La mort a sis vint-i-cinc

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,02 KB

La pesta negra

La transportaven les rates. Eren unes puces. Com k la gent convivia amb les rates, era normal passar prop d'elles així k les puces tenien fàcil accès.
Aquesta malaltia va portar la mort entre els pagesos, ciutadans i els del
Principat (-1/3 part).
La pesta negre va arribar quan estaven en moment de desnutrició. A Catalunya va arribar al 1348.
El principi no hi havia problema pk generaven poc i menjava poca gent però la cosa va anar empitjorant i a els reis és van veure afectats. 
CAMP: + pagesos Volen la fugida, + pagar Impostos anomenats remença.
CIUTAT: -començ marítim, + costava el menjar, - prod. Humana i +revolucions urbanes dels sectors afectats. 

En mig de la crisi és va morir el rei (no descendència) i van Fer 1 canbi de dinastia. Els representants de Cat, Aragó i València van arribar 1 va acordar, el COMPROMÍS DE CASP (1412).


COMPTATS CATALANS

El s.IX-els comptats s'unifiquen i passen els càrrecs a la descendència.

El s.X-quan Barcelona tenia mes importància, a finals de segle es van posar a comprovar el tracte amb els comptats i els Francesos.

El s.XI-nobles Volen Importància i Volen ser a els reis de seu feu. Armasenda, Personatge femení amb importància. Els musulmans s'han debilitat i no son capaços de plantar cara als cristians i els crisi. Els hi fan pagar uns Impostos (PÀRIES).

El s.XII-es casa Ramón BERENGUER III amb PROVENSA k te territori de França. El seu fill serà rei d'Argó quan es casi amb la filla del rei d'allà. El rei de Barcelona es veurà mes fort i començarà a conquerir Catalunya Nova.

IEL s.XIII-al principi conquisten Occitània i al 1213 a la Batalla de Moret maten al rei i tot es dels Francs. Com que els territoris del nord i el sud estaven conquerits van anar cap a les illes balears. Tot està a càrrec de Jaume I el controlador, fill de Pere el catòlic mort en guerra.

GUIFRÉ EL PALÓS

Va dirigir maig comptats Fins el S.9. els descendents de Guifré el Palós, Fins a 1410, seran comptats de Barcelona i establiran el Casol (dinastia) de Barcelona 

870-1410, 630 anys gobenant. 

Es recorda a Guifré  per la llegenda de l'escut català.

IEll tenia molta descendència així k al cap dels anys entre els 5 fills es van anar repartint el territori. 


Entradas relacionadas: