Músculs de l'espatlla i l'abdomen

Enviado por Chuletator online y clasificado en Deporte y Educación Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,35 KB

DESCENS DE L'ESPATLLA

ROMBOIDE o Apòfisis espinoses de les vèrtebres C6/C7/D1-D4. I: Vora interna de l'escàpula. A: Atreu les escàpules cap a l'interior provoca el descens de l'acromio-clavicular i l'esterno-costo-clavicular.

PECTORAL MENOR o Cara externa de les costelles 3,4,5. I: Apòfisi coracoide de l'escàpula. A: Descens de la espatlla i contribueix secundàriament a l'anteversió i d'aquesta manera ajuda al pectoral.

MUSCULS QUE ACUTUEN SOBRE L'ARTICULACIÓ ESCÀPULO-HUMERAL

1.1 Rotació interna

SUBESCAPULAR o Fossa subescapular. I: Epífisi proximal del húmer. A: Rotació interna (si faig una contracció, s'escurça i la espatlla baixa i fa un descens de la espatlla)

RODÒ MAJOR o Part inferior de la escàpula. I: Epífisi proximal del húmer (cara anterior). A: Rotació interna (al fer una contracció el múscul es contraurà i la escapulohumeral farà una rotació interna)

DORSAL AMPLE o A la columna vertebral (D10-D12 en avall), en el sacre, coxis i la cresta ilíaca. I: Epífisi proximal de l'húmer (cara anterior). A: Rotació interna.

1.2 Rotació externa

SUPRAESPINÓS o Fossa supraespinosa. I: Epífisi proximal de l'húmer (cara posterior). A: Rotació externa.

INFRAESPINÓS o Fossa infraespinosa. I: Epífisi proximal de l'húmer (cara posterior). A: Rotació externa.

RODÒ MENOR o Vora externa de la fossa infraespinosa. I: Epífisi proximal de l'húmer (cara posterior). A: Rotació externa.

1.3 Anteversors

SERRAT LATERAL o Primeres 9 costelles. I: Cara anterior de l'escàpula. A: Anteversió.

PECTORAL MAJOR o Tros clavicular, tros esterno-costal i tros abdominal. I: Epífisi proximal de l'húmer (cara anterior). A: Anteversió, abducció i rotació interna. (Windsurf)

1.4 Abducció

DELTOIDE o Tros clavicular, tros acròmion i tros espinal. I: Diàfisis de l'húmer (cara externa). A: Abductor del braç.

EL MANEGOT DELS ROTADORS: És un terme anatòmic aplicat a un conjunt de músculs i tendons que proporcionen estabilitat a l'espatlla. Importància: Mantenir el cap de l'húmer dintre la cavitat glenoidea de l'escàpula. Músculs: Supraespinós, Infraespinós, Rodò menor, Subescapular

MÚSCULS ABDOMINALS

Múscul transvers de l'abdomen: O: 5a i 6a costella, cresta ilíaca i vèrtebres lumbars. I: Línia blanca. A: Contrau l'abdomen, manté el cos recte. Augmenta la pressió intra-abdominal. Contribueix a anar de ventre i a la respiració.

Múscul oblic menor: O: Cresta ilíaca, apòfisis espinoses L1 a L5. I: Línia alba. A: Amb la contracció bilateral flexiona la columna i el tronc. Amb la contracció unilateral produeix la flexió del tronc cap al costat de la contracció.

Múscul oblic major: O: De la 5a a la 12a costella i cresta ilíaca. I: Línia alba de l'abdomen. A: Amb la contracció concèntrica bilateral (els dos es contrauen) es flexiona el tronc i la columna. Amb la contracció unilateral (sol una treballa) produeix la flexió lateral cap al costat de la contracció.

Múscul recte abdominal de l'abdomen: O: A sobre del pubis (part superior). I: 5è, 6è i 7è cartílags costals i apèndix xifoides de l'estern. A: Manté la posició erecta del cos i manté las vísceres al seu lloc. Ajuda a la respiració. Flexió anterior de la columna vertebral. La contracció unilateral produeix la flexió lateral del tronc.

MÚSCULS LUMBARS

Dorsal llarg: Des de la massa comú, fins les vèrtebres dorsals i costelles. Sacrelumbras: Des de la massa comú, arriba a les vèrtebres dorsals, costelles i segueix fins les apòfisis transverses de les últimes vèrtebres cervicals. Epiespinòs: Té origen a les apòfisis espinoses de la D1 fins a la D10, i s'insereix a les espinoses de D11 i D12.

FUNCIONS

Mantenir el tronc erecte, pel que se'ls denomina 'antigravitatori'. Fan l'extensió del tronc des de la flexió. Realitzen l'anteversió de la pelvis accentuant la lordosis normal 'fisiològica'.

Entradas relacionadas: