendència a l’objectivitat, matisada per la sàtira (ridiculització dels defectes dels homes) i la ironia. Amb la poesia també se cerca l’obra ben feta, és a dir, el perfeccionament formal. Els noucentistes treballaven a fons la precisió en els mots, la melodia del vers; i darrere l’aparent sensació de simplicitat que de vegades produeix algun poema una lectura atenta pot mostrar una complexitat i intencionalitat important aconseguida a una base d’una tasca àrdua i llarga, d’abundants correccions prèvies a la publicació ii de revisions posteriors. Els poetes més destacats del Noucentisme, a part de Josep Carner, foren Guerau de Liost i Josep M. López Picó.
I els altres gèneres, què? El conte, en quantitat i en qualitat, era un gènere també present entre els noucentistes. No passava el mateix amb el teatre i tampoc amb la novel·la. Aquest darrer gènere fou pràcticament inexistent urant els primers anys. De fet la crisi de la novel·la a Catalunya coincideix amb la seva crisi a Europa, però aquí tingué uns condicionats singulars i diversos, entre d’altres el desinterès dels mateixos ideòlegs noucentistes, en certa mesura a causa de la dificultat que implicava l’aplicació de l’arbitrarisme en aquest gènere. Nou fou fins l’any 1917 que aparegué la primera novel·la -curta-, L’abrandament de Carles Soldevila, amb el vist-i-plau de Josep Carner. Les idees de Josep Carner. Josep Carner fou l’escriptor més destacat i influent del Noucentisme. Cal ressaltar la seva producció poètica, però també els seus escrits sobre la literatura on exposava les seves teories i donava pautes a seguir. Els textos triats per  il·lustrar el pensament i la pràctica literària noucentista són gairebé exclusivament seus. Encara que no mostren la varietat de la literatura que s’escrivia, sí que són significatius i representatius dels interessos ideològics i estètics de la seva època. Ens els fragment d’un assaig titulat “De l’acció del poetes a Catalunya” que hi ha a continuació Carner examina i valora la poesia des de la Renaixença fins als seus dies i assenyala la funció que poetes i poesia han de tenir en la societat. Crner estableix tres períodes en el conjunt de la literatura que va de la Renaixença a l’any 1908.

Característiques poesia:

La poesia noucentista es va caracteritzar per:– La cura formal (mètrica i estrofes clàssics) i estilística (llengua culta i correcta). – Sintaxi complexa i equilibrada. – Fredor i distanciament per part del peta respecte l'objecte poetitzat. – La pervivència del model parnassià i simbolista. – Ressonàncies clàssiques grecollatines i de la literatura medieval.

Definició Noucentisme

: El Noucentisme és el moviment politicocultural que, entre el 1906 i el 1923, aproximadament, recull les aspiracions dels capdavanters de la burgesia catalana, crea una ideologia dels seus interessos i formula uns models de comportament social per fer possible la seva acció reformista. El concepte: Noucentisme és una paraula que va popularitzar l’intel·lectual Eugeni d’Ors des dels articles que va publicar a “La Veu de Catalunya” en una secció que va titular Glossari. -L’any 1906 es considera la data d’inici del Noucentisme sobretot per tres fets importants: és l’any que la Lliga Regionalista guanya les eleccions, que Eugeni d’Ors comença a publicar el seu Glossari a “La Veu de Catalunya” i que Enric Prat de la Riba publica “La nacionalitat catalana” i Josep Carner pública Els fruits Saborosos.  -El Noucentisme comença a decaure. Amb la mort d’Enric Prat de la Riba (1917) i per el cop d’Estat del general Primo de Rivera (1923), el mateix any que Eugeni d’Ors abandona Catalunya. Les gloses: assaig breu, no superior a una pàgina, amb un estil enlluernador mira de persuadir i fer reflexionar sobre fets diversos que afecten la vida col·lectiva.

Entradas relacionadas: