Nekazaritza ustiapena definizioa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en vasco con un tamaño de 5,44 KB

LEHEN SEKTOREA

- Naturatik zuzenean produktuak eskuratzea
- Produktu hauek gure elikaduraren oinarria dira.

- Landa: hiria ez denari erreferentzia egiteko erabiltzen da.
-

Nekazaritza

Lurra lantzea da, giza eta animalia kontsumorako elikagaiak eta industriarako lehengaiak eskuratzeko.
- Abeltzaintza: animaliak hazi haragai, esnea, arrautzak, larrua... Lortzeko. Nekazaritzaren osagarria bezala hartu. Laborantzarako txarra diren lekuak erabili abeltzaintzarako.
- Baso ustiapena:
Basoen aprobetxamendua zura, erretxina, kortxoa, kautxua lortzeko edota papera ekoizteko.
- Arrantza: Itsasoan, ibaietan, edo aintziretan arrainak eta uretako beste espezie batzuk harrapatzen da.




GAUR EGUNGO LEHEN SEKTOREA
- Munduko biztanleria aktibotik %39ak lehen sektorean lan egiten du. Gehienak herrialde azpigaratuetan.
- 2008. Urtean 1. Sektorearen ekoizpena munduko ekoizpen osaera &4a zen baina ezinbestekoa da guk jan ahal izateko.

· 1.
sektorea herrialde garatuetan:
- Biztanleria aktiboaren %6.
- Produktibitate handia (aurrerapen teknikoa+mekanizazioa).
- BPGren %4 baino gutxiago.

· 1 sektorea garapen bidean dauden herrialdeetan:
- Biztanle aktiboaren %50.
-BPGren %10 baino gehiago.

· 1. Sektorea herrialde azpigaratuetan:
- Biztanleria aktiboaren %80.
- Produktibitate txikia (teknika tradizionalak).
- BPGren %50 baino gehiago.


NEKAZARITZAREN FAKTORE FISIKOAK
· Klima
- Oso Tº altuekin edo baxuekin eta oso euri gutxi edo gehiegirekin laboreak ez dira hazten.
· Erliebea
- Altitude igotzerakoan Tº behera egiten du.
- Lurzoruaren malda %10 baino handiagoa bada sustraiak ez dira lurzorura eusten. Horregatik terrazak.
· Lurzorua
-Lur pikorrak: buztina. Putzuak erraz eratu. Drainatze sistema onak behar dira.
- Hondar lurzorua: harea. Sarritan ureztatu eta ongarritu behar dira.
- Lohi lurzorua: ibaien haranetan. Ezin hobea nekazaritzarako.



NEKAZARITZAN ERAGITEN DUTEN GIZA FAKTOREAK
· Biztanleriaren bolumena.
- Geroz eta jende gehiago. Pertsona horiek elikatu behar. Lur gehiago behar dira eta lur horien errendimendua hobetzeko produktuak geroz eta gehiago erabili edo beste herrialdeetatik produktuak inportatu.

· Nekazaritza teknkak
- Herrialde azpigaratuetan teknika tradizionalak erabili=produktibitate gutxi.
-Herrialde garatuetan teknika modernoak erabili=produktibitate handia.

· Ekoizpen helburua
- Biziraupen nekazaritza.
Ekoizpen familiarentzako. Polilaborantza.
-

Merkatuko nekazaritza

Labore jakin batean espezializazioa. Helburua geroz eta etekin gehiago lortu. Monolaborantza.




NEKAZARITZAN ERAGITEN DUTEN GIZA FAKTOREAK

· Globalizazioa
-Merkatuko nekazaritza sustatu
-Herrialde bateko ekoizpen besteetan saltzeko aukera eman.
-Ekoizle lehiakorrak sustatu. Transgenikoen erabilera geroz eta garrantzitsuagoa.

· Nekazaritza politikak
-Nekazaritza erreformarako legeak. Europan PAC (NPB euskaraz).
-Plan hidrologikoak (lurrak ureztatzeko metodoak).
-Diru laguntzak.
-Kuotak (produkzioari mugak ezarri).

· Ingurumen politikoak
- Uraren kontsumoa arautzeko,pestizida eta ongarrien erabilera mugatzeko, hondakin kutsagarriak tratatzeko, bioaniztasuna zaintzeko adibidez.
- Helburua= elikagai osasuntsuak eta seguruak eskuratzea.





MERKATUKO NEKAZARITZA
· Nekazaritza Iraultzan (Erresuma Batua XVIII. Mendean) sortu zen.
· Helburua: geroz eta etekin handiena lortzea. Helburua lortzeko:
- Ekoizpenaren espezializazioa. Monolaborantza.
- Lanaren mekanizazioa: lana makinek egin.
- Teknika modernoak: ongarriak, hazi hautatuak, berotegiak,hidroponikoa, tanta ureztapena, transgenikoak.
·Diru inbertsio izugarria.
·Ondorioak:
-Produktibitate handia, prezioen jaitsiera eragin.
-Produktu kantitate handiek ekoiztu merkatuan saltzeko.
-Ongarriek lurzorua eta urak kutsatu.
-Herrialde arteko desberdintasuna areagotu. Herrialde garatuei diru laguntzak eman, azpigaratuei ez.




NEKAZARITZ TRADIZIONALA
· Biziraupenekoa
· Jabetza txikia
· Helburua: familia elikatzea
· Polilaborantza
· Oinarrizko teknika eta lanabesak
· Produktibitate txikia
· Faktore fisikoek eragin izugarri





Entradas relacionadas: