Moviments Socials: Teories i Característiques

Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,22 KB


-EL MOVIMENT SOCIAL

Formats per Persones i grups que emergeixen, es desevolupen i funcionen en un context social particular, tant espacial com temporal, que es dirigeixen cap a una Transformació de la societat en les seves idees, valors, creence, normes i Comportaments. (Productes històrics de la modernitat). La psicología i la psicología social estudien els moviments socials Analitzant les frustracions davant fites no complertes o greuges soferts per Persones, i en la desició final de participar o no en una acció o moviment Social.


*Diferències entre acció col·lectiva  I moviment social:




*Aportacions  teoriques a L’estudi de moviment social:

1)Smelser:


perspectiva Funcionalista (nivell social):són Conseqüència de les ràpides transformacions socials i es desenvolupa quan no s’absorbeixen Els mecanismes que reequilibren el sistema. Ex: sectes, cultes religiosos, Societats secretes…

2)Hadley Cantril:


frustació i Revolució: Quan existeix frustació, Preocupacions, pors… individuals es qüestionen les normes i valors socials, Porta a la revolució i buscar nous líders.

3)Hans Toch


Solució comuna A problemes comuns: de grups amplis i espontanis que s’uneixen i que influeixen En l’ordre social.

4)Blumer:


incentiva pel Canvi social: diferencia els moviments socials: generals: objectius comuns i Desorganitzats,  esdevenen pels canvis Graduals culturals, genera noves espectatives, demandes i línies d’acció,  la base dels moviments específics. Específics: 2 tipus: revolucionaris: ataquen substituint normes i valors Existents, volen reconstruir l’ordre nou, són activistas: revolució( la Guerrilla) i reformistes: accepten les normes establer-tes però amb critiques.

5)Killian:


característiques Comunes: mateixos valors i normes, sentiment de comunitat  i una estructura d’organitzada.

6)Snow i Oliver:


grups pre existents, organitzats i incentivats al canvi: continuitat Temporal i acció colectiva entre la institucional i la no institucional. Careteristiques:

-De dimensió microsocial a interacció social.

-Els individus del moviment tenen trets de Personalitat comuns.

-La normatització dels membres i com afecta a La identitat.

-La cognició: el procés de decidir a quin Moviment pertànyer.

-La dimensió afectiva: els moviments evoquen Emocions.


*Teories moviments socials:

1)Tº INTERACCIONISTA/CONSTRUCTIVISTA:


Emfatitza Elpaper dels moviments socials en la construcción de nous valors i significats Per mità de la interacció social. Acció col·lectiva com a una activitat Significativa (moviments socials com a productors de canvi cultural).

-

Interaccionisme

Les transformacions socials no són vistes com a elements tensionals. Els Moviments socials són una part integral del funcionament normal de la societat.

-

Construccionisme

Prové de l'interaccionisme simbòlic (les transformacions socials no són negatives ni generen tensios, està integrat El funcionament normal de la identat, ex: tema immigrants injust, doncs S’emprenen accions socials de lluita per generar un canvi).. Quan els Significats disponibles no proporcionen una base suficient per a l'acció Social, emergeixen noves normes socials que defineixen la situació existent com Injusta i que proporcionen justificacions per a l'acció.

-El procés de tractar el problema passa pel procés de framming (GOFMANN):
Els problemes S’enmarquen de 3 maneres: 1)Identificació del problema (entrada il·legal dels Immigrants), 2)Pronòstic i posibles solucions (perdua drets laborals i es Demana al govern canvis de la llei d’estrangeria), 3)Mobilització: pasar a L’acció.

-La identitat: es forma per definicions Compartides de la situació, dona lloc a un “nosaltres”, distinció de endogrup (dins) i exogup (fora).   

Identitat col·lectiva:

és un procés de Construcció de sistema d’acció, interactiva  i compartida entre els membres.

2)Tº RECURSOS PER LA Mobilització:


Emfatitza la importància dels Components racionals i estratègics de l’acció col·lectiva (acció col·lectiva Com a acció racional). Els moviments Socials són una extensió política i les seves accions són racionals i per Interessos propis. Anàlisi de les Formes d'acció de les entitats col·lectives, en els mètodes que adopten per a Adquirir recursos i per a mobilitzar-ne el suport, tant dins com fora dels seus Membres. Aquesta perspectiva veu els moviments col·lectius com a agents de Canvi i, de la mateixa manera que la perspectiva Interaccionista/construccionista vista anteriorment, considera que l'acció col·lectiva I els moviments socials són els protagonistes del funcionament normal del Sistema. Així, doncs, la seva contribució més important ha estat veureels Moviments socials com a actors conscients que fan eleccions racionals.

Entradas relacionadas: