La mort a sis vint-i-cinc

Enviado por Chuletator online y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,1 KB

Cants d’amor -> primera etapa en la qual troba un disputa entre el desig i l’amor, entre allò carnal i allò espiritual.

1a estrofa: disputa entre entre allò carnal i allò espiritual.

2a estrofa: comença amb una comparació de la mar, personificant aquesta, i explica que la seva raó es troba afectada per dos grans desitjos. Però ell ja ha triat i ho diu en aquest poema, fa una declaració. També parla de dos tipus de vents contraris, ponent i llevant. 

3a estrofa: es fixa en que la dama té més avantatges que cap altra. I es planteja si es pot estar fart d’allò que li fa felíç. Al final de l’estrofa, compara el major plaer amb el major patiment.

No cast: no és pur

4a estrofa: Parla d’un amor salvatge posant d’exemple animals com el llop o la guineu (renart). Tracta el poder de l’amor com alguna cosa limitada, però es contradient quan diu que si algú veu la seva amant és incapaç de resistir-s’hi, per tant, no té idea d’allò que vol.

5a, 6a i 7a estrofa: fa una reflexió —> un monòleg interior, no hi ha imatges i presenta una disputa entre el seny i el desig.

Tornada: diu que el seu desig és ella, a Lara les seves idees i, per tant, ja no hi ha cap disputa.


Cants de Mort → segona etapa en la qual influeix la mort de la seva mare i les seves mullers. 

Idea principal: Li Déu tant a la vida que no li queda passió, a solucionat el seu conflicte entre l’amor i el desig, per estimar a una muller que ara s’ha mort. 

1ra estrofa


Ell havia cregut ser un bon amador i ara ho ha perdut tot.  Després de tot, ara no té ni li queda res, i que en comparació amb altres persones, en la seva vida a tingut molt amor. Tota la vida per prendre la decisió o trobar l’estimada, i quan ho aconsegueix, ella es mor.

2na


Vol morir i anar amb ella. Trobem una frase totalment clara: “Morta es ja la que tant he amat”. L’ha de deixar anar.

3ra


Es veu amb claredat que està apropant-se a la mort per acabar amb la seva estimada. Sent que no té sang, està fet peces...  Sense amor estic mort.

4ta


qui és aquell que aguanta el dolor, al qual no dóna abast. Parla del temps i la mort "Oh... "→declamació. És la mort el camí per trobar-se amb la seva estimada?, on anirà?La veu del poeta parla amb la mort, personificació de la mort. La seva estimada va morir jove. Parla del dolor i patiment que sent.

Comença mb una pregunta retórica.

5na


No te capacitat de sentir, només senteix dolor. Diu que està confús i trist. El seu esperit no té sentiment. A mig camí en el dubte, només sent dolor, y no sap pk, no sap ni vol morir O no.

6na


Diu que té amics falsos que disfruten de la mort de la seva dona, i que vol que aquests pateixin i plorin com ell ho fa. 

7na


Diu que obeeix al seu dolor, personificació del dolor. I que vol perdre la raó. No pot fer altra cosa que obeïr als seus sentiments i viure en aquest dolor.

Tornada: Diu que un armador no es pot excusar d’amar, que si ell viu i la seva estimada està morta o lluny ell ha de recluir-se. 

Es compara amb un reclús. 


Cant d’Espiritualitat → Breu etapa on vol parlar amb Dèu, demanar-li ajuda… Té por d’anar a l’infern, és espiritual i vol morir. No sap viure. Es troba pres, presoner

1ra estrofa: Diu que ningú arriba a ella, idealització.

“Dona’m la mà o aixeca’m pels cabells”, mostra de vassallatge, acceptació de violència. 

Diu que vol veure’la i que no sap perquè no ho fa ja que ningú s’ho impedeix. 

2na: Li demana a Déu que vol morir abans que li passin coses pitjors. Mata'm està tan cansat de patir que vol morir.

Diu que pateix i que és dolent, i per això té por d’anar a l’infern i continuar patint. Vol que, en el seu millor moment, se’l emporti.

Com sap que va a morir, no está tranquil. 

Al tenir espectatives, li fan viure en una realitat que no és la real 

Entradas relacionadas: